Ne vedem vineri, 11 septembrie, la Balkanik Festival!

Se făcu vremea pentru Balkanik. Festivalul aflat la cea de-a cincea ediţie promite maximă distracție de weekend – 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus și The Ark, din București. Vineri de la ora 14.00 puteți trece deja pragul Gărdinii Uranus (str. Uranus, 144), la un must, o ciocolată sau… pentru un prânz tradițional, sigur se găsește ceva bun de degustat pe zonă.
Ca de obicei, puteți vizita târgul meșteșugăresc la care se adună meșteri din toate colțurile țării. Dacă vreți să deprindeți meșteșug, căutați de vă băgați la argintari, sticlari, împletitori în papură, ceramiști care au păstrat tradiţia ceramicii de Cucuteni şi Gumelniţa, dar și arta chiromantiei și tarotului.
Dacă vreți să analizați și să cumpărați – Mesteshukar Butiq, o întreprindere socială ce revalorizează obiectele făcute de meșteșugarii romi, aduce ibrice din cupru, platouri din lemn, coșuri împletite, bijuterii din argint, cupru și alamă, obiecte de vestimentație din materiale tradiționale rromani la modă.

Balkanik Festival atmosfera

Musai să vedeți și expozițiile faine de pictură, fotografie și sculptură „care exploatează atât diversitatea și frumusețea culturilor balcanice, cât și problemele lor sociale actuale ce merită adresate.” Lucrările unor artiști ca Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheție merită admirate și povestite.

Paul Hitter este unul dintre cei mai influenți artiști Gipsy, co-fondator al mișcării expresioniste balcanice. S-a făcut remarcat printr-un stil personal, un univers artistic propriu, inspirat de folclorul românesc, de basmele și legendele care circulă în Balcani. A devenit cunoscut prin show-urile sale acompaniate de muzica celor de la Gogol Bordello, Taraf de Haidouks, Rona Hartner sau Fanfare Vagabondu, o idee care i-a marcat cursul carierei și i-a adus succesul internațional. În prezent picturile lui sunt colecționate de iubitori de artă din Kiev, Londra, Los Angeles, Paris, Milan sau Sidney.

Eugen Raportoru – artist cu o evoluție atipică dar de o valoare incontestabilă, în tablourile sale regăsim – configurată cu tușe energice și tonuri grave – atmosfera atemporală a mahalalelor bucureștene. Pictorul are în palmares peste 20 de expoziții în țară și străinătate, iar două dintre lucrările lui au participat la Vatican sub egida UNESCO, în anul 2004.

Expoziția de pictură „Copiii care nu se văd” a lui Daniel Brici abordează diferite aspecte ale vieții sociale dificile în cazul unor copii din România, oferind informații statistice și posibile soluții despre copii din medii defavorizate. Începând cu 2009, dedică subiectul majorității lucrărilor sale „copiilor care nu se văd”, din suburbii, de la țară, trăind printre ei, vorbind cu ei și încercând să îi facă vizbili. Brici folosește o tehnică de hiper-realism, arta lui putând fi descrisă ca având un efect de „lucrare neterminată”.

Daniel Brici, Say cheese!,2009, courtesy Nasui collection & gallery

Fotograful Cristian Munteanu prezintă expoziția “Copiii din Carcaliu”, pentru prima dată la București. Cristian Munteanu fotografiază din 2010 și a fost recompensat cu Premiul Honorale Mention Sony World Photo Awards în 2013 și 2014. Fotografiile sale au fost publicate în National Geographic Magazine, Mediafax Foto – Best of 2013, Photo Magazine, Featureshoot, Lenscratch, Art Photo Feature Magazine, Vice, Bucureştiul meu drag.

Cristian Munteanu, expozitie Copiii din Carcaliu

Fotograful Silviu Gheție, care a publicat până acum în numeroase publicaţii româneşti (de la Adevărul şi Dilema, la Academia Caţavencu) şi străine (de la Der Spiegel şi Kurier, la Lenswork), și a fost ales fotograful oficial de platou al filmului Aferim!, expune la festival fotografii cu poporul indigen sami din Laponia, ținut pe care l-a vizitat alături de echipa festivalului la începutului lunii februarie.

Proiectul „ArtBorescent”, care își propune să transmită un semnal împotriva defrișărilor ilegale prin valorificarea artistică a lemnului confiscat, ajunge în București
Vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București are loc sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 16:30, în Grădina Uranus, în cadrul Balkanik Festival 2015, în prezența sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu. 

Ce ascultăm și pe ce dansăm la Balkanik

Festivalul se deschide vineri cu DOINA REVIVAL, un spectacol în premieră, cu o singură reprezentație, semnat de Roots Revival Romania, proiectul muzical inițiat de tânărul artist iranian Mehdi Aminian, alături de Maria Casandra Hauși – voce (România) și invitați din Spania, Iran și Franța.

Pentru prima dată în România, vine legendarul IVO PAPASOV & HIS WEDDING BAND (Bulgaria), supranumit Miles Davis al clarinetului balcanic, încoronat regele muzicii de nuntă (Stambolovo).

Ivo Papasov

KALYI JAG (“foc negru” în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către romi vlahi originari din Satu Mare, continuă seria premierelor.

Balkanik5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenții cu tradiție ai stilului Balkan brass band, răspândit în țările din fosta Iugoslavie și descendenți direcți ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turcești.

FANFARE CIOCĂRLIA, „bestia cu 24 de picioare”, „trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă”, va veni la București pentru unul dintre foarte puținele concerte pe care le susține în România. Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul și, în același timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR înseamnă reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel și a celor 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar.

Vor mai concerta Kottarashky & The Rain Dogs, Ion din Dorobanți (Steaua de Mare, Raze de Soare), Amsterdam Klezmer Band, Lemon Bucket Orkestra.

Prețuri din 11 septembrie 2015

Abonament 3 zile 100 lei

Vineri 11 septembrie 50 lei

Sâmbătă 12 septembrie 50 lei

Duminică 13 septembrie 50 lei

*prețurile includ și accesul la after-party-uri

PROGRAMUL BALKANIK 5

Vineri, 11 septembrie
Scena mare – Gradina Uranus
14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, targ, expozitii de fotografie, sculptura, pictura
17.30 – 19.00 – PREMIERA – Roots Revival – spectacolul Doina Revival in premiera
19.30 – 21.00 – Kalyi Jag
21.30 – 23.00 – Ivo Papasov & His Wedding Band

Afterparty – scena The Ark (str. Uranus, 150)
23.30 – 01.00 – Kottarashky & The Rain Dogs
01.00 – 05.00 – Dj Click

Sâmbătă, 12 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

16:30 – Vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București, în prezența sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu.
17.30 – 19.00 – Lemon Bucket Orkestra
19.30 – 21.00 – Kocani Orkestra
21.30 – 23.00 – Fanfare Ciocarlia

Afterparty – scena The Ark
23.30 – 01.00 – Cumbus Cemaat
01.00 – 03.00 – Ion din Dorobanti (Future Nuggets)
03.00 – 05.00 – Dj Sielat (Norvegia)

Duminică, 13 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, Ateliere mestesugaresti, Expozitii de fotografie, sculptura, pictura
17:30 la The Ark – avanpremiera filmului “Dincolo de calea ferată”, în prezența regizorului Cătălin Mitulescu
19.30 – 21.00 – Amsterdam Klezmer Band
21.20 – 23.00 – Shantel & Bucovina Club Orkestar

Organizator: Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.