Conferința de închidere a proiectului „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”

Muzeul Național Cotroceni, alături de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, organizează vineri, 8 noiembrie 2024, de la ora 10.00, la sediul IICCMER, conferința de închidere a proiectului „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”, în cadrul căreia vor fi prezentate atât rezultatele atelierelor de cercetare, cât și povestea expoziției de la Muzeul Național Cotroceni.

Cu acest prilej va fi lansat și site-ul dedicat proiectului, Istorii deturnate, care are ca scop valorificarea cercetărilor realizate și a tuturor rezultatelor proiectului, fiind și un instrument de cunoaștere a patrimoniului, prin harta care conține cele 19 clădiri care au făcut obiectul studiului.

Conferința, susținută de specialiști în istorie și arhitectură, va pune accent pe schimbările generate de regimul comunist la nivelul societății, prin politicile abuzive și încălcările drepturilor omului. De asemenea, povestea patrimoniul construit, în strânsă legătură cu destinul unor personalități ale timpului, va reprezenta o altă temă abordată în cadrul conferinței.

Specialiștii Dan Mihai Țălnaru, Luciana Jinga și Florentina Nițu, împreună cu moderatorul Bogdan Preda, vor discuta despre rolul patrimoniului construit în societate, importanța lui în memoria colectivă și necesitatea protejării acestuia în fața schimbărilor politice, evidențiind vulnerabilitatea acestuia, o temă actuală în contextul conflictelor armate din prezent.

În cadrul conferinței va fi evidențiat și proiectul expozițional care și-a propus să prezinte publicului o latură mai puțin explorată a patrimoniului construit, aceea de martor și, în același timp, de victimă a politicilor arbitrare impuse de regimul comunist.

Proiectul a fost realizat de Muzeul Național Cotroceni împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Muzeul Țăranului Român, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național de Artă Contemporană al României, cu sprijinul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București și Uniunea Arhitecților din România.

Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București FM, Rador, Agerpres, HISTORY Channel, HYP TV, Trinitas, Modernism, presadeazi.ro, Ordinea Zilei, PropagArta, București Business.