ONE WORLD MUSIC SHOWCASE • Mădălina Pavăl Cvintet • Sazende • Pixar Stelar DJ Set

Pe 22 mai 2022 are loc One World Music Showcase, un eveniment ce face tranziția pe acorduri muzicale armonioase dinspre ediția fizică (13-22 mai) spre cea online ( 23 – 31 mai) a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului – One World Romania. Cea de a 15-a ediție a festivalului abordează holistic noțiunea de „ecologie” și are ca temă principală interacțiunea dintre om și mediul său, atât cel natural, cât și cel construit, precum și transformările pe care fiecare le aduce asupra celuilalt.

One World Music Showcase potențează conceptul festivalului cu o notă a vibrațiilor înalte și ne readuce în atenție ideea de comuniune cu natura și fuziune interculturală prin interpretarile inedite ale celor două trupe invitate: Mădălina Pavăl Cvintet și un proiect muzical aflat în fața publicului bucureștean pentru o primă audiție – Sazende. Concertul va fi completat de ritmuri balcanice cu inserții arăbești printr-un dj set dăruit nouă de Pixar Stelar aka Iulian Văcărean – antreprenor al faptelor bune prin prisma Asociației Beneva și organizator al festivalului Femei pe Mătăsari.

Evenimentul va avea loc în Expirat (Str. Constantin Istrati 1), iar accesul publicului în sală va fi permis începând cu ora 18:30. 

  • SAZENDE – live – 20: 00
  • MĂDĂLINA PAVĂL CVINTET – live – 20:45
  • PIXAR STELAR – dj set – 21: 20

Intrare: 30 lei

***

Mădălina Pavăl s-a făcut remarcată pe scena muzicii românești printr-un stil aflat la intersecția fină dintre clasic și tradițional, pendulând între acorduri frenetice și o finețe acustică inspirată dintr-o invocație a folclorului românesc. După o serie de colaborări cu artiști reprezentativi ai culturii alternative autohtone, Mădălina și-a lansat primul ei album solo “Oamenii se fac dor” în 2019, iar în 2020 a scos online în lume un nou single “Vino pân’ la București”, un cântec despre începuturi, despre schimbări și despre cât de important este să îți găsești locul și drumul care te va duce acolo. În ciuda vremurilor tulburi, forța creativă a anului 2021 a reunit 13 muzicieni extrem de talentați într-un proiect intitulat Mădălina Pavăl Live Orchestra, un demers atent curatoriat de producătorul și artistul Alexei Țurcan. Un alt proiect al celor doi a fost și coloana sonoră realizată pentru filmul „România Sălbatică”, lansat în 2021, atât în cinema, cât și pe alte platforme VoD. Muzica filmului compusă de Alexei Țurcan a primit aprecierea presei de specialitate și a câștigat Premiul Publicului în cadrul Transilvania International Film Festival. ”Am înțeles imediat că este un proiect de suflet și că o să se vadă asta în imagini și în muzică. Sunt onorată și fericită să fac parte din România Sălbatică – cred că e un proiect al nostru, al tuturor. Avem multe de învățat de la natură – timpul petrecut acolo este și va fi întotdeauna cel mai bun medicament pentru suflet și cred că merge mână-n mână cu muzica – de multe ori, ce nu putem rosti prin cuvinte, facem prin muzică.” – Mădălina Pavăl.
Pe 22 mai 2022, Mădălina Pavăl va urca pe scena clubului Expirat alături de Alexei Țurcan (chitară), Mihail Grigore (violoncel), Diana Ciudin (vioară) și Philip Goron (percuție) pentru a celebra finalul celei de-a 15a ediție a festivalului One World Romania.

***
SAZENDE One World Music Showcase debutează cu apariția pe scena a acestui nou colectiv artistic format din Radu Varga (santur), Feras Sarmini (kemençe), Noma Shkeir (oud) și Cosmo la percuție. Cu un sound exotic ambiental, mistic și fermecător, proiectul muzical Sazende se infiltrează organic în peisajul cultural bucureștean și propune un live act inedit. De când s-au întâlnit, Radu, Feras, Noma și Cosmo au simțit că au un țel comun – acela de a continua și împărtăși bogata moștenire a muzicii clasice otomane. Totodată, își doresc să aducă un suflu nou în această veche tradiție, pe de o parte prin aranjamente care includ armonizări moderne ale unor piese clasice, pe de alta prin reintroducerea santurului persan în redarea makamului turcesc – un instrument esențial odinioară, dar care a dispărut la un moment dat de la curtea otomană.
***
One World Romania este un festival de film documentar și de acțiune culturală în ceea ce privește drepturile omului și lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World România, revine în 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. OWR15 abordează holistic noțiunea de „ecologie”, atât din interiorul uman cât și în mediul care îl înconjoară. Astfel, filmele și evenimentele interdisciplinare al ediției de anul acesta creează un ecosistem la fel de complex ca și mediul natural.
One World România păstrează secțiunile tematicilor tradiționale ale festivalului: statul de drept și justiția socială, drepturile persoanelor LGBTQ+, refugiați și imigranți, persoanele marginalizate din motive economice, culturale, rasiale. Pe lângă explorarea triadei minte-corp-mediu, ediția de anul acesta aduce în centrul atenției una dintre cele mai presante probleme ecologice: dispariția tot mai accelerată a solului fertil. Proiecțiile vor avea loc în două etape: fizic între 13-23 mai, în București, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, ARCUB, MNAR, Cinema Muzeul Țăranului, și alte locații indoor și outdoor din capitală, apoi online între 23-31 mai, în toată țara.

Prețul abonamentului este de 175 lei și asigură intrarea la toate proiecțiile festivalului, pe baza unei rezervări făcute în prealabil pe site-ul Eventbook, în limita locurilor disponibile în sală. Abonamentul nu asigură accesul la gala de deschidere a festivalului, la concerte, petreceri sau la alte evenimente conexe organizate în cadrul OWR #15.
Programul festivalului One World: Romania 2022:  Facebook event OWR#15: aici Eveniment Facebook: aici.