Al cui ești tu Jon Snow, mort sau viu?

A murit sau nu Jon Snow și cine-au fost părinții lui sunt cele mai importante întrebări care persistă în mentalul pop cult colectiv și care vor genera cu maximă ușurință buzz încă 9 luni de-acum încolo când realizatorii seriei Game of Thrones va oferi în sfârșit niște răspunsuri.
UPDATE: aici se zice că „Dead is dead”, iar completările de pe Twitter  se îndreaptă în direcția: „dacă rămâne mprt pe parcursului sezonului 6”.
Finalul sezonului 5 al serialului* inspirat de seria A Song of Ice and Fire de R.R.Martin a îndreptat mulți fani ai filmelor către cărți și mulți fani ai cărților împotriva producătorilor pe care i-au considerat mult prea „sângeroși”.  Din ambele tabere s-a născut, însă, dorința de asociere pentru o singură cauză manifestată pe tricouri, site-uri, rețetele sociale în hashtag-uri de tipul: #bringhimback #bringjonsnoback și #bringbackjonsnow.  A crescut, așadar și numărul inițiativelor celor care vor să boicoteze serialul dacă favoritul lor nu învie într-o formă sau alta, dar mai ales ale celor care își omagiază personajul favorit (vezi Pomana lui Jon Snow) 🙂

Atât autorul cărților (care oricum a menționat că acțiunea din serial nu prea are legătură cu ce-a scris el și de fapt nici nu e nevoie), cât și actorii & echipa NU spun niciodată un NU răspicat când sunt întrebați de soarta acestui personaj, ci alimentează fanteziile și comentariile presei și ale fanilor, pentru a menține treaz interesul pentru serial. Produsele #GOT se vând bine în continuare, prezența online e alimentată constant, iar talentatul Kit Harington devine interpretul celui mai apreciat și regretat personaj al anului 2015. Dacă-l întreabă cineva Al cui ești tu Jon Snow, mort sau viu? n-are decât să răspundă cu „al vostru, dragilor” 🙂 că bine face.
Doar îl căutați și-l purtați cu mândrie 🙂

collage tricouri

Cum s-a întâmplat asta?

1. OAMENII VOR în continuare POVEȘTI îndeajuns de aproape de universul basmelor cu care-au fost crescuți și de conflictele despre care-au mai citit/ auzit, și îndeajuns de departe de universul lor fizic, pentru a se simți în siguranță/ în convenție. #GOT e un univers aparte (pe care unii chiar îl percep într-un trecut istoric…) care e diferit de tot ce s-a făcut în TV, iar Westeros e mai cunoscut decât România 🙂
2. OAMENII ȚIN încă-n mare parte cu personajul defavorizat, sărac, căruia i s-a răpit cumva dreptul la o soartă mai bună și care bifează valorile: curaj, onestitate, dreptate, împachetate într-un look sexy și classy, discret/ auster.
3. OAMENII caută în continuare modele de gen: masculin sau feminin, iar Jon Snow este un model al masculinității. Actorii din #GOT au apărut într-o mulțime de reviste, iar în ultima vreme Kit Harington a luat tot caimacul.

collage kit harington
S-a suprapus pe un trend de imagine lumbersexual și fost citat astfel mai ales în social media… „Nobody looks as lumbersexy in fur as Jon Snow does!” a fost unul din cele mai răspândite comentarii în articolele de pe site-urile de lifestyle, urmat la mică distanță de „We’d go North of The Wall with him is all we’re saying.”…
twitter lumbersexual


A MURIT SAU NU JON SNOW?

jon snow

Fac și eu parte din cei care-l vor pe Jon Snow înapoi pentru că fără el rămâne serialul fără model masculin, „underdog” (deși aici se califică din anumite puncte de vedere Theon și Tyrion) și motiv de speculații.
În momentul de față stau în derivă 3 femei: Cersei, Sansa, Danerys și departe de putere una (Arya), 2 bărbați cu handicap: Jamie, Tyrion, 2 uneltitori: Littlefinger și Ramsay Bolton și 3 copii – Tommen Baratheon, Bran și Rickon Stark.
Așa că trec în revistă indicii de toate felurile în sprijinul ideii că Jon Snow va apărea cumva în continuare:
1. Kit Harington a fost văzut recent în Belfast unde știe lumea că se filmează noul sezon #GOT. Anul trecut cei de la The Hollywood Reporter scriseseră că se află printre cei care și-ar fi negociat contractul până la sezonul 7 inclusiv.
2. Kit Harington nu s-a tuns cum a jurat c-o face dacă-i moare personajul.
3. Figurina Jon Snow nu se află printre cele care au fost promovate în colecția „Honour The Fallen: The Memoriam Collection” care omagiază personajele care-au murit.
4. Finalul din carte e interpretabil, la fel și conceptul de „viață”-  Jon poate fi readus la viață de Melisandre, poate fi White Walker sau poate intra în pielea lupului său. Când Melisandre a căutat în foc chipul Azor Ahai, prințul salvator care va uni cele 7 regate l-a regăsit pe Jon. Și, în general, prea multe profeții par să aibă legătură cu el (inclusiv interpretabila replică a lui Aemon pe patul de moarte „Kill the boy, Jon Snow. Winter is almost upon us. Kill the boy and let the man be born.”)
5. David Benioff și D. B. Weiss au modificat deja major acțiunea din carte introducând căsătoria Sansei Stark și violul. De ce să nu-l țină-n viață pe Jon? Chiar și în urma unei campanii interactive? (Că nu cred că hashtag-urile enumerate mai sus nu vor fi prezente peste tot în următoarele 9 luni, dar mai ales la începutul lui 2016)
6. Momentul întâlnirii cu The Night’s King l-a confirmat ca personaj important într-o eventuală luptă cu white walkers.
7. Dezvăluirea originii sale ar putea fi cheia sezonului 7 (că nu e neapărat nevoie să vină-n 6, când se poate da impresia că fanii hotărăsc revenirea în 7, nu?)

AL CUI (URMAȘ) E DE FAPT JON SNOW?

Indiciile din sezonul 5 și din cărți duc într-o direcție agreată acum de marea parte a fanilor: Jon nu e fiul lui Ned Stark. Stannis Baratheon nu crede că Ned și-ar fi înșelat nevasta cu vreo țărancă și e sigur că ori a avut o iubită de viță nobilă, ori a crescut copilul cuiva…
Cea mai răspândită teorie e aceea că Jon e jumătate GHEAȚĂ/ Stark (fiu al Lyannei Stark) și jumătate FOC/ Targaryen (fiu al lui Rhaegar Targaryen, băiatul „nebunului” Aerys, fratele mai mare al lui Danaerys). Promisă lui Robert Baratheon și răpită de Rhaegar (care își sfidase soția – Elia Martell – și curtea oferindu-i flori la un turnir), Lyanna a murit în casa Stark, nu se spune de ce. Ser Barristan îi povestește Mamei Dragonilor că fratele ei era de fapt un om bun cu oamenii, artist, îi plăcea să cânte și era om drept (chiar dacă adulterin), așa că e posibil ca Lyanna și Rhaegar să se fi iubit. Când Aemon spune celebra replică „a Targaryen alone in the world is a terrible thing,” camera îl arată imediat pe Jon Snow. Desigur, există și speculații/ propuneri potrivit cărora Jon Snow, nepot al lui Danaerys ar putea ajunge s-o curteze. Și să călărească un dragon, cel de-al treilea Targaryen care ar putea face același lucru dovedindu-se Tyrion (dacă „zvonul” potrivit căruia  Aerys II Targaryen/ The Mad King i-ar fi fost tată, nu Tywin Lannister, e de fapt adevărul, și de aceea Tywin l-a sprijinit pe Baratheon, nu pe Aerys căruia s-a asigurat că-i ucide toți urmașii) care-i oricum mai blond decât frații lui Lannisteri, e fascinat de dragoni și, la fel ca Jon & Danaerys, a rămas orfan de mamă la naștere și a fost nevoit să ucidă pe cine-avea mai scump…
P.S. Potrivit unei alte speculații (care mi se pare super deplasată și nefondată), copiii uciși de Gregor Clegane o dată cu Elia Martell n-ar fi fost de fapt Rhaenys și Aegon, căci aceștia ar fi fost adăpostiți de mult, cel puțin Aegon, și că acesta din urmă o va căuta pe Danaerys să-și răzbune tatăl.

Mie-mi place mai mult varianta în care nici Jon nici Tyrion nu-s Targaryeni, dar într-un fel sau altul ajută ca unul să ajungă la putere 🙂
Oricum, una din întrebările anului pentru simpaticul și talentatul Kit Harington va fi în continuare  „Al cui ești tu Jon Snow, mort sau viu?” și poate va împlini dorința de Crăciun a unui fan și va răspunde public 🙂