Specialiștii – ținta atacurilor , într-o campanie de denigrare

Sezonul 4 „competenți”, continuarea sezoanelor de succes „specialiști”, „rezist” și tehnocrați” din serialul „#SwearWar – Afară cu ei”, produs în laboratoarele Kpropaganda, îmbolnăvește de nervi și ură tot ce prinde-n cale, în slujba stupidocrației furibunde. Protagoniștii ultimelor două sezoane, difuzate online și pe străzi post-alegeri, urlă venin și scuipă scârbă populistă peste realitatea care are nevoie de oameni pricepuți și soluții, primind la schimb valuri de autografe tricolore. Spre bucuria suporterilor și a fințatorilor, voluntarele „luptătoare” – scadalagioace pentru like-uri din prima linie și corul urlătorilor asociați continuă filmările pentru următoarele sezoane, indiferent de ritmul și cuantumul amenzilor, vremuri sau probleme, în direct și în reluare.
Constant, specialiștii cu rezultate reale, profesioniștii cu realizări substanțiale la activ și oamenii pricepuți în meseriile lor au fost atacați în ultimii ani în toate campaniile politice susținute de camarile, publicații partinice și personaje care și-au câștigat popularitatea pe internet exclusiv prin intermediul atacurilor la persoană din care și-au construit branduri personale și grupuri extinse de fani.
Constant, protestele pentru drepturile omului, cele împotriva corupției sau generate de reale probleme – de mediu, sănătate etc – care au lezat interesele unor grupări politice puternice, au fost bălăcărite, iar unele dintre figurile dubios lătrătoare asociate acestora (care au câștigat popularitate și finanțare) au fost folosite pentru denaturare, într-o susținută campanie a urii împotriva unei „clase” percepută drept „elită”.
Constant, rețelele sociale au fost folosite pentru avansarea conspiraționismului, a dezinformărilor, știrilor false, propagandei, profitân de șubreda spre inexistenta educație tehnologică și media a utilizatorilor care au devenit membri în ultimii ani, odată cu accesul facil la internet și device-uri a acestora.
Constant, sănătatea mintală care ar fi trebuit să fie una din cele mai importante preocupări la nivelul guvernelor și oamenilor pe care-i reprezintă, a fost sub asediu.

◾
specialiștii – bălăcăriți în fel și chip, dar căutați și citați de televiziuni abjecte doar când au nevoie de niște vorbe pe care să le trunchieze. Un protestar cu masca în bărbie (remarcat și în alte ocazii prin față la Cotroceni) a avut ocazia să spună în prime time că un specialist, un om de știință, nu poate cunoaște dimensiunea spirituală a pandemiei… justificând astfel de ce sunt irelevanți pentru el specialiștii, mai ales cei din medicină.
◾ rețelele sociale – mulți le pocesc numele sau le folosesc să-și ia, chipurile, informație, dar nu știu ce sunt și nici cum să le folosească, dincolo de click, like, share. Și nici nu-și pun problema, oricum, că ar avea nevoie să știe mai mult. Din viețile cu puțini prieteni reali, haotice surse, minime resurse și puține curiozități în afara cercului care se formează să confirme un spațiu al confirmării și siguranței, aterizează în follow după follow după toate sugestiile de pagini clonate și pline de fake-uri. Iar în timpul pandemiei, clonele astea s-au înmiit în fiecare țară, slujind diverselor narațiuni de propagandă. În articolul scris de

Codruța Simina despre paginile care au crescut artificial notorietatea senatoarei Șoșoacă găsiți mai multe detalii. Și acest exemplu e unul din multele care s-au perindat prin feed-uri în ultimii ani. Zeci de grupuri și pagini și-au schimbat numele și scopul în funcție de discursul populist și extremist care bifează toate atuu-urile manipulării ușoare. Unele au fost plătite direct de partide sau oameni politici, altele au capitalizat trafic pe site-uri traduse cu google translate care rulau reclame din google, făcând bani fără efort și fără vreo minimă responsabilitate față de cei care credeau că intră pe site-uri de știri. Pentru publicul ăsta, de toate vârstele, dar cu aceeași înțelegere a internetului, e dificil să creadă orice contravine convingerilor construite din impresii venite pe filiera „e patriot și credincios, luptă, ăla știe”. Și chiar dacă educația, media și autoritățile poartă o mare parte din vină, despre propria responsabilitate și puterea de a acționa, cu discernământ, ne ferim să vorbim. Fiindcă baghete magice pentru a stimula și hrăni înțelept curiozitatea de a afla cum funcționează lucrurile n-avem încă.
◾sănătatea mintală – indiferent cum vorbim despre subiect, câte campanii se fac, câți pași către terapie, tot are mai puțină importanță în media decât previziunile de orice fel, părerismul și conspirațiile. Rădăcina lor comună – „lumea e proiecția minții noastre” – alimentează în același timp frica și autosuficiența. Iar de sănătatea mintală, de care depinde calitatea vieții tuturor, e important să se îngrijească rapid diriguitorii, mai ales în această perioadă generatoare de sechele.