Independenţa Film aduce în România opt dintre filmele de la Cannes 2014

Dacă nu mergi la Cannes, vine festivalul la tine. Independența Film își ia, ca de obicei, în serios, misiunea de-a aduce în puținele cinematografe românești câteva filme selectate la festivalul de la Cannes.

Vizitează site-ul oficial al festivalului.

CANNES 2014

COMUNICAT:

Independenţa Film va distribui în România opt dintre peliculele selectate la cea de-a 67a ediție a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, 2014 (14 – 25 mai): cinci selectate în Competiția Oficială, unul care va rula înafara competiției, o peliculă din cadrul Un Certain Regard, precum și un lungmetraj din secţiunea Quinzaine des Réalisateurs (15 – 25 mai).

Iată cele şapte plus unu filme de la Cannes 2014, care vor putea fi văzute în curând şi pe marile ecrane româneşti.

În competiţie: 

1. Deux jours, une nuit / Two Days, One Night, Regia: Jean-Pierre şi Luc Dardenne. Cu Marion Cotillard. O dramă care urmăreşte povestea Sandrei, o tânără care are la dispoziţie un singur weekend pentru a-şi convinge colegele să renunţe la bonusuri pentru ca ea să-şi păstreze locul de muncă. Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cunoscuţi şi sub numele de “Fraţii Dardenne”, sunt veterani la Cannes. Ei au deja acasă două premii Palme d’Or, ceea ce nu e puţin lucru, unul pentru Rosetta (1999), cel de-al doilea pentru filmul L’Enfant. Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt consideraţi echivalentul francez pentru cuplul de regizori americani Joel şi Ethan Coen. Anul acesta, cei doi se întorc la Cannes cu cel mai recent film al lor, Deux jours, une nuit / Two Days, One Night, peliculă care include în distribuţie o câştigătoare de Oscar: Marion Cotillard.

2. Adieu au langage / Goodbye to Language 3D, Regia: Jean-Luc Godard. Un bărbat este atât de supărat pe soţia lui, care într-o zi a întâlnit un alt bărbat, pe o bancă, în parc, încât aproape că nici nu mai vorbesc aceeaşi limbă.
Adieu au langage / Goodbye to Language este al 39-lea film al lui Jean-Luc Godard, după un scenariu scris tot de el. Filmul a fost filmat în 3D şi va fi distribuit în SUA de 20th Century Fox, iar în Europa de Wild Bunch. Jean-Luc Godard este adesea identificat cu mişcarea La Nouvelle Vague din cinematografia franceză a anilor ‘60. Este considerat “cel mai radical” cineast al anilor ‘60-’70. În 2010, Godard a fost premiat onorific de către Academy Awards, cei care organizează Oscar-urile în SUA, dar regizorul francez nu  s-a prezentat la ceremonie.
Filmele lui Jean-Luc Godard au inspirat regizori celebri, precum: Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch, Wong Kar-wai, Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini sau Wim Wenders. Acesta din urmă participă şi el cu un film la Cannes 2014, The Salt Of The Earth, peliculă care va fi adusă în România tot de Independenţa Film.

 3. The Search, Regia: Michael Hazanavicius. Cu: Annette Bening. O femeie care lucrează pentru un ONG leagă o relaţie specială cu un tânăr din Cecenia, ţară devastată de război.
Michael Hazanavicius este un regizor francez de origine lituaniană. Cel mai cunoscut film al său, The Artist (2011), a câştigat Oscar-ul pentru cel mai bun film şi Premiul pentru cel mai bun regizor. În afară de The Artist, singurele lungmetraje realizate de Hazanavicius au fost OSS 117: Cairo, Nest of Spies(2006) şi OSS 117: Lost in Rio(2009), două parodii la filmele cu spioni. În ambele rolul principal este jucat de Jean Dujardin, actorul din The Artist.

În 2014, Hazanavicius revine cu The Search, un remake al unui film omonim din 1948. În distribuţie o regăsim pe Annette Bening, cunoscută publicului din cele peste 35 de filme în care a jucat, inclusiv American Beauty (1999), The Kids Are All Right (2010) – nominalizat la Oscar, distribuit în România de Independența Film, Mars Attacks (1996) şi The Siege (1998).

4. Jimmy’s Hall, Regia: Ken Loach. Activistul politic Jimmy Gralton este deportat din Irlanda în timpul războiului civil din 1930. Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish(2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012). Ultimele două lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 77 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.

5. Maps to the Stars, Regia: David Cronenberg. Cu: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson.  O incursiune în lumea complicată a Hollywood-ului şi a culturii occidentale, o lume populată de celebrităţile pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă. Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit “Baronul sângelui”, a devenit cunoscut în urma remake-ului The Fly (1986) şi apoi a lui Videodrome(2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence (2005), Crash(1996) şi eXistenz(1999), acestea din urmă fiind foarte bine primite la vremea respectivă la festivalurile de la Cannes şi Berlin.

Maps to the Stars deja a primit din partea Motion Picture Association of America (MPAA, sistemul de calificative din SUA) rating-ul R-Restricted, persoanele sub 17 ani pot intra la film numai însoţite.

 

În afara competiţiei:

Coming Home, Regia: Zhang Yimou. Un chinez fuge în America pentru a scăpa de un mariaj forţat. Însă, la întoarcerea sa acasă, el este trimis într-un lagăr de muncă. Zhang Yimou este regizorul primului film chinez nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Este vorba de Ju Dou, din 1990, apoi de Raise the Red Lantern, în 1992 şi Hero,în 2002. Regizorul Zhang Yimou a mai regizat Hero (2002), House of Flying Daggers (2004), Curse of the Golden Flower (2006). Cel mai recent film al său este The Flowers of War şi l-a avut în rolul principal pe Christian Bale.

 Coming Home (2014), filmul care participă anul acesta la Cannes îi are pe afiş pe actriţa Li Gong (2046, Raise the Red Lantern, Hannibal Rising, Miami Vice, Memoriile unei gheişe) şi pe actorul Daoming Chen (Hero, Internal Affairs, Aftershock, Back to 1942).

Un Certain Regard:

The Salt Of The Earth, Regia: Wim Wenders.

The Salt Of The Earth este cel mai recent film al regizorului german de Oscar, Wim Wenders (Pina, Faraway, So Close!). Filmul este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane: regizorul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înţeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă, şi regizorul Wim Wenders, fotograf şi mare admirator al operelor lui Salgado Senior. The Salt Of The Earth este o coproducţie Franţa – Italia – Brazilia.

Quinzaine des Réalisateurs:

Queen & Country, Regia: John Boorman. Cu: David Thewlis, Caleb Landry Jones, Tamsin Egerton, Vanessa Kirby, Richard E. Grant. Dramă autobiografică. Filmulîși desfășoară acțiunea în anii ’50. Un tânăr englez din Londra se alătură armatei britanice pentru a lupta în Războiul din Coreea. Queen & Countryeste cel mai recent film al regizorului John Boorman (Excalibur, Deliverance, Hope and Glory, The Tailor of Panama). Boorman are 3 premii la Cannes şi 4 nominalizări. A fost de 5 ori nominalizat la Oscar, de 2 ori la Globul de Aur, de 3 ori la BAFTA, de 2 ori la Berlin.

Pentru acest lungmetraj, anul trecut, regizorul britanic a filmat timp de 6 săptămâni şi în România, la Castel Film.

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Jeune & Jolie, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d’Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc