Despre relații. Și un experiment unic, în premieră: DAU

În luna aprilie, vezi în premieră în România, online, pe unlimited.tiff.ro, două dintre cele mai ambițioase și controversate proiecte de film realizate vreodată: DAU. NATASHA și DAU. DEGENERATION, parte din experimentul DAU. Ambele interzise minorilor.

Început în 2007, în Harkov, Ucraina, proiectul lui Ilya Khrzhanovskiy a devenit un uriaș experiment artistic, psihologic, sociologic și științific. Pentru el a fost construit cel mai mare platou de filmare din Europa, un institut de cercetare unde s-a reprodus în cele mai mici detalii perioada sovietică 1938-1968. Cercetătorii lucrau și locuiau acolo, iar în institut au fost aduși artiști, chelneri, foști agenți KGB, familii obișnuite care au acceptat să trăiască efectiv acolo.

Din când în când, echipa de filmare venea, se costuma și înregistra felii din viețile celor de acolo, cu indicații minimale de scenariu. Rezultatul: 15 filme, dintre care cele două de pe TIFF Unlimited proiectate în premieră mondială la Festivalul de la Berlin în 2020.

„Un Truman Show sovietic”
The Hollywood Reporter

„Un proiect colosal ce durează de 15 ani și a devenit legendă”
The Guardian

„Bântuitor”, scrie și Indiewire.

DAU. NATASHA, din 7 aprilie
IA-ȚI BILET și poți vedea filmul în 72 de ore, după data premierei
Natasha conduce cantina unui institut de cercetare sovietic secret, în 1950. Viața ei ia o turnură dramatică după ce cunoaște un cercetător francez și e contactată de KGB.
Ursul de Argint pentru Contribuție Artistică la Berlin 2020

DAU. DEGENERATION, din 21 aprilie
Miniserie de 6 ore. Disponibilă cu abonament TIFF Unlimited
Un matematician implicat într-un proiect secret de cercetare sovietic crede că ayahuasca e cheia care deschide ușa către universul cuantic, dar viziunile lui de coșmar prevăd, se pare, și viitorul.

FILME NOI PE TIFF Unlimited

Monștri.

Regia: Marius Olteanu

Cu: Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr

Un cuplu se confruntă cu adevăruri dureroase, pe parcursul unei zile. După o noapte petrecută cu necunoscuţi, Arthur și Dana trebuie să decidă dacă a renunţa la celălalt nu este cumva cea mai mare dovadă de iubire.
Premiul publicului Taggespiegiel la Berlinale 2019, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF
VEZI FILMUL

Legături bolnăvicioase

Regia: Tudor Giurgiu
Cu: Maria Popistașu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă, Cătălina Murgea, Mircea Diaconu, Virginia Mirea, Tora Vasilescu

Un triunghi amoros format din tineri aflați în căutarea propriei identități. Alex și Kiki par a fi două prietene foarte bune. De fapt, ele trăiesc o altfel de dragoste. Pentru familia lor, Kiki și Sandu sunt doi frați care se ceartă din când în când. De fapt, sunt îndrăgostiți… unul de altul.
Debutul în lungmetraj al lui Tudor Giurgiu a fost cel mai mare succes local de box-office în 2006.
VEZI FILMUL
***
SECVENȚE

Șerban Pavlu și „Toată lumea din familia noastră”

Scene dificile cu un copil mic, multă tensiune și o bătaie pe cinste cu Gabi Spahiu în bucătărie. Șerban Pavlu își amintește de nebunia filmărilor pentru „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, una dintre cele mai bune (și intense) producții românești din ultimii ani. VEZI INTERVIUL

*** Provocați de Alex Bogdan, câțiva dintre cei mai cunoscuți actori români revăd și comentează scene memorabile din cariera lor. Prima serie de 8 interviuri Secvențe poate fi urmărită gratuit, de oriunde din lume. Un nou episod este lansat în fiecare joi pe unlimited.tiff.ro.

Vezi primele 4 episoade:
Victor Rebengiuc despre scena bătăii din „Moromeții”
Tora Vasilescu despre păruiala din „De ce trag clopotele, Mitică?”
Maia Morgenstern, despre scenele dificile din „Balanța”
Mircea Diaconu despre Alexandru Tatos și „Secvențe”

Prezentat de Mastercard.

***
TITLURI LANSATE RECENT

***

Cauți recomandări de filme? Topul nostru HIGH5 ți le aduce în pastile video de 5 minute. Le poți vedea oricând aici, fără cont: unlimited.tiff.ro/high5

Le găsești și în revista online a TIFF-ului, aperitiff.tiff.ro, unde se publică săptămânal interviuri, cronici, articole de opinie despre lumea filmului.