În lunile iulie și august, One World Romania a pregătit o nouă serie de „RETROcedări OWR”. În cadrul acestui program reluăm o parte dintre documentarele incluse în selecția celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului. Evenimentele au loc la ARCUB – Sala Bolților și biletele sunt puse în vânzare pe platforma partenerilor noștri de la Eventim.
Marți, 17 iulie, de la ora 20:00 proiectăm documentarul „Atelier de conversație”. Ce se întâmplă atunci când oameni de naționalități diferite, cu limbi materne diferite, din clase sociale diferite, care, în condițiile normale oferite de viața cotidiană nu s-ar fi întâlnit niciodată, se descoperă față în față, așezați pe scaune și obligați să converseze vreme de o oră? Studenți, medici, muncitori, antreprenori, emigranți sau refugiați descinși din toate colțurile globului și scufundați în măruntaiele metropolei pariziene, se întâlnesc săptămânal la Centrul Pompidou, ca personaje cu istorii și opinii diferite, pentru lecții gratuite de conversație în limba franceză. Rezultatul acestor întâlniri e un film profund umanist care ne invită să reflectăm asupra a ceea ce ne apropie sau ne separă în colțurile noastre diferite de lume și asupra sfâșierii lăsate în sufletele noastre de separarea de ceea ce am numit cândva „acasă”.
Marți, 31 iulie, începând cu ora 20:00 vă invităm la proiecția filmului „Sexpertul vă răspunde”. Doctorul Mahinder Watsa scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai. Erou radical pentru unii, pericol național pentru alții, nonagenarul ginecolog indian le-a văzut pe toate din anii ‘70 încoace, într-o țară extrem de conservatoare dar aflată în schimbare rapidă—și și-a păstrat umorul, optimismul și modestia. Pentru cei care încă mai cred că India este țara Kama Sutrei sau că educația sexuală este imorală, acest documentar plin de umor, inteligență emoțională și înțelegere a vechii și noii Indii din interior este de neratat—și riscă să răsfrângă puțină lumină asupra dezbaterilor despre educația sexuală în școli din țara noastră.
Marți, 14 august, de la ora 20:00 este programată proiecția documentarului „Mama Colonel” – un film despre autoritatea feminină confruntată cu traumele rezultate în urma abuzului și a violenței sexuale. Regizorul Dieudo Hamadi își construiește filmul mergând pe urmele unei femei cu grad de colonel detașată ca șefă a unei unități de poliție într-o zona din Congo marcată de consecințele unui război civil. Filmul lui sobru și energic atinge cu delicatețe ororile unei lumi devastate de abuzuri trecute și actuale, dar rămâne concentrat asupra figurii luminoase a acestei femei care știe că de eficacitatea ei depind viețile și șansele de recuperare ale celor traumatizați. Uneori, a fi simultan „colonel” și „mamă” înseamnă să aduci laolaltă mai mulți răniți cu speranța că se vor vindeca unii pe alții.
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, premiat în festivaluri internaționale și...