SAVE THE DATE: ONE WORLD ROMANIA 2022

În 2022, Festivalul internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania ajunge la cea de-a 15-a ediție. Această ediție aniversară se va derula, pentru al treilea an consecutiv, într-o formă hibridă: va avea loc la București în perioada 13-22 mai 2022 și va fi disponibilă online pentru publicul național în perioada 23-31 mai 2022.

One World Romania este un festival de cinema și de acțiune culturală în ceea ce privește drepturile omului și lupta împotriva tuturor formelor de exploatare. În 2022 dorim să explorăm legătura dintre corp, minte și lumea înconjurătoare și felul în care dezechilibre la oricare nivel dintre acestea vor produce efecte nefaste în celelalte două. În mod special ne interesează să aflăm cum sănătatea fizică și psihologică a individului și sănătatea mediului sunt interconectate, căutând documentare ce investighează aspecte precum protecția mediului, responsabilitatea ecologică la nivel individual și colectiv și moduri în care natura se întrepătrunde cu fiecare dimensiune a vieții noastre fizice și psihice, chiar dacă nu suntem mereu conștienți de acest lucru. Așadar, o abordare holistică a acestei triade – corp/minte/mediu, va fi tema principală a ediției din 2022 a festivalului, în jurul căreia vor fi organizate o serie de evenimente speciale și proiecții tematice urmate de discuții. Pe lângă aceasta, festivalul va include și alte secțiuni pe teme legate de drepturile omului, precum migrație, justiție, discriminare, muncă și libertatea de exprimare.

Această ediție reprezintă și un punct de tranziție pentru echipa OWR, deoarece cei doi directori artistici care au crescut festivalul în ultimii ani – Andrei Rus și Vanina Vignal, predau ștafeta unei noi echipe de selecție, ei îndreptându-se spre alte proiecte. Cu această ocazie dorim să ne exprimăm recunoștința pentru viziunea lor artistică inovatoare și curajoasă care a dezvoltat festivalul în toți acești ani și să le urăm mult succes mai departe în proiectele individuale.

Secțiunile principale ale celei de-a 15-a ediții a festivalului vor fi coordonate de noua noastră echipă artistică formată din Andreea Chiper – critic de film și realizatoare de film documentar, Victor Morozov – critic de film, Anca Păunescu – selecționer la mai multe festivaluri de film din Europa, Liri Chapelan – critic de film, Sorana Stănescu – reporter și editor la publicația independentă DoR (Decât o Revistă), Vlad Petri – regizor. Această ediție se află sub direcția artistică a Monicăi Stan – regizor și scenarist, care lucrează cu Asociația One World Romania încă din 2018 și a fost directorul programului KineDok Romania pe parcursul anului 2019. Monica a lansat în 2021 lungmetrajul „Imaculat”, cu care a câștigat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția premiul pentru cel mai bun debut, precum și premiul principal al secțiunii „Giornate degli Autori Director’s Award”.

În luna noiembrie vom lansa și apelul la înscrieri și așteptăm cu nerăbdare să vizionăm cât mai multe documentare pe tema drepturilor omului.