Dacă n-ați apucat să vedeți la TIFF filmul „Lumea e a mea/ The World is Mine”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, să-l așteptați și căutați în București cu și mai mare interes, fiindcă tocmai a câștigat Mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary. Până atunci – un Like paginii de Facebook nu strică.
COMUNICAT
Este a doua distincție importantă pentru lungmetraj, care a obținut și Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF. Prezent la gala de închidere de sâmbătă seara, regizorul i-a mulțumit echipei sale tinere și foarte entuziaste, fără de care filmul independent nu ar fi ajuns pe marele ecran. Lumea e a mea este o producție Libra Film și deFILM și a fost realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, proiectul fiind respins la concurs, în secțiunea dedicată debuturilor.
Juriul East of the West – secțiune dedicată cineaștilor aflați la primul sau al doilea film – a fost alcătuit din Gaby Babić, directorul festivalului goEast din Wiesbaden, Alexis Grivas – directorul Greek Film Center și co-fondatorul Guadalajara International Film Festival, regizorii Ivan I. Tverdovsky și Tomáš Luňák, și producătoarea ucraineană Olena Yershova.
Din delegația filmului la Karlovy Vary au făcut parte, alături de Nicolae Constantin Tănase, actorii Ana Maria Guran, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu, producătorii Tudor Giurgiu și Radu Stancu, scenarista Raluca Mănescu, directorul de imagine Daniel Kosuth, scenografa Adeline Bădescu și sound designer-ul Tudor Petre. Cu excepția Iuliei Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus), celelalte tinere actrițe sunt non-profesioniste și se află la prima apariție pe marele ecran.
Primele reacții ale presei internaționale anticipau un premiu pentru Lumea e a mea. „E un debut promițător al regizorului Nicolae Constantin Tănase și al scenaristei Raluca Mănescu, amândoi au un ochi bun pentru legăturile feminine și dinamica puterii lor. Cu o cameră practic lipită de fețele protagonistelor, care trec prin chinurile și suferințele iubirii și maturizării, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciază „The Hollywood Reporter”. „Intensitatea jocului actorilor și energia întregului film sunt impresionante”, continuă articolul, remarcând faptul că Lumea e a mea se îndepărtează de stilistica Noului Cinema Românesc și că, deși a fost produs cu foarte puțini bani, arată „de milioane”.
„Variety” laudă performanțele actrițelor descoperite de regizor și scrie că filmul anunță o nouă voce cu personalitate în cinema-ul românesc. „Aratând mult mai bine decât lasă să se întrevadă bugetul de doar 168.000 de dolari, filmul afișează tupeu – pe ecran și în afara lui – demonstrând că e posibil să faci lungmetraje românești bune și fără bani de la Centrul Național al Cinematografiei”, notează publicația americană, remarcând efectele speciale, imaginea și distribuția formată în mare parte din non-profesioniști.
Sinopsis. Larisa (Ana Maria Guran) are 16 ani și trăiește într-un orășel de la malul mării. E un oraș mic, în care bârfele și veștile circulă repede. E un oraș în care contează imaginea și influența, banii și puterea. Iar Larisa le vrea pe toate. Și chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Ajunsă sus, pe val, cu toate visele împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa își pierde lumea ei. Se maturizează.
În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând din 16 octombrie.
Deplasarea echipei filmului la Karlovy Vary a fost susținută de Institutul Cultural Român.
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, premiat în festivaluri internaționale și...