Musicalul american „Next to Normal – (A)normal”, distins cu Premiul Pulitzer pentru Dramaturgie, revine pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” pe 29 octombrie și 11 noiembrie 2021

Asociația CREAS în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” anunță noi reprezentații ale musicalului „Next to Normal – (A)normal”, pe 29 octombrie, de la ora 19:00, și pe 11 noiembrie, de la ora 19:30, cu o distribuție de excepție. Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate online de pe platforma ticketstore.ro și de la casa de bilete a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Un musical original, surprinzător și emoționant, „Next to Normal – (A)normal” spune povestea unei femei obișnuite (Diana Goodman), soție și mamă, care luptă cu o afecțiune ce și-a pus amprenta asupra sa și a celor dragi: tulburare bipolară. Plin de umor și de lirism, musicalul surprinde diferite situații cotidiene ale unei familii care încearcă să ducă o viață normală.

Din distribuția celor două reprezentații „Next to Normal – (A)normal” fac parte: Anca Florescu (Diana Goodman), Adrian Nour/Victor Bucur (Dan Goodman), Sidonia Doica/Alexandra Penciu (Natalie Goodman), Lucian Ionescu (Gabe Goodman), Cătălin Petrescu (Doctor Madden), Victor Ion/ Andrei Miercure (Henry).

Spectacolul beneficiază de participarea specială a orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Laureat al Premiului Tony în 2009 și al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie în 2010, „Next to Normal – (A)normal” este un musical american pe versuri de Brian Yorkey și muzica de Tom Kitt. Considerat unul dintre cele mai mature musicaluri ale ultimelor decade, spectacolul a avut premiera pe Broadway în 2008, iar acum ajunge și în România.

„Un musical curajos și uluitor. Este mai mult decât un musical la care vii și te simți bine: este un musical în care simți totul”, notează renumitul ziar The New York Times despre musicalul american.

*
Premiera a avut loc pe 18 iunie și a fost primită cu entuziasm de public, iar ecourile în presă nu au întârziat să apară: „Next to Normal / (A)normal  este un musical curajos, care aduce în fața spectatorilor un subiect cu adevărat dureros – depresia și efectele ei sociale. Mă bucur că există în peisajul cultural românesc și astfel de propuneri și, mai ales, mă bucur că nu s-a făcut rabat la calitatea artistică..” (Nona Rapotan, Bookhub)

Totodată, musicalul a lansat și continuă campania de conștientizare și sensibilizare, „Next to You”, o invitație de a medita asupra felului în care societatea și familia relaționează cu persoane care suferă de tulburări psiho-emoționale. Considerate afecțiunea secolului XXI, cazurile de depresie sunt tot mai răspândite și întâlnite inclusiv la pre-adolescenți. Spectacolul „Next to Normal – (A)normal” abordează cu sensibilitate această problemă și pătrunde în spațiul intim al unor personaje care se confruntă cu ea. Campanie dezvoltată în parteneriat cu Asociația ESTUAR și EQUILIBRUM.

*

Asociația CREAS a fost înființată în anul 2011, din inițiativa artiștilor Victor Bucur și Daniel Burcea, și își propune crearea, promovare și încurajarea formelor alternative de exprimare artistică în spațiul românesc, în mod special a teatrului muzical. O direcție complementară este dezvoltarea programelor de educație prin cultură pentru a contribui la combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și pentru prevenirea abandonului școlar.

Actorul Victor Bucur este inițiatorul și coordonatorul proiectului „Next to Normal – (A)normal”, semnând, totodată, și regia spectacolului. Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Victor Bucur și-a completat studiile cu o serie de workshop-uri de specializare în Commedia dell’Arte și canto clasic. Proiectul face parte din procesul de cercetare și elaborare a Tezei sale de Doctorat, care are ca temă „Arta actorului muzical”.

Proiect co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). În contextul unei crize sanitare care a blocat complet activitatea cu public a instituțiilor de cultură, proiectele artistice au nevoie de suportul finanțatorilor pentru a-și putea continua existența. Impactul lor asupra publicului poate fi mult mai vizibil, iar efectele resimțite pe termen lung.

*
Mai multe detalii la www.nexttonormal.ro și pe paginile de Facebook și Instagram ale spectacolului.

Biletele pot fi achiziționate la: https://nexttonormal.ro/cumpara-bilet/ sau de la casa de bilete a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Parteneri: Fullbright, UNATC „I.L. Caragiale”, Cărturești

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Gold FM, Ziarul Metropolis, Urban.ro, Zile și Nopți, Modernism, iQool, BookHub

Credit foto: Maria Ștefănescu