Inscrieri pentru LET’S CEE Short Film Competition 2018

Până pe 31 ianuarie 2018, regizorii de film au șansa să aplice în cadrul LET’S CEE Short Film Competition 2018. Nu numai că sunt puse în joc două premii principale, ci, în plus, 10 finaliști vor primi invitația de a participa la a doua ediție a LET’S CEE Talent Academy la Viena!  A șasea ediție a LET’S CEE Film Festival va avea loc în primăvara lui 2018, între 13 și 22 aprilie, în Viena, Austria. Producții selectate vor fi proiectate, de asemenea, în Graz și în Villach.

Totusi, regizori de toate vârstele din întreaga lume sunt bineveniți să-și trimită contribuțiile care se înscriu în tematica ediției din acest an. Pentru că festivalul se concentrează pe zona Europei Centrale și de Est, acestea nu vor putea fi incluse în concursul principal de scurtmetraje, dar au însă șansa de a câștiga premiul publicului la categoria scurtmetraje și de a fi difuzate în secțiunea Short Films | Out of Competition. Festivalul încurajează așadar producători internaționali de filme VR, producții 3D și piese de avangardă să aplice, căci și aceste genuri pot apărea pe scena festivalului LET’S CEE.

Tema competiției de filme scurte de anul acesta este ÎMPREUNĂ SAU DESPĂRȚIȚI.

Anul trecut, Marea Britanie a votat pentru Brexit, deci pentru ieșirea sa din Uniunea Europeană; mult mai recent, mii de catalani au ieșit în stradă cerându-și independența față de Spania.Sub președinția lui Donald Trump, Statele Unite urmăresc să se retragă din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și să renegocieze diferite alte tratate comerciale – acestea sunt doar trei din numeroasele exemple care arată schimbările politice cu care se confruntă numeroase țări în prezent. Presiunea din ce în ce mai mare din partea migranților, discrepanța din ce în ce mai mare dintre cei bogați și cei săraci, precum și alte temeri pe cât de justificate, pe atât de nesusținute – în ceea ce privește consecințele digitalizării, pierderea locurilor de muncă și a stabilitătății, alte schimbări sociale de impact – discreditează globalizarea și încurajează revenirea tendințelor naționaliste și izolaționiste, tendințe greu de imaginat cu doar  câțiva ani în urmă. Chiar și la nivelnațional, coeziunea socială pare să fie amenințată din ce în ce mai mult. Cum sunt influențați indivizii și comunitatea pe care o formează deaceastă diviziune tot mai adâncă a societății? Vor fi oare agitația politică, ura, egoismul și goana după profit noua definiție a normalității? Situația este critică, dar nu lipsită de speranță, nici la nivel internațional, nici național. Încă există reprezentați ai societății civile care nu au de gând să se predea în fața amenințării de erodare a solidarității. Din fericire, există numeroase exemple care demonstrează că există oamenii care încă luptă pentru cei săraci și mai puțin avantajați cu mare optimism, dedicare și empatie – oameni care acordă atenție mai degrabălucrurilor pe care le avem în comun decât celor ce ne separă.

Tema competiției, ÎMPREUNĂ SAU DESPĂRȚIȚI, poate lua orice formă în materialul înscris în cadrul competiției. Vor fi luate în considerare aspecte interpersonale, precum drame familiale sau care țin de relații, necazuri, încercări, momente de succes sau de maximă fericire, depășirea obstacolelor, precum și aspecte sociale, politice, juridice și/sau culturale. Cu alte cuvinte: orice este posibil, atât timp cât respectă tema și este bine făcut!

Un juriu consultativ, condus de renumiții producători austro-iranieni, Arash T. Riahiși Arman T. Riahi, va alege cele mai bune înscrieri din cadrul LET’S CEE Short Film Competition. Filmele de scurtmetraj difuzate în afara competiției vor fi selectate de producătorul bosniaco-olandez Denis Mujovićși de directoarea festivalului Magdalena Żelasko.

După prezentarea producțiilor participante la festival, un juriu internațional va decide câștigătorul concursului de scurtmetraje, care va primi premiul cel mare – 1500 de euro – și o statuetă Urania, decernată în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor în Cinema Urania din Viena. Celelalte scurtmetraje prezentate în cadrul festivalului vor avea, fără excepție, șansa de a câștiga premiul publicului, în valoare de 1500 euro.

Toți regizorii înscriși la concursul de filme scurte vor profita în plus de pe urma participării lor în competiție. Festivalul va susține financiar participarea unuia dintre realizatorii implicați în producerea fiecărui scurtmetraj drept oaspete oficial la Viena, unde va avea ocazia să își prezinte munca. Aceste persoane vor avea, de asemenea, posibilitatea să se alăture celei de-a doua ediții a LET’S CEE Talent Academy. La prima ediție, care a avut loc în 2017, au participat 26 de tineri regizori din 12 țări, printre care Berin Češkić din Bosnia și Herzegovina, Ruxandra Ghițescu și Alecs Năstoiu din România, Filip Kovačević și Jovana Kovanović din Serbia, Darijan Pejovski din Macedonia și Hristo Simeonov from Bulgaria.

DESPRE ROMÂNIA în cadrul Festivalului

 • În 2017, România a fost în lumina reflectoarelor în cadrul festivalului Let’s CEE, prin intermediul filmelor și invitaților din această țară, ce s-au bucurat de sprijinul Institutului Cultural Român din Viena. Astfel, următoarele creații au fost apreciate anul acesta:
 • 2017: „A Mere Breath | Doar o rãsuflare“
  Câștigător al competiției de documentare
  Invitat: Mihai Marius Apopei (cineast)
 • 2017: „Dogs | Câini“
  Mențiune specială în cadrul Promising Debuts Competition
  Invitat: Gheorge Visu (actor)
 • 2017: „Two Lottery Tickets | Douã lozuri”
  Filmul care a închis LET’S CEE Film Festival
  Invitat: Alexandru Papadopol (actor)
 • 2017: “Illegitimate | Ilegitim”
  Participare în cadrul Feature Film Competition
  Invitat: Anamaria Antoci (producător); a fost de asemenea oaspete oficial în cadrulLET’S CEE Industry Days
 • 2017: „Billion Star Hotel“
  Participare în cadrul Promising Debuts Competition
  Invitat: Alecs Nastoiu (regizor); a participat de asemenea în cadrul LET’S CEE Talent Academy

LET’S CEE Film Festival este, în prezent, al doilea cel mai mare festival din Viena și al patrulea cel mai mare din Austria. De-a lungul celor cinci ediții ale LET’S CEE Film Festival, 461 de invitați internaționali au fost la Viena, cu 446 de filme în 612 de proiecții, care au fost prezentate unei audiențe de aproximativ 60.000 oameni. LET’S CEE Film Festival stabilește recorduri noi an după an: de la 32 de filme proiectate în 2012, la 141 în 2017; de la 5200 vizitatori în 2012 la 16.100 în 2017.

Principalul obiectiv al festivalului este acela de a promova filmele din Europa Centrală și Est în Austria și în străinătate deopotrivă. O atenție deosebită se acordă inițierii unei cooperări internaționale în domeniul cinematografic și sprijinirii tinerelor talente din Austria și Europa Centrală și de Est. Într-un sens mai larg, LET’S CEE Film Festival întruchipează un set strâns de valori și contribuie pozitiv la susținerea unui dialog intercultural, atât la nivel național, cât și internațional.

În total, aproximativ 150 de filme vor fi prezentate în aproximativ 200 de proiecții. Ca de obicei, numeroase proiecții de film vor fi gratuite pentru publicul larg. Programul-cadru va conține numeroase sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizori, scenariști, producători, actori și alți realizatori de film, diverse sesiuni accesibile publicului, Innovative Industry Days (20-21 aprilie), dar și o petrecere pe timpul zilei cu un line-up foarte atractiv. A doua ediție internațională a Talent Academy (15-22 aprilie) va da ocaziaunuinumăr de 30 de regizori din Austria și zona centrală și de est a Europei să învețe, să facă networking și,astfel,să își dezvolte aptitudinile, proiectele și carierele.