Festivalul After x Image aduce la București 16 speakeri din țară și din străinatate

Prima ediție After x Image aduce împreună artiști, designeri, jurnaliști și fotoreporteri, critici de film, filozofi și teoreticieni să discute, sub umbrela temei 𝙏𝙝𝙚 𝙍𝙚𝙖𝙡, despre felul în care se construiesc realitățile noastre într-o societate inundată de imagini. Astfel, pornind de la prezentări, eseuri video și jocuri video, cei 16 speakeri vor explora cum se formează realitatea în mentalul colectiv.

Sâmbătă, 7 octombrie, va urca pe scenă Stuart Franklin, fotograf premiat, fost președinte al agenției Magnum Photos și președinte al juriului World Press Photo în 2017. Franklin a documentat unele dintre cele mai semnificative evenimente ale secolului 21. În cadrul festivalului, acesta va explora relația dintre fotografie și adevăr, pornind de la câteva exemple din istoria fotografiei. Programul zilei de sâmbătă va fi completat de:

 • Eliza Pătrașcu, artist-cercetător – Imagini care provoacă
 • Victor Morozov, critic de film – Everything Everywhere All at Once. Despre cinema ca școală a privirii.
 • Ștefan Sava, artist, curator și membru fondator al Salonului de Proiecte – Vizibil și invizibil. Tranzacții fotografice
 • Octav Ganea, fotojurnalist coordonator și managing partner Inquam Photos – Claritatea necesara a fotojurnalismului in vremuri tulburi
 • Răzvan Zamfira, designer informațional și co-fondator Studio Interrobang – Bias-uri în vizualizarea de date
 • Petra Dobruska, autoare de bandă desenată documentară și editoarea revistei POC! – Cum se dezvoltă un storyboard bazat pe subiecte reale, care sunt dilemele etice şi cum facem compromisuri pentru a construi o poveste potrivită pentru mediul benzii desenate.
 • Expertul media Bianca Oanea și criticul de film Victor Morozov vor comenta 10 imagini virale

“Ceea ce considerăm fiecare dintre noi a fi real e adesea influențat de vizibilitatea unor subiecte, de sursa lor și propriul sistem de interpretare. E important să înțelegem că noțiunea de realitate, tratată de multe ori ca un adevăr absolut, depinde de perspectiva fiecăruia și de capacitatea de a citi imagini în context. Abilitatea de a chestiona aspectele astea ar putea diminua dezinformarea și polarizarea”, a menționat Mădălina Cozmeanu, co-fondatoare și curatoare a programului After x Image .

Duminică, 8 octombrie, filosoful Mark Coeckelbergh se va alătura publicului din București. Profesor de Filosofie, Media și Tehnologie la Universitatea din Viena și autor al unora dintre cele mai apreciate cărți din sfera roboticii și  inteligenței artificiale, Mark Coeckelbergh este implicat în mai multe proiecte de cercetare la nivel european. Pot fi imaginile generate de AI considerate creative? Cum ne poate afecta evoluția tehnologiilor în inteligența artificială noțiunile despre realitate? Sunt câteva dintre întrebările la care Mark Coeckelbergh va răspunde. Programul zilei de duminică va fi completat de:

 • Nicoleta Moise, artistă – Memoria Lumii
 • Daniel Mihalcea – co-fondator Daniel & Andrew – Construind autenticul în publicitate. De la turism la DIY
 • Alex Lungu, artist audio-video – 3 deepfake la 10 lei. Un scenariu nu foarte îndepărtat.
 • Radu Uszkai, filosof și cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată – Like, share & subscribe? Etica distribuției imaginilor, cenzura online și idealul păcii culturale
 • Flavia Dima, critic de film – Despre rating și alte filtre în cinematografie
 • Mihail Valentin Cernea, lector al Departamentului de Filosofie și Științe Socioumane, ASE București – Arta game designerului. Despre hiper-realități în jocuri video
 • Irina Botea Bucan, artistă – Reconstituiri. Auditii. Cinema Verite

Publicul va putea explora mecanismele percepției și moduri de interpretare ale imaginilor și prin intermediul unor lucrări video a doi artiști români, Ștefan Sava și Irina Botea Bucan, dar și a unui program de jocuri video care funcționează ca o extensie a realității, prezentată în parteneriat cu Bucharest Gaming Week și Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România.

Programul complet, curatoriat de Mădălina Cozmeanu și Ioana Pelehatăi, se găsește pe site-ul festivalului accesând acest link, iar biletele se pot cumpăra de aici. After x Image 𝐌𝐀𝐈𝐍 𝐒𝐓𝐀𝐆𝐄 va avea loc la Mindspace Business District (Globalworth Campus A, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 4-6).

 • After x Image 𝐌𝐀𝐈𝐍 𝐒𝐓𝐀𝐆𝐄 se desfășoară pe 7 și 8 octombrie, la Mindspace Business District București

Linkuri utile:

 

Parteneri: Mindspace, Glo, Institutul Francez, Glitch, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Bucharest Gaming Week

ARCUB: Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.