Festivalul TheatrEscape are loc în perioada 1-4 noiembrie la Cinema Astra din Brașov. Accesul este gratuit!

În perioada 1- 4 noiembrie la Cinema Astra din Brașov, ești invitat la TheatrEscape! Un festival despre tineri, despre viață și societate, cu un program potrivit pentru toate generațiile.

  • Patru spectacole de teatru prezentate în premieră la Brașov
  • Masterclass-uri
  • Sesiuni de Q&A cu actori, regizori și dramaturgi precum Mihaela Rădescu, Katia Pascariu, Mihaela Michailov, Radu Apostol, Bobi Pricop, Alex Mihăescu, Mihai Gligan.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

—————————————-
𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺:

 1 noiembrie, 19:00 – COPII RĂI
Durata: 1h, vârsta recomandată: 8+
Text: Mihaela Michailov * Regia: Alex Mihăescu * Distribuție: Katia Pascariu și Jak Neumann * Mișcarea scenică: Farid Fairuz * Muzică: Jak Neumann
Producător: Asociația Culturală ADO
„Copii Răi” vorbește despre violență și supunere. Despre imaginația care se pedepsește pentru că îndrăznește să se exprime. Despre reguli și excese care pun la colț libertatea copiilor. Copii răi este un spectacol despre sistemul de educație din România, despre formele de violență care transformă o pedeapsă aparent banală într-o amenințare colectivă, despre relațiile de putere copii‑profesori‑părinți.
„O fetiță de 11 ani nu stă „cuminte în banca ei”. Învârte elastice în timpul orelor. Se joacă de‑a copilul liber. Visează girafe. E mutată de la o școală la alta pentru că nu se încadrează în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepsește. Apoi colegii devin violenți cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o să meargă la o școală nouă. Dar în ce școală este lăsată să fie ceea ce e – un copil nedresat?”
—————————————-2 noiembrie, 19:00 – LIMITE
Spectacol urmat de Q&A și un Masterclass cu Mihaela Michailov & Radu Apostol

Durata: 1h 15min, vârsta recomandată: 14+
Text: Mihaela Michailov & Radu Apostol * Regia: Radu Apostol * Versurile: Bobi Dumitraș *Muzica: Alex Bălă * Scenografia: Gabi Albu* Video: Elena Găgeanu * Distribuția: Mihaela Rădescu
Producător: Centrul de Teatru Educațional Replika (București)
„Limite”, în regia lui Radu Apostol și radiografiază realitatea educațională cu care ne confruntăm și legăturile complexe dintre profesori, copii și părinți. Spectacolul pornește de la un caz real și extinde analiza acestuia asupra sistemului educațional din România, cu multiplele lui divergențe, incongruențe, discrepanțe, încercări de reformare și escaladare a unor erori moștenite. „Limite” vorbește despre școala în care pare că nimeni nu-și mai găsește locul. Și sensul.
—————————————-
 3 noiembrie, 19:00 – Gen.snowflake++
Coordonator: Bobi Pricop * Regizor: Mihai Gligan * Distribuție: Ioan Crișan, Eduard Crucianu, Andrei Pleșa, Leonard Chionac, Maria Pandrea, Codruța Bonta, Nicola Zaharia, Petra Panait, Demetra Vasiliu.
Producător: Asociația AMES – Art Media Events Studio
„gen.snowflake++” este un colaj de scene care ilustrează tematici actuale: body shaming, anxietate, dependența financiară de părinți, identitate online sau inadaptarea socială. Pornind de la experiențele actorilor, spectacolul are valențe autobiografice și autoreferențiale, într-o estetică a simplității și a onestității. „gen. snowflake” caută să chestioneze etichetarea ironică a generației Z ca „fulgi de zăpadă”. Spectacolul s-a realizat după un text dramaturgic co-creat alături de participanții atelierului de dramaturgie dedicat.

—————————————-

 4 noiembrie, 19:00 – #ACEDESIGURANȚĂ
Regia: Bobi Pricop * Dramaturgia: Ionuț Sociu * Scenografia: Oana Micu * Muzica și coregrafia: Eduard Gabia * Imagine și montaj: Iustin Șurpănelu * Cu: Alexandra Francu, Jacqueline-Alessia Crăciun, Raluca Tender, Adrian Săpăceanu, Andrei Sava, Cristian Corbu, Matei Stăncuța
Actor: Costi Apostol
Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe
“#acedesiguranță” este un spectacol instalație despre adolescență și (supra)viețuire, în regia lui Bobi Pricop. #acedesiguranță își propune să sondeze mai multe teme relevante pentru lumea tinerilor din România de azi: anxietate, identitate, autocunoaștere, educație, relații, vulnerabilitate, izolare. Pe lângă relevanța socială, un astfel de demers permite și explorarea unor mijloace teatrale inedite, care îmbină storytelling-ul cu dimensiunea performativă a TikTok-ului. Miza e cu atât mai importantă în condițiile în care TikTok modifică gradual (o parte) din lumea în care trăim, lucru care s-a văzut deja odată cu izbucnirea pandemiei. Adaptându-se la noile tehnologii, teatrul poate să oglindească și să filtreze aceste transformări.
Co-producție: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova,Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul de Nord Satu Mare.
TheatrEscape este organizat de Asociația AMES – Art Media Events Studio și este un concentrat de inițiative educative de teatru. Scopul festivalului urmărește implicarea directă a tinerilor din Brașov în procese creative ce dezbat preocupările și tematicile de actualitate pentru ei, invitând totodată publicul larg să reflecte asupra inițiativelor de sprijin și dialog colectiv.
Mai multe informații despre organizator, festival și reprezentații: www.artmediaevents.com.
________________________________
Proiect finanțat de Municipiul Brașov.
Parteneri strategici: Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Litere- Universitatea Transilvania din Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Liceul Vocațional de Arte Plastice “Hans Mattis-Teutsch”
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists, Ziarul Metropolis, Happ.ro.