MacoStory

Salut, eu sunt „Maco”.
Scriu, de vreo 20 de ani, când am vreme, despre pop cult, filmele și serialele la care mă uit de când lumea (mea), uneori știrile cu care-s mereu la curent din multele alte lucruri care mă interesează și pe care le analizez atent și-mi place să le privesc mereu în context.  De aia mi se zice macopedia. Fostă campioană la multitasking (deși aș prefera un loc bun în minte și suflet la viață liniștită cu sine) și constant codașă la scris pe blog, când prind câte puțin timp liber, pentru că-mi place mai mult să editez sau să-i ajut mai mult pe alții să se exprime, dar mai ales să promovez proiecte culturale (filme, spectacole și alte evenimente).
Mi-a plăcut să fiu aproape de lume cu vocea (on air la TANĂNANA 2015-2019, Radio 21 în perioada 2000-2015), în print și online 2000-2019, așa că am lăsat mereu la coadă blogul (din 2007) sau postările de pe Facebook (din 2008), de-aia pe-aici se află îndeobște (cel puțin în ultimii ani), o tonă de comunicate și foarte puține materiale de opinie. Poate va fi mai bine. Și cu mai puține paranteze.
Răspund (uneori cu alese cuvinte și karma pozitivă) pe FacebookTwitter si LinkedIn sau la adresa reală și directă anca.macoviciuc[@]gmail.com.

***

Sunt online sub o formă sau alta de 18 ani, socială de când lumea, restrasă când și când, activă mai tot timpul în acțiuni internetice :).
Văd, analizez și uneori mai comentez cum funcționează lucrurile. Um mix de Sylar (din Heroes – pentru non-boomerii care și-au pierdut nopțile în binge înainte să fie „cool”) – adică prima mea abilitate e aia de-a vedea cum funcționează și cum se leagă lucrurile între ele –  cu atenție la fapte, input de la specialiști buni și de prin biblioteci ori studii de toate felurile, am adunat multe și diverse cunoștințe și experiențe, iar la masa mea, PR, personal branding, star system, pop cult și new media se cunosc cu KPI, ROI și lead,  fără să se bată că unu-i mai bun și nu se plictisesc împreună.

Nu-s păreristă de profesie, fiindcă școala m-a ajutat să fiu mai degrabă „analistă”, specialistă în comunicare și uneori jurnalistă.

Îmi plac culorile de toate felurile, deseori le-am avut prin păr, sinonime cu stări și gânduri.

ugust 2018 by CHRISTINA ONE, hairstyle FASON SALON by Cristina Grama*august 2018 by CHRISTINA ONE, hairstyle FASON SALON, by Cristina Grama

Am un prieten răbdător și o pisică de rasă – Miss Yuki – pe care o găsești pe www.facebook.com/superpisiro și www.superpisi.ro.

Și da, la mine pe blog sunt lucrurile care-mi plac și pe care le recomand sau mă interesează, măcar tangențial.

Te sigur că opiniile postate aici n-au nicio legătură (și nu trebuie asociate) cu angajatorii sau colaboratorii mei. Chiar dacă deseori mi-aș dori. Sau dacă printre comunicatele de presă sunt și unele care-mi aparțin 🙂

*2018

iulie 2017 by RALUCA CIORNEA
* 2017 by RALUCA CIORNEA

Memoirs 🙂


Macopedia a intrat oarecum în rându’ lumii blogosferice prin 2007 când şi-a făcut un blog pe care, cu maximă ruşinare, a scris răruț (şi sub un nume negativ pe care-l consideră haios, venea de la o prietenă – streesymako). Dar i-a ajutat și consiliat pe alții să folosească ustensila asta, coaching-ul la vremea aia părându-i-se misiunea ei pe planetă. Între timp a devenit și trendy, dar nu l-a mai făcut ea pentru oricine.
Deşi scrie miliarde de posturi mentale, nu se exprimă la fel de iniatic şi înălţător şi pe blog. Dimpotrivă. Dar îşi propune împărtăşească mai des din vastele cămări mentale experienţe, idei, comentarii. Pentru , zice lumea, întrece orice enciclopedie urbană când vine vorba de “memoria mizeriei” (bârfe din toate domeniile, media şi mediile), asocieri şicercetări sociologice, antropologice şi psihoistorice, leacuri şi remedii felurite şi pentru toate felurile de oameni:). Vede cât de multe filme şi seriale poate (în ultimul caz mai mult decât doză maximă admisă), deşi ar vrea vadă mai mulţi oameni în locul lor…

***

În anul de graţie 2010, după 4 ani de blog personal (deseri neîntreținut, plin de bălării), după multe experienţe personale şi profesionale cu şi fără legături internetice, forţată deîmprejurările macopedice (adică proliferarea acestei înjurături în spaţiul aproape intim şi nu numai), s-a mutat pe www.macopedia.ro. Originea acestei denumiri combină jumătatea de neuron responsabilă cu activarea informaţiilor inutile reţinute alandala, dar considerate de alţii fiind un mod enciclopedic de supraviețuire în meandrele realităţii înconjurătoare, cu jumatea cealaltă ce are un ADN româno-polono-ucrainean, născut la Bacău şi antrenat câţiva ani la Cluj-Napoca. În copilăria petrecută în Bucovina, a vrut se facă, pe rând, musafir, actriţă la radio sau în desene animate, cântăreaţă în filme muzicale alb-negru sau de acţiune, ambasadoare pentru delfini şi scriitoare de jurnale comice.
În era post-adolescenţă, cu simt de răspundere, a evitat actoria şi a relaţionat puţintel cu legislaţia (abandonând la timp Facultatea de Drept), dar intens cu jurnalismul şifilmologia (alături de colegii, prietenii şi profesorii de la UBB Cluj-Napoca).
Aventura ei bucureşteană a început frumos, drept casting director (Libra Film/ Rodeo Casting Services), alături de oameni care-i sunt în continuare tare dragi.
Valurile internetice au atras-o mulţi ani în proiecte media online (news editor softpedia.com; editor-în-chief idieta.ro; online coordinator romanialibera.ro; project manager în echipa new-media Realitatea-Caţavencu/ F5 pentru tabu.ro, superbebe.ro; content manager 24fun.ro, editor features & monden pe realitatea.net). Uneori, s-a jucat şi pe Pandoras.ro.
În fiecare sâmbătă şi duminicăîncepând din noiembrie 2010 a dat trezirea ascultătorilor RADIO 21 împreună cu simpaticii Shurubel (Andrei Lăcătuş – www.10lucruri.ro.) şi Cretzu (Andrei Muşat), la  AFTERPARTY. A activat “piaristic” la acelaşi post de radio, iar din iarna lui 2011 a devenit matinală cu normă întreagă laMatinalii 21alături de Dinculescu, Dj Andi şi Orlando. Din toamna lui 2013 s-a relocat “în online” ca Product Manager şi s-a apucat de dulci şi fructuoase colaborări publiciste, piaristice şi marketoide. Vocal s-a auzit apoi în fiecare dimineaţă de luni până vineri cu 1 minut monden  la “Primele Ştiri” @ Europa FM. Din septembrie 2015 s-a mutat în matinalul Tanănana, ca producător, alături de Ciprian Muntele și Vlad Craioveanu. Din 2016, a fost zilnic alături de Ciprian Muntele, în TANANIMINEAȚA, până în iunie 2018, ulterior adresându-se publicului cu recomandări de #TimpLiber. Din 2019 e full-time freelancer, în Comunicare & PR, dar doarme la fel de puțin.

N-a ratat niciuna din ediţiile de până acum ale TIFF-ului, primele 9 petrecându-le intensiv în spatele biroului de Acreditări, pe care l-a părăsit în anul 2011 pentru proiectul TIFF TV – a cărui lansare a păstorit-o la nivel de conţinut, după posibilităţi, 2 ediţii. S-a îngrijit apoi vreme de alte 4 şi de Blogul TIFF & nebuniile Video/ Making-of și în 2019 de promovarea proiectului TIFF Unlimited, alături de Simona Rădoi, iar în ultimii ani a promovat filme și seriale.

A colaborat în calitate de Consultant Online cu diferite asociații (Institutul de Marketing, AER, One World Romania), proiecte (Festivalul Național de Improvizație, Bucharest Dance Film Festival, Gala Premiilor Gopo, Hip Trip, Divan Film Festival, Bookfest, Conferințele Dr Laura Markham în România by totuldespremame.ro, MNAR), filme („Taximetriști”, „Oameni de treabă”, „Miracol”, „Acasă”, „Lemn”, „Ana, Mon Amour”, „Alice T”, „Un om la locul lui”) a fost publicist pentru  actrițe și cântărețe minunate și digital consultant pentru diverse proiecte culturale aproape de suflet. Visează că într-o zi toate lucrurile și gândurile bune transmise vor fi schimbat ceva în lume.