Dirijorul Vladimir Jurowski revine pe scena Festivalului Internațional George Enescu alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii. Cele două evenimente fac parte din seria „Mari orchestre ale lumii” și vor avea loc miercuri, 13 septembrie ora 20:00 și joi, 14 septembrie, ora 19:30, la Sala Mare a Palatului.
Cu programe ce includ opere de Wagner, Schumann, R. Strauss și Mahler, concertele promit două seri încărcate de emoție. Pe 13 septembrie pe scenă va urca și cunoscutul pianist Yefim Bronfman, alături de care Vladimir Jurowski are la activ numeroase concerte. Preludiul operei Tristan și Isolda de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 54 de Robert Schumann și Simfonia nr. 4 în sol major de Gustav Mahler, alături de soprana Louise Alder, vor fi interpretate de Orchestra Operei de Stat Bavareze.
Cel de-al doilea concert o are invitată pe violonista Vilde Frang, iar în program vor fi prezentate lucrările White Interment de Victoria Poleva, Concertul pentru vioară și orchestră de Alban Berg și Simfonia Alpilor op. 64 de Richard Strauss.
În prezent director muzical al Operei de Stat Bavareze, Vladimir Jurowski este un artist ale cărui legături cu Festivalul Internațional George Enescu și cu muzica marelui compozitor merg înapoi în timp: începând cu 2005, când a venit pentru prima dată la Festivalul Enescu alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, Vladimir Jurowski s-a implicat activ în valorificarea și susținerea moștenirii muzicale a celui mai mare compozitor român, George Enescu. După ce a dirijat Simfonia a treia a lui George Enescu cu Orchestra Filarmonică din Londra pe scena Festivalului Enescu în 2013, Vladimir Jurowski a interpretat simfonia lui Enescu la Royal Festival Hall din Londra, iar opera Oedipe a fost prezentată în deschiderea Festivalului Enescu, ediția 2017.  În perioada 2017-2021 a fost director artistic al Festivalului Internațional George Enescu, fiind un promotor entuziast al muzicii enesciene în spațiul internațional.

Limbajul lui Enescu este într-atât de complex încât presupune un public special, un public iniţiat, capabil să desluşească acest limbaj. Muzica lui Enescu nu este deloc simplă – desigur există şi lucrări mai populare, cum sunt Rapsodiile Române, care se cântă pretutindeni în lume. Sunt şi ele lucrări frumoase, dar adevărata muzică a lui Enescu, muzica pentru care vibra – şi mă gândesc la capodopere precum Oedipe sau Simfoniile a II-a şi a III-a, Vox Maris şi altele –  este extrem de complexă, deloc uşor de interpretat şi nici de înţeles. Aceste lucrări trebuie ascultate de mai multe ori şi abia atunci, încet, încet devin accesibile publicului. De aceea este nevoie ca aceste compoziţii să fie prezentate mai des, spunea Vladimir Jurowski despre muzica lui George Enescu.

Vladimir Jurowski s-a născut la Moscova, unde a studiat Conservatorul, continuând apoi studiile la Berlin și Dresda. Debutul său internațional a avut loc în 1995, la Festivalul Wexford, unde a dirijat opera Noapte de mai de Rimski-Korsakov. În același an a ajuns și pe scena celebrei Royal Opera House din Londra, unde a dirijat Nabucco de Verdi. De atunci, au urmat numeroase apariții pe cele mai mari scene ale lumii precum New York Metropolitan Opera, La Scala din Milano, Opera din Paris,  Teatrul Bolșoi din Moscova sau Opera de Stat din Dresda. A fost dirijorul principal al Orchestrei Operei Comice din Berlin (1997 – 2001), director muzical al Festivalului Glyndebourne din Marea Britanie (2001 – 2012), director artistic al Festivalului Internațional George Enescu (2017 – 2021), director artistic al Orchestrei Academice de Stat a Federației Ruse “Evgeny Svetlanov” (2011–2021) și dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Londra (2007 – 2021), unde deține și azi titlul de dirijor emerit. În prezent, este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, director muzical al Operei de Stat Bavareze și artist principal al Orchestra of the Age of Enlightenment din Londra.

Orchestra Filarmonicii George Enescu concertează azi în cadrul Seriei mari orchestre ale lumii

Azi are loc concertul Cameratei Bern, condusă de violonista Patricia Kopatchinskaja, în cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu, de la ora 17:00. Acest concert eveniment, intitulat „Moartea și fata”, combină muzica clasică cu cea modernă pentru a crea un univers întunecat dar plin de imaginaţie. În program vor fi lucrări de August Nörmiger, Franz Schubert, Carlo Gesualdo şi György Kurtág. Biletele se găsesc aici.

Tot azi, în cadrul Seriei Mari Orchestre ale lumii, pe scena de la Sala Palatului urcă Orchestra Filarmonicii George Enescu, cu începere de la ora 19:30, alături de Corul Filarmonicii George Enescu. Orchestra va fi dirijată de Hannu Lintu iar Corul de către Iosif Ion Prunner, cu Carmen Lidia Vidu regizor multimedia. Programul concertului va fi Billy Bud, operă în concert, de Benjamin Britten. Biletele se găsesc aici.

 

PROGRAMUL ZILEI

MARȚI                          12.09   

17.00                            CONCERTELE DE LA ATENEU 

Ateneul Român

CAMERATA BERN

PATRICIA KOPATCHINSKAJA vioară și conducere muzicală

Moartea și fata

 • Nörmiger Dance of Death (ar. Michi Wiancko)
 • Anonim Cântare bizantină pe Psalmul 140 pentru vioară solo și orchestră de coarde (ar. de PatKop)
 • Schubert Cvartetul de coarde nr. 14 în re minor D 810, Moartea și fata (ar. pentru orchestră de coarde de PatKop)
 • Schubert Moartea și fata D 531 (ar. pentru voce și orchestră de coarde de Michi Wiancko)
 • Gesualdo Moro, lasso, al mio duolo, Caietul VI
 • Kurtág Ligatura-Message to Frances-Marie (The Answered Unanswered Question) op. 31b
 • Kurtág Ruhelos din Kafka-Fragmente pentru vioară op. 24

20.00                            MARI ORCHESTRE ALE LUMII

Sala Palatului

ORCHESTRA ȘI CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU

 • HANNU LINTU dirijor
 • IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului
 • CARMEN LIDIA VIDU regizor multimedia

Britten Billy Budd (operă în concert)

 • PETER WEDD Căpitanul Vere de pe HMS Indomitable (tenor)
 • VILLE RUSANEN Billy Budd (bariton)
 • TIMO RIIHONEN John Claggart, maestru de arme (bas)
 • JONATHAN MCGOVERN Mr. Redburn, prim-locotenent (bariton)
 • ANDREW FOSTER-WILLIAMS Mr. Flint, comandant (bas-bariton)
 • DANIEL OKULITCH Locotenentul Ratcliffe (bas-bariton)
 • CHRISTOPHER GILLETT Red Whiskers, un om înrolat forțat (tenor)
 • MIHAI DAMIAN Donald (bariton)
 • MATTI TURUNEN Dansker, un bătrân marinar (bas)
 • TUOMAS MIETTOLA un novice (tenor)
 • CHARLES RICE prietenul novicelui (bariton)
 • COSMIN IFRIM Squeak (tenor)
 • BARNABY REA nostrom (bas)
 • JACOB PHILLIPS prim ofițer (bariton)
 • EDWARD GRINT ofițer secund (bas)
 • PAUL CURIEVICI gabier (tenor)

EVENIMENTE CONEXE BUCUREȘTI

27.08 – 24.09                                                                                                   

Sala Palatului, Foaier etaj

WOLFGANG – O INSTALAȚIE-PERFORMANCE FILMATĂ ÎN VR, DE GIGI CĂCIULEANU
Art Production Foundation with the support of JTI producători
Gigi Căciuleanu idee, regie, coregrafie
Wolfgang Amadeus Mozart muzica
Corina Boboc-Giorgescu design spațiu/costume
Sică Grădișteanu light designer
Les Ateliers NOMAD post-producție 360VR
Camera 360: 24ore7zile
Lelia Marcu-Vladu Regina Nopții
Lari Giorgescu Visătorul
Ana Iacob ArlecchinA
Bogdan Iacob ColombinO

Concept:

Patru personaje evoluează într-un spațiu mozartian atemporal:

 • Wolfgang – visătorul trăind printre năluciri și teatrale fantome…
 • ColombinO & ArlecchinA – o parafrază a celebrului cuplu de commedia dell’arte care se nutrește de certuri și împăcări amoroase…
 • Regina Nopții – eterna divă mozartiană…

Cine visează pe cine? Toate permutările sunt nu numai posibile, dar și dorite… Fără cuvinte… Numai muzica vorbește ca să înșire fiecăruia a sa poveste…

Un moment de deconectare coregrafică, poetică și imersivă.

27.08 – 24.09                                                                                                   

Sala Palatului
MUZEUL ENESCU ÎN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU
George Enescu în Franța
Expoziție foto-documentară ce valorifică documente din arhiva Muzeului Național George Enescu.

CRISTINA ANDREI, ADINA SIBIANU concepție și realizare
OANA CARIANOPOL grafică

1.09 – 24.09                                                                                                    

UNMB

MUZEUL ENESCU ÎN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU

George Enescu pe continentul american

Expoziție foto-documentară bazată pe reconstituirea prodigioasei activități muzicale ale lui George Enescu, desfășurată în multiple ipostaze (compozitor, violonist, dirijor, pianist) în perioada 1923-1950.

 • IRINA NIȚU concepție și realizare
 • HORIA NIȚU grafică

  

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.