Muzeul Național de Artă Contemporană al României: APEL SOLIDARITATE. Problema Gestiunii colective a drepturilor de autor

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul față de strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

Prin inițierea unei așa-zise negocieri la care au fost invitați exclusiv parteneri irelevanți pentru subiectul în cauză, Visarta și ORDA au trezit pe bună dreptate suspiciunea că se dorește promovarea unei agende care nu concordă cu interesele celor care doresc să dezvolte o cultură liberă în România.

MNAC salută și sprijină inițiativa Ministrului Culturii de a crea un grup de lucru format din experți în management cultural și în dreptul de autor, care să armonizeze legislația europeană cu cea națională, și să creeze un cadrul legislativ pentru apărarea simultană a drepturilor creatorilor și a drepturilor instituțiilor a căror misiune este promovarea acestora, evitându-se astfel pericolul unui conflict artificial care ar duce la un blocaj în activitățile sectorului cultural în ansamblul său. Vom reveni cu noi informații pe măsură ce speța va evolua.

FOTO: @Vedere din expoziția Triaj (10.11.2016 – 01.04.2018), credit foto: Nicu Ilfoveanu / MNAC