Pustnik a selecționat pentru prima sa rezidență dedicată alumnilor patru proiecte de lungmetraj de ficțiune aflate într-un stadiu avansat de dezvoltare. În perioada 7-14 mai, regizoarele participante vor lucra cu consultanții invitați la rezidența găzduită în Câmpulung Muscel.
Regizoarea și scenarista ucraineană Zhanna Ozirna se întoarce la Pustnik cu Ground Zero, o poveste despre o doctorandă care cercetează trecutul industrial sovietic și ajunge să fie absorbită de unul din subiectele sale. Cu mai mult de jumătate din finanțare asigurată de Agenția Națională de Film Ucrainean și alți doi parteneri de co-producție, faza de pre-producție și etapele de filmare sunt amânate până în august 2023 din cauza situației actuale din Ucraina. Zhanna este alumnă a Berlinale Talents în 2020 și membră a Academiei Ucrainene de Film și a Uniunii Ucrainene de Regizori. Cel mai recent scurtmetraj al ei, The Adult, a fost prezentat în cadrul programului special ‘The State of a New Generation’ în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj Winterthur.
Regizoarea japoneză Kimie Tanaka participă la Pustnik cu lungmetrajul Paris Syndrome, un scenariu scris alături de Alice Van den Broek. Produs de compania franceză Cinenovo, narațiunea se centrează pe dispariția misterioasă a surorii unei tinere japoneze în Paris. După ce a obținut fonduri de rescriere din partea CNC Franța, proiectul necesită în acest stadiu sprijin de dezvoltare pe scenariu. Debutul în scurtmetraj al lui Kimie, Kotobuki, a câștigat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Short Shorts, urmat de Hide & Seek, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto. Coffee Men, cel mai recent film al său, este produs de Haut les Mains.
Co-scris de duo-ul francez-sârb Léa Triboulet și Iva Brdar, I Will Drink With the Bees explorează subiectul durerii pierderii unui părinte. După ce a primit mai multe burse de dezvoltare de scenariu (Association Beaumarchais-SACD, Film Center of Serbia, Région Occitanie / Pyrénées-Méditerranée), proiectul este acum în căutarea unui producător. Scurtmetrajul The Brother regizat de Léa (Premiul CNC Franța pentru calitate) a fost selecționat la numeroase festivaluri internaționale, inclusiv Rotterdam, Clermont-Ferrand și Festival du Nouveau Cinéma din Montreal. Iva este deținătoarea premiilor Brücke Berlin, Heartefact și Sterija, fiindo scenaristă și dramaturgă ale cărei lucrări au fost produse atât în teatre din Europa cât și din Statele Unite ale Americii.
Al patrulea proiect selectat la rezidența dedicată alumnilor este The Ways We Look at the Sun, scris și regizat de Ioana Țurcan, regizoare româncâ. Filmul își propune să exploreze povestea înstrăinării unor surori gemene, este produs de Studioset și Anchor Films, cu o dată de finalizare prevăzută pentru toamna anului 2023. Documentarul Ioanei Cealaltă viață a lui Charon (2015) a fost nominalizat pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj la Premiile Gopo, iar în 2021 a regizat primul ei scurtmetraj de ficțiune, Empiric, care ilustrează viața unei tinere muncitoare dintr-o fabrică de textile în timpul comunismului.
Rezidenții vor lucra la scenariile lor, primind în același timp îndrumare și feedback de la consultanții invitați, profesioniști de renume internațional. Aceștia sunt Jean-Laurent Csinidis, fondatorul companiei franceze de producție Films de Force Majeure; Bianca Oana, producătoarea Colectiv de Alexander Nanau (dublu nominalizat la Oscar în 2021 pentru Cel mai bun documentar și Cel mai bun film străin); și Dana Bunescu, editor și sound designer, premiată cu Ursul de Argint pentru realizări artistice și tehnice deosebite în 2017, pentru montajul filmului Ana, mon amour, regizat de Călin Peter Netzer.
În afară de rezidența principală, producătoarea și scenarista Anca Buja, alumnă Pustnik din generația 2016, va susține un atelier de educație cinematografică pentru tinerii din mediul rural, în satul Bughea de Jos, Argeș.
Despre Pustnik:
Pustnik este un program creat în 2014 care își propune să le ofere tinerilor scenariști un context prielnic dezvoltării filmelor de lungmetraj la care lucrează, într-un cadru natural și relaxat, departe de presiunile industriei. În același timp, Pustnik își dorește să creeze în jurul său o rețea de profesioniști din mediul cinematografic, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceștia. Începând din 2021 Pustnik a demarat o nouă etapă a programului său: o serie de trei rezidențe de dezvoltare de scenarii dedicate atât noilor participanți, cât și participanților edițiilor trecute care lucrează la primul sau al doilea lungmetraj.
Mai multe informații:
Program organizat de Asociația T.E.T.A
TETA este un ONG fondat în iunie 2006. Asociația are ca scop principal dezvoltarea programelor și evenimentelor culturale menite să promoveze educația și renașterea culturală a comunităților care îi găzduiesc evenimentele. TETA funcționează și ca producător de filme și spectacole de teatru.
Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara, Institutul Francez din România
Parteneri: European Short Pitch, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
Parteneri media: Film New Europe, Films in Frame, All about Romanian Cinema – aarc.ro
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
SkyShowtime prezintă trailerul pentru sezonul doi din serialul 1923, disponibil în...