„The Hills of Change” – o simfonie transculturală este un proiect de coproducție româno-norvegiană realizată de ASOCIAȚIA INDUSTRII CREATIVE în parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia). Inspirat de relieful orașelor Iași – România și Oslo – Norvegia, proiectul redefinește conceptul de colaborare artistică internațională, printr-o abordare interdisciplinară între pictură și muzică.
Această simfonie de cameră va fi un efort colaborativ între trei compozitori norvegieni și patru compozitori români, fiecare contribuind cu o parte componistică pentru a crea o lucrare în șapte părți.
Compozitorii norvegieni se vor inspira din relieful Iașiului și din trei tablouri, din colecția existentă pe această temă a renumitului pictor român Felix Aftene, în timp ce compozitorii români se vor inspira din relieful orașului Oslo și din cele 4 tablouri ce vor fi comandate unui artist din Norvegia. Fiecare compozitor va crea o mișcare inspirată de aceste picturi, sintetizând nuanțele picturilor în propriul limbaj muzical. Odată finalizată compoziția, vă fi prezentată gratuit publicului larg, în cadrul unui spectacol dedicat, atât în Oslo – Norvegia cât și în Iași – România.
Promotorul proiectului, Asociația Industrii Creative (România), alături de partenerul proiectului, DAC Music Performance (Norvegia) vă invită marți, 3 decembrie, orele 10:30, la Palatul Braunstein din Iași (Str. Cuza Vodă nr. 2) la conferința de lansare a proiectului „The Hills of Change”.
Obiectivele vizează creșterea gradului de cooperare între artiști și experți culturali din România și Norvegia, din domeniul artei, prin participarea comună la realizarea unei coproducții de artă contemporană, precum și creșterea accesului la cultură a publicului din România și Norvegia.
Astfel, proiectul își propune să celebreze frumusețea naturală și patrimoniul cultural al ambelor orașe prin muzică și arte vizuale, promovând colaborarea artistică internațională și schimbul cultural. De asemenea, se urmărește creșterea competențelor profesionale a trei angajați ai promotorului prin participarea acestora la schimburi de experiență și sesiuni de job shadowing, cu scopul de a îmbunătăți competențele profesioniștilor implicați și de a promova sustenabilitatea în managementul cultural.
Coproducția bilaterală „The Hills Of Change” își propune să atragă peste 700 de spectatori la spectacolele din Iași și Oslo și să ofere vizibilitate internațională celor 43 de artiști implicați din România și Norvegia: compozitori, pictori, instrumentiști, dirijori.
Valoarea totală a proiectului este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro). Perioada de implementare a inițiativei bilaterale este de 4 luni, în orașele Iași (România) și Oslo (Norvegia).
Mai multe informații referitoare la proiect pot fi obținute online, pe website-ul dedicat și pe pagina de Facebook a proiectului.
Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de Partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
***
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro
SkyShowtime prezintă trailerul pentru sezonul doi din serialul 1923, disponibil în...