La 15 ani de cand ni s-a deschis cinematografic poarta către Universul lui Harry Potter, vine un film care deschide și apetitul pentru alte 4 ce-o să-i urmeze și pe care ai vrea să le ai ACUM, să te ascunzi în ele – „Animale fantastice și unde le poți găsi”/ „Fantastic Beasts and Where to Find Them”.
O lume minunată în care vei găsi… dorința de-a copilări 🙂
Lumea magică a lui J.K. Rowling e și mai colorată, interesantă și sensibilă, fiecare detaliu e atent și cu sens ales în economia scenografiei, costumelor și efectelor, iar personajele îți stârnesc nu doar curiozitatea, ci și drumul către speculații.
Cum se naște dintr-un atlas sau dintr-o carte citită de Harry Potter în primul lui an la Hogwarts un film coerent și un univers atât de bogat care aduce bucurie oricărui privitor indiferent de gradul de cinefilie și partizanatele DC, MARVEL sau simpatia pentru francize ca X-MEN, STAR WARS sau STAR TREK?
N-ai decât un personaj care vine din UK la New York să elibereze un animal fantastic și eliberează altele din greșeală, compromițându-și identitatea în fața unui om (nu-mag/ încuiat), după care se trezește urmărit de alți vrăjitori care-l cred vinovat de dezastrul provocat de o forță malefică, și reușește nu doar să-și facă prieteni printre animale și oameni, dar să și joace un rol important în dezvăluirea unei întunecate conspirații.
Poți să arăți diferențele dintre culturi (magice, sic), dintre suflete, politici (pro sau contra vrăjitoarelor, pro sau contra dezvăluirii magiei, pro sau contra utilizării magiei negre pentru dominația supremă), poți să vorbești despre prejudecată, frică și progres, despre limitare și evoluție, despre toleranță și protecție, arăți animale fantastice inspirate la rândul lor de vechi povești și culturi, arăți două povești de dragoste și un singur pupic. Dar cum faci din Newt Scamander, magizoolog, frate de erou, un personaj interesant într-o lume fantastică?
Îl alegi pentru partitura perfectă pe Eddie Redmayne, te duci în miezul curentului steampunk și faci din New York un loc de urmărit cu sufletul la gură, apoi iei din imaginarul minunat al lui Terry Gilliam cele mai frumoase și mai întunecate imagini spre inspirație, iar din povestirile și scenariile lui Roald Dahl un tempo care induce dorința de călătorie și descoperire. Adaugi o distribuție minunată Dan Fogler (muncitorul Jacob Kowalski, fost soldat care vrea să devină patiser), Katherine Waterston (serioasa si sensibila Tina Goldstein, fost auror, devenit functionar), Alison Sudol (sora ei Queenie, legilimant, adică telepată), Colin Farrell (Percival Graves, vrăjitor de top în MACUSA, echivalentul American al ministerului magiei), Ezra Miller (Credence, puștiul maltratat care-și pune toată speranța în Percival Graves), Carmen Ejogo (mulatra președintă a MACUSA, Seraphina Picquery), Samantha Morton (Mary Lou Barebone, întemeietoarea organizației Ai Doilea Salem care militează pentru eradicarea magiei și conduce un soi de orfelinat unde sunt adunați copii cu potențial magic, obligați să renunțe la ea și tratați cu violență) și mulți alții.
Adaugi și un fir politic – orașul e în plină campanie, iar personajul cel mai popular pare un tânăr ambițios și bogat ce vrea să devină senator, cu sprijinul magnatului pe care-l are drept tată.
Mai strecori în „Animale fantastice și unde le poți găsi”, pentru fani, câteva vrăji și poțiuni, indicii legate de activitatea temutului vrăjitor Gellert Grindelwald (pe care știm că-l înfruntă Dumbledore și cu care se presupune că ar fi avut o relație), suportul pe care Dumbledore i-l acordă necondiționat lui Scamander, atașamentul pe care l-a avut el pentru Leta Lestrange (membră a bogatei familii viperine Lestrange, personaj despre care nu s-a vorbit până acum în cărți), goblini care cântă jazz, băuturi cu nume haioase, spiriduși de casă care pot fi și barmani nesuferiți, animale extraordinare (nu doar popularul Niffler, ci și Occamy, Bowtruckle, Thunderbird, Swooping Evil, Demiguise, Billywig, Nundu, Erumpent, Graphorn, Fwooper, Jobberknoll, Mooncalves, Murtlap sau Nogtail), dar pui la vedere și simbolul Deathly Hallows (cele 3 obiecte magice ce-l pot ajuta pe Stăpânul Morții) oferit de Graves.
Poate că n-o fi fost chiar „rețeta” filmului, izvorât din munca migăloasă a lui J.K. Rowling și a lui David Yeats, dar e important că se lasă și invitația asta la asociere.
Pentru că unde ratează anul ăsta toate filmele cu supereroi, reușesc până acum doar Warcraft și „Fantastic Beasts and Where to Find Them”/ „Animale fantastice și unde le poți găsi”, prin coerența universului și a scenariului, prin dozaj, cu talentul de face toate personajele interesante fără a le da partituri egale, prin blândețe și generozitate.
De 5 x DA care pentru unii înseamnă NU
- Da, se simte un soi de spirit de franciză, dar nu te face să te simți consumator, ci spectator și partener.
- Da, e genul de film care nu te țintuiește de scaun prin suspans, dar te face să te simți bine, ca într-un spa mental 🙂
- Da, e un film de familie, pe alocuri dezechilibrat ca intenție, dar nu ratează conceptul.
- Da, îți dă senzația că nu e destulă magie, dar asta pentru că e intuibilă în toate, și nu e nevoie să se strige vrăji încoace și încolo (mai ales că vrăjitorii experimentați nu fac asta!);
- Da, se renunță la momente WOW în favoarea unei expozițiuni extinse, dar tocmai asta-i da aerul de „călătorie și aventură”.
Pe coloana sonoră semnată de James Newton Howard (The Hunger Games, The Dark Knight, Snow White and the Huntsman, Pretty Woman) se regăsesc titluri sugestive precum: There Are Witches Among Us, Gnarlak Negotiations, The Demiguise and the Lollipop, I’m Not Your Ma’, Kowalski Rag, Soup and Leaflets sau Newt Releases the Thunderbird. În ediția specială disponibilă din 18 noiembrie sunt 26 de piese.
Filmul lui Yates este cel mai frumos blockbuster al anului tocmai pentru că respiră generozitate și curiozitate prin toți porii peliculei, fără a se constitui într-o lecție. E fascinantă puterea pe care o are asupra transformării spectatorului într-un copil de 10-12 ani pornit într-o mare aventură.
Newt are o lume întreagă într-o valiză, iar JK Rowling adună toate galaxiile în vârful pixului. Și după un film în lumea căruia am întrat ca într-un pensiv, abia aștept să văd cum duce David Yates mai departe povestea în al doilea film. Mi-ar plăcea să-l văd și pe Jude Law, pentru ca tributul Terry Gilliam să fie continuat și astfel 🙂
Dar cel mai mult m-ar bucura să văd oameni de toate vârstele comentând filmul ăsta pentru ceea ce este și ce dăruiește.
TRIVIA
- Newt Scamander (Newton Artemis Fido “Newt” Scamander), năcut în 1897, influențat de mama lui care creștea hipogrifi, manifestă de la o vârstă fragedă talentul de a îmblânzi animale fantastice. Este exmatriculat în 1908 din Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry unde făcuse parte din casa Hufflepuff, și ajunge la Ministerul Magiei unde-și petrece vreo doi ani în departamentul pentru reloccarea elfilor, după care e inclus în Beast Division.
În 1918 primește sarcina de a scrie cartea pe care, după câțiva ani de călătorie și cercetare o publică (1927) sub titlul Fantastic Beasts and Where to Find Them. Această lucrare îi conferă statutul de specialist în magizoologie și ajunge manual de studiat la Hogwarts.
Se căsătorește cu Porpentina Goldstein, și la bătrânețe se retrage în Dorset.
Nepotul lui, Rolf, se căsătorește cu Luna Lovegood și are doi copii – Lorcan și Lysander. - Gellert Grindelwald (1883 – 1998) a fost unul din cei mai puternici și de temut vrăjitori din toate timpurile, un tip cu idealuri mărețe și acțiuni impulsive. Educat la Durmstrang Institute de unde-a fost și exmatriculat în urma unor experimente dubioase, s-a împrietenit cu Albus Dumbledore, și au încercat împreună să găsească talismanele Deathly Hallows, pentru a dezvălui lumii puterea magiei, eliminând astfel Statutul Internațional al Secretului, instaurând o nouă ordine mondială. Prietenia lui cu Albus ajunge la final după tragica moarte a surorii acestuia, Ariana (care la rândul ei provocase, accidental moartea mamei ei, având o experiență similară de reprimare a magie, poate chiar sub forma unui Obscurus). Desigur, la ruptura asta contribuie și nenumărate crimele pe care Grindelwald le comite, alături de fidelii săi.
După ce Dumbledore îl învinge într-un duel în 1945, își petrece restul zilelor în închisoare unde sfârșește ucis de mâna lui Voldemort. - Niffler
Enjoy the experience!
P.S. Câți Hufflepuff suntem în bula noastră magică? Intră pe Pottermore.com 🙂
SkyShowtime prezintă trailerul pentru sezonul doi din serialul 1923, disponibil în...