TOP piese de la EUROVISION 2017 (FULL LIST)

Pe 13 mai e marea finală EUROVISION 2017 ce are loc anul acesta la Kiev. Sub sloganul CELEBRATE DIVERSITY se va desfășura în Ucraina ediția cu numărul 62 a acestui concurs pe care mulți l-au luat în râs de la început, alții pe parcurs, și destui în urma selecțiilor naționale, uitând că dincolo de show-ul difuzat în toate țările participante (43 anul acesta) și nu numai, a fost deschizător de drumuri pentru mulți artiști. Că Eurovision e un concurs susținut de fațadă pentru a mima iubirea și a vorbi despre diverse teme, cheltuind o grămadă de bani pentru spoială, când sistemul de votare a fost mereu influențat politic & geografic, simte și știe toată lumea. Uneori, însă, mai răsare și câte o piesă difuzabilă la radio în toate teritoriile, și ăsta e singurul lucru care ne poate uni, muzical – plăcerea de a asculta în același timp un „hit” și de a descoperi artiștii altor țări, în cazul în care n-avem obiceiul să facem asta singuri. Noroc cu internetul ăsta, că ne ajută să ne prindem că și în cazul celorlate țări participante topurile muzicale arată diferit față de peisajul Eurovision, doar că unii se chinuie să facă muzică.

Cea mai ascultabilă piesă de anul ăsta vine de la Belgia. Pe  numele ei real Ellie Delvaux, superba Blanche a concurat la The VOICE Belgia, unde-a supraviețuit preț de două live-uri. Acum își scoate pârleala cu City Lights, o piesă foarte apreciată în comunitatea fanilor concursului și destul de bine cotată la pariuri. Belgia e a doua favorită la câștigarea trofeului de anul acesta, după Italia, devansând Rusia și Serbia. Și atrage simpatie politică.

Ungaria va face cea mai frumoasă figură la Eurovision 2017. Dacă nu le dăm vecinilor măcar 10 puncte, suntem fraieri, pe bune. Au reușit să facă fix ce noi n-am putut: tema, instrumental, balkan spirit, apel la memorie și istorie, versuri despre singurătate, discriminarea romilor, prejudecată, puterea muzicii și a încrederii că oricine poate depăși prin muzica dătătoare de speranță toate aceste piedici.
Refrenul se aude deja la radio în spațiul balcanic, interpretarea lui din finală a provocat un val de „piele de găină” pe net, clipul e emoționant, pachetul e impecabil.

Ce minunată surpriză vine din Bulgaria! Kristian Kostov aduce-n difuzoarele Europei o piesă care se cheamă Beautiful Mess și are toate atributele comerciale care-l plasează după Ed Sheeran în orice top vocal. Kristian a participat la THE VOICE RUSIA și X FACTOR BULGARIA, are un super fan club și se descurcă binișor în industrie.
Mi-ar plăcea să văd un puști câștigător de Vocea României cu un stil atât de cool, cu impecabilă interpretare, cu forță și piesă potrivită, de dat mai departe…

Mișcare inteligentă din partea Rusiei care, contestată fiind, atrage toare privirile cu o concurentă care se deplasează într-un scaun cu rotile din cauza unei maladii neuromusculare. Are 27 de ani și a câştigat selecția naționalî cu melodia „Flame is Burning“.

Rusia ar fi putut exporta (așa cum se credea inițial) una din cele mai bune trupe feminine ever, SEREBRO, proiectul de suflet al mogulului Maxim Fadeev, să facă lumea să zică laolaltă cu Elena Temnikova, Marina Lizorkina și Olga Seryabkina – PROIDET, după 10 ani de la prima lor participare la Eurovision (2007, Helsinki). N-a fost să fie…

Germania merită un loc fruntaș cu toate combinațiile care fac din Perfect Life cu care Levina se aruncă-n bătălie o piesă difuzabilă și aproape dansabilă. O găsiți și în varianta acustică, alături de un  interviu simpatic.
Ar fi putut apăsa pedala-n bridge, dar nimeni nu-i perfect :))

Australia l-a aruncat în luptă pe Isaiah Firebrace cu piesa Don’t Come Easy. Băiatul ăsta de 17 ani are o super voce, este câștigătorul ediției 2016 a concursului X Factor Australia, s-a bucurat deja de succes în Australia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Canada cu single-ul de debut – It’s Gotta Be You, si e creditat cu sanse mari la titlu. Normal, e pe brief, și vorbește despre puterea pe care trebuie s-o găsești de fiecare dată când te confrunți cu probleme, findcă nimic nu-i ușor în viață…

Italia trimite la Eurovision o piesă deja comentată și întoarsă antropologic pe toate părțile. Câștigătorul SAN REMO, Francesco Gabanni cântă despre Occidentali’s Karma, aparențele care n-ar trebui să mai conteze și întoarcerea spre nevoile reale ale poporului, despre umanitatea și prietenia care ar trebui să ne preocupe mai mult decât politica. Doar că… pare fix un statement politic.

A, în cazul în care ați văzut case-urile cu gorila Namaste, să știți că au fost lansate, alături de tricouri, pentru a susține tot piesa asta. Și solistul, probabil, va purta acest costum, că doar a mai făcut-o o dată.

Am în playlist deja piesa Islandei. SVALA Björgvinsdóttir îmi combină-n ureche Robin, Bjork și Roisin. Și merită milioane de voturi să fie-n top, pe bune. E concurs muzical, parcă 🙂
Puteți să-i căutați albumul The Real Me, nu-i platinum degeaba la ea acasă.

Bulgaria joacă totul pe mâna lui Kristian Kostov, cu voce bună, baladă despre iubire și puterea ei magică, desigur – Beautiful Mess.

Chiar dacă pare un colaj din piese care au cucerit topuri în ultimii 3 ani, piesa Gravity cu care Hovig din Cipru merge la Eurovision are savoare, ritm și își merită un loc undeva în top 10.

Austria aduce culoare și voce. Chiar dacă e genul de piesă care s-ar auzi într-o finală Got Talent compusă pentru un câștigător și mai puțin un hit de radio, Running On Air a lui Nathan Trent trece testul replay-ului

Finlanda propune cea mai frumoasă baladă. Lasse Piirainen și Leena Tirronen sunt Norma John și duc împreună zborul Blackbird, o piesă sensibilă, de ascultat pe coloana sonoră a unui joc de strategie, oricând. Unul din cele mai bune clipuri oficiale. Epic…

Lumini și umbre, declarații de dragoste, armonizate frumos de OG3NE care cu Lights And Shadows din Olanda (foste participante la Eurovision Junior) ne amintesc unora de cenaclu, altora de trupele de fete care s-au dus și ar putea reveni la vârsta a treia cu asta…

Lucie Jones îmi amintește de Mălina Olinescu. Ăsta e singurul motiv pentru care las aici Never Give Up, piesa care reprezintă Marea Britanie.

Surpriza rock vine din Ucraina. Abia aștept ovațiile publicului din sală pentru O.Torvald – Time, dar mai ales pentru show

Aproape ascultabile:

Din Franța, un blues forțat cu Alma și Requiem

Vi se pare că seamănă pe undeva cu piesa Italiei? Poate pentru că vorbesc despre același lucru. NAVIBAND – Historyja Majho Zyccia din Belarus, o surpriză plăcută.

Declarație de generozitate în amor din Cehia: Martina Bárta – My Turn

Nu stăm rău la capitolul voci & coolness combinație X Factor – Vocea României. Un wannabe #popcorn care ar fi putut avea mai mult kick & spice, dar care poate mișca niște stegulețe…
Doar că, acolo-n top unde s-ar putea aduna inspirația hipsterească, noi venim cu… tot ce-am fost în stare: Yodel it! ROMÂNIA

THIS IS LOVE piesa cu care Demy din Grecia visează la trofeu

DO IT FOR YOUR LOVER, zdrăngăneala lui Manuel Navarro, alegerea Spaniei

APOLLO – doar pentru refrenul digerabil și pentru Miruna Manescu (Shaka Muv), parte a proiectului Timebelle, care reprezintă Elveția

HEY, MAMA – doar pentru că… Moldova. SunStroke Project câștigă la categoria saxofon și pierd la adecvare

De aplauze frenetice a avut parte Salvador Sobral cu Amar Pelos Dois în finala națională din Portugalia, așa că speră ca vocea lui (superbă) să impresioneze. Dacă nu reușește să ne adoarmă între timp. Eu i-aș da replay de 2 ori pe seară dacă aș rămâne fără lavandă.

Din LETONIA, Triana Park  merge la Kiev cu “Line”, show colorat, plus șuvițe la fel 🙂

Not 4 me

Estonia, care ne invită alături de Koit Toome & Laura care cântă Verona.
Închizi ochii și crezi că ești la Sala Palatului, în deschidere la Modern Talking.

Dacă bei destul, poate, fără să vezi rochia sirenă a maltezei Claudiei Faniello, poți asculta Breathlessly, o piesă care te plasează-n repetițiile proaste pentru dansul miresei. Hmmm, da, e genul ăla de piesă de pus pe CD-urile de nunți sau divorțuri (chiar, de ce nu se fac și de-astea?)

Polonia o trimite pe Kasia Mos să caute cu Flashlight norocul…

Danemarca tot pe vocea feminină bună mizează: Anja NissenWhere I Am

Croația se roagă prin vocea fenomenală a lui Jacques Houdek să fie apreciat cântecul prietenesc despre libertate – My Friend

Slovenia, după 12 ani, tot cu Omar Naber: On My Way. Genul de piesă care ar fi putut să-i aducă lui Trăistariu mai mult succes.

Albania nu va ajunge prea departe (sper) cu BOTË (lume) deși Lindita Halimi se chinuie, săraca…

Te ia cu leșin de la piese lente cântate ca la repetițiile de la Școala Populară de Artă?
Poate reziști la cântarea domnișoarei Tako Gachechiladze – Keep The Faith (Georgia)

Apreciez rochia roșie a reprezentantei Lituaniei, dar piesa e nici-nici-nici și mai ales deloc în spiritul titlului – Rain of Revolution. Fusedmarc, de votat de cine simte apropierea…

Wild Cards
Slavko Kalezić, adorat de comunitatea gay pasionată de Eurovision, reprezintă Muntenegru anul ăsta la Kiev. A fost la X FACTOR, e un showman cu multe talente, flamboaiant și interesant. SPACE e piesa cu care poate ajunge în finală.
Iată una din reacțiile publicului – aici
Poate o să avem parte de un costum cu pene, cine știe

Cele mai mari așteptări în urma unui teaser gravitează în jurul prezenței Serbiei. Tijana Bogićević (care a fost backing vocal pentru concurenta din 2011, Nina) vine cu piesa In Too Deep

Israelul se duce cu Imri Ziv (fost concurent The Voice 2012) la Eurovision 2017. Le-a plăcut votanților din finala națională cum a atacat 3 piese feminine.
Vine și clipul, curând.

UPDATE: ce frumos îi șade la volan 🙂

Mai sunt câteva noutăți de anunțat, o finală spectaculoasă de urmărit (Suedia), dar s-ar putea să nu schimbe prea mult lista preferințelor.

Semifinalele Eurovision 2017 sunt pe 9 și 11 mai. Cine vreți să ajungă în finală și cine credeți că merită marele premiu? Dar pe cine ați paria, folosindu-vă de „schemele geopolitice”, date, prejudecăți, impresii și părerisme? Nu de alta, dar abia aștept după finală comentariile alea cu „nu credeam că x ar putea vota pt y, când s-au împrietenit?/ vai, normal că votează pt vecini/ of, pe noi nu ne iubește nimeni, nu avem prieteni în Europa, cum de ne dă Spania așa puțin?”