Biblioteca Glitch, spațiu dedicat schimbului de idei, cunoștințe și experiențe dintre artă și design, continuă să surprindă comunitatea creativă din București cu evenimente de excepție.
Pe 31 octombrie, Biblioteca Glitch organizează o sesiune specială a seriei Design Sessions: o conferință la Rezidența9, avându-l ca invitat pe Richard Niessen, designer, typographer și profesor de design din Amsterdam.
În aceeași zi, dar găzduită în cadrul mai intim al Bibliotecii din Dacia 57, va avea loc o prezentare a lui Esther de Vries, recunoscută la nivel internațional pentru contribuțiile sale din sfera designului editorial.
Richard Niessen, apreciat pentru tehnicile sale inovatoare și colaborările interdisciplinare, este una dintre cele mai respectate figuri în designul grafic contemporan. Pe lângă activitatea sa profesională, predă la renumita KABK din Haga și organizează workshop-uri internaționale, formând noi generații de designeri. La conferință, Niessen va dezvălui viziunea sa unică asupra intersecției dintre tipografie, cultură și experiment artistic. Printre proiectele sale notabile se numără The Palace of Typographic Masonry, un proiect care îmbină cercetarea culturală și experimentul grafic, punând bazele unui dialog între designul grafic și alte discipline creative.
Esther de Vries, designer editorial cu un stil remarcabil, va prezenta procesul ei creativ, ilustrând cum cărțile pot deveni opere de artă în sine. De-a lungul carierei de peste două decenii, Esther a creat cărți premiate, multe dintre ele fiind recunoscute la Best Dutch Book Designs. Pe lângă designul editorial, de Vries a colaborat la proiecte educaționale, expoziții și instalații spațiale, dovedind o versatilitate impresionantă.
Evenimentul reprezintă o oportunitate rară pentru designerii și pasionații de grafică din România de a învăța direct de la doi profesioniști care au redefinit designul grafic internațional.
Participarea este gratuită, înscrieri aici: https://forms.gle/4AwESTfe3bNCbTW8A
Detalii despre Biblioteca Glitch: glitchlibrary.com
Evenimente viitoare la Biblioteca Glitch
Biblioteca Glitch, lansată în vara acestui an, nu este doar un loc unde se pot consulta titluri esențiale din domeniul designului grafic și artei vizuale, ci și un spațiu deschis, dedicat schimbului de idei. Biblioteca organizează frecvent Artist Talks și Design Sessions, care transformă cărțile într-un punct de plecare pentru discuții captivante și evenimente menite să inspire comunitatea artistică din București. Fondul de carte de peste 750 de volume al bibliotecii se poate consulta la adresa din Dacia 57 în fiecare joi și vineri cu un mail de programare în prealabil. Pentru verificarea titlurilor, indexul Glitch Library se găsește aici.
Printre evenimentele viitoare se numără:
- ARTIST TALK #5 cu Dan Vezentan – 10 octombrie, ora 18:00
Dan Vezentan este un artist și fotograf care explorează universul zootehnic și agricol, reinterpretându-l prin prisma propriilor amintiri din copilărie, petrecută în Maramureș. Lucrările sale creează o legătură între specificul rural și preocupările contemporane legate de sustenabilitate și ecologie. A expus în spații prestigioase, precum MNAC București, Sandwich Gallery și BOZAR Bruxelles. Înscrieri pe https://forms.gle/Eu16DGjtNBZcgHBt9 - DESIGN SESSION #4 cu Graphomat – 17 octombrie, ora 18:00
Graphomat este un studio interdisciplinar fondat de Andreea Popescu, Mihai Popescu și Andra Pavel, specializat în identități vizuale, design editorial, care explorează și tehnici artizanale precum serigrafia, legarea cărților și marmorarea hârtiei. La acest eveniment, Graphomat va prezenta câteva cărți din proiectul Sounds Like a Book și va împărtăși din experiența lor vastă din domeniului designului de carte și auto-publicare. Înscrieri pe https://forms.gle/DgQ3b4wSFeFsVksPA
Participarea la evenimente este gratuită, mai multe detalii și înscrieri aici: https://fb.me/e/4KlitsIQP. Locurile sunt limitate.
Glitch, inițiatorul Bibliotecii, este un studio de creație și comunicare culturală care lucrează cu organizații și companii purpose-driven: de la arte și cultură la social, sustenabilitate și comercial. Glitch practică o abordare transdisciplinară în proiecte de la strategie și identitate de brand până la campanii de comunicare integrată. Printre organizațiile și proiectele cu care Glitch a lucrat de-a lungul celor 8 ani de activitate, se regăsesc: Fundația9 și Scena9, Centrul Cultural Clujean, BRD, Galeria Posibilă, EuroFabrique, Asociația Filia, Asociația Mozaiq, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Climate Change Summit, F-Sides Cineclub, HBO, Bucharest Fashion Film Festival sau festivalul After X Image.
Proiectele Glitch au fost prezente în expozițiile Romanian Design Week din ultimii trei ani, iar anul trecut campania #IubimLaFel pentru Asociația MozaiQ a primit premiul I la categoria Campanii Sociale din cadrul Gala Societății Civile.
Biblioteca de Design Glitch este un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri organizatori: Galeria Posibilă, Centrul Cultural Clujean, Sandwich Gallery, Diploma, Punch Bookshop, Liceul Tonitza.
Parteneri media: Radio România Cultural, Curatorial, Empower Artists, Haute Culture, IqAds, Like 5, Revista Golan, Scena 9, The Institute, ADC.
Mai multe pe:
Website (glitchlibrary.com), Instagram (https://www.instagram.com/glitchsh.op/) și Facebook (https://www.facebook.com/GlitchShop13)
Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România va fi adoptat pe...