Apel pentru bucatari pasionati de gastronomie artizanala: Gustul ca patrimoniu pana pe 2 septembrie 2022

Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare invita bucatari din Romania sa se alature editiei din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timisoara, desfasurat sub egida Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023.
Provocarea consta in reinterpretarea in cheie locala a borsului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat in pericol.
Asociatia CRIES din Timisoara organizeaza in perioada 23-25 septembrie 2022 Festivalul LA PAS, in cadrul caruia lanseaza si a patra editie a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, care urmareste cresterea nivelului de constientizare a publicului cu privire la importanta hranei ca parte a patrimoniului imaterial. In activitatile si proiectele LA PAS, implementat de CRIES incepand cu 2018 in cadrul programului Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023, asociatia dezvolta activitati de valorificare a patrimoniului gastronomic local.

„Am decis sa dedicam aceasta editie a Gustului ca patrimoniu borsului ucrainean. Reteta
pregatirii preparatului era din anul 2020 depusa la UNESCO pentru adaugarea la lista
patrimoniului cultural pe cale de disparitie, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza impactului negativ al invaziei Rusiei in Ucraina asupra traditiei preparatului, cum au mentionat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vetan, manager de proiect al programului LA PAS.
Bucatari pasionati de gastronomie artizanala din tara sunt invitati sa candideze pentru o
reteta de bors ucrainean, gatita in contextul gastronomiei locale din care provin. Ne
propunem selectarea a 5 bucatari care vor avea posibilitatea de participare la Festivalul LA PAS in septembrie 2022 Timisoara, in vederea pregatirii unei retete de bors impreuna cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, acestia vor propune propria reteta de bors, care va fi gatita si comercializata in restaurantele din Romania unde acestia lucreaza, pe parcursul lunii octombrie 2022.
Asociatia CRIES va contribui cu cate 10 vouchere per restaurant, ca metoda de sustinere
financiara, astfel ca 50 de persoane vor putea degusta borsul gratuit.
Proiectul „Gustul ca patrimoniu” porneste de la premiza complexitatii relatiei dintre hrana si cultura, de la problematica mancarii ca vector cultural intr-o lume globalizata, punand in
discutie relatia dintre gusturi si valori, structuri si mostenire sociale, si urmareste cercetarea asupra practicilor legate de mancare, mancatul impreuna, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei si celelalte ritualuri asociate cu hrana.

Criterii de aplicare la „Gustul ca patrimoniu”
Dosarul de aplicare trebuie sa contina:

– O scrisoare de intentie privind participarea la proiect, din care sa rezulte motivatia
aplicantului;
– Restaurantul unde lucreaza bucatarul aplicant
– Informatii despre parcursul profesional in domeniul gastronomic
– Un link catre un portofoliu de mancaruri (optional)
Aplicatia se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, pana la data de 2 septembrie
2022.
Fiecare bucatar dintre cei cinci selectati beneficiaza de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) si 10 vouchere de bors, platite pentru 10 consumatori din
restaurantul in care bucatarul respectiv va gati ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO,
reinterpretata in cheie locala.

Calendarul proiectului Gustul ca patrimoniu editia 2022:
până pe 2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucatari;
3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri;
25 septembrie 2022 – participare la Festival si la gatirea borsului ucrainean;
29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregatirea propriei versiuni de bors;
15 octombrie 2022 – oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucreaza bucatarii
castigatori.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.
Producator: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare
Parteneri: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Punctul de contact pentru Programul Cetateni, Egalitate, Drepturi si Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – Romania Traditiilor Creative, Asociatia INTERSECT, ASAT – Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti, Asociatia ALIMENTERRA, Reciproc, AQUATIM, Asociatia SNC, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare si Dezvoltare Sustenabila, Act for Tomorrow, Editura Seneca, Fundatia Aquatim, OilRight, Asociatia Curtea Culorilor, Asociatia Ateliere fara frontiere, Asociatia LOGS
Parteneri internationali: Fekete Sereg, Solidarius Italia, Largo Residencias, RIPESS Europe, UFISC

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Timisoara, Green Report, Zile si Nopti,
Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, Romania Pozitiva, Radio Econatura, Food News Romania, Stiri ONG
Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice & Solidare

  • www.cries.ro
  • www.facebook.com/AsociatiaCRIES
  • www.youtube.com/user/asociatiaCRIES
  • Programul LA PAS
    www.la-pas.cries.ro
    www.facebook.com/lapas.cries
    www.instagram.com/la.pas.timisoara