Documentarul “Vika!”, despre un DJ de 84 de ani, este pe HBO Max

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

Vika, în vârstă de 84 de ani, este o vedetă a cluburilor din Varșovia. Un DJ carismatic și o persoană colorată, care se înconjoară de oameni tineri, repetând că vârsta este doar un număr. Dar când sănătatea ei începe brusc să se deterioreze, Vika nu mai poate nega trecerea timpului. Va găsi ea un sens în a împărtăși bucuria vieții cu alți seniori, încurajându-i să își trăiască viața la maxim?

Documentarul “Vika!“, disponibil deja pe HBO Max, este un portret dulce-amărui al unei femei care intenționează să celebreze viața până la sfârșit, o adevărată inspirație atât pentru generația de argint, cât și pentru tineri.

WIRGINIA SZMYT (DJ WIKA) este cel mai vechi DJ din Polonia și, poate, din lume. S-a născut în 1938. Pedagog de formație, a lucrat cu copii cu dizabilități și tineri cu probleme, iar timp de mulți ani a fost director al închisorii pentru minori. După ce s-a pensionat, a devenit activistă a generației de argint. Ea pune muzică atât la petreceri de dans intergeneraționale, cât și în cele mai la modă cluburi de tineret – întotdeauna până dimineața și pe tocuri înalte. Ea sparge stereotipurile cu hainele, comportamentul și stilul ei de viață. Repetă că vârsta este doar un număr și că nu intenționează să își petreacă bătrânețea “stând ca un geraniu la fereastră”. Este sensibilă la nevoile celor a căror voce este mai puțin auzită. De aceea, nu refuză niciodată o ocazie de a-i sprijini pe cei în vârstă, pe cei cu dizabilități și pe persoanele LGBTQ+. Locuiește în Varșovia împreună cu pisica ei Duduś.

Documentarul “Vika!” (HBO Max) a fost scris și regizat de Agnieszka Zwiefka, iar Hanka Kastelicova este producătorul executiv din partea HBO Max.

„Când ne gândim la bătrânețe, ne imaginăm de obicei culori gri. Iar Vika este în totalitate roz, auriu, albastru. Ea este totul, mai puțin gri și plictisitoare. Din momentul în care am început să lucrăm la acest film, mi-a fost clar că “Vika!” nu poate fi doar un documentar tradițional, ci un docu-muzical colorat creat împreună cu dansatori profesioniști, alți seniori și cu însăși protagonista. Un film despre o femeie atât de extraordinară precum Vika trebuie să aibă o formă la fel de extraordinară – care să-i reflecte caracterul, energia și creativitatea. Un adevărat documentar al imaginației povestit în limbajul pe care ea îl iubește cel mai mult – muzica. Vika, alături de alți seniori plini de culoare ca ea, nu se simte cu mult diferită față de acum 20, 30 sau chiar 40 de ani și refuză să “îmbătrânească”. Poate că trupul ei s-a schimbat, poate că se confruntă cu probleme de sănătate, dar, în afară de asta, are în continuare același spirit tânăr, pentru care este iubită de adolescenți. Pentru oameni chiar și mult mai tineri decât Vika, ea este o adevărată inspirație și o speranță că putem îmbătrâni în condițiile noastre. Și pentru mine e la fel.”, spune Agnieszka Zwiefka, regizorul “Vika!“.

Documentarul  “Vika!” poate fi vizionat pe HBO Max.