Cinema și fine dining: Film Food la TIFF.23

Film Food aduce la TIFF.23 (Cluj-Napoca, 14-24 iunie 2024) filme în care mâncarea este elementul central, care vorbesc despre societate, istorie sau povești extraordinare de viață.

După fiecare dintre cele 3 filme ești așteptat la o cină specială la Da Pino, concepută de chefi renumiți. Anul acesta, chefii invitați sunt Radu DumitrescuFlorin Dumitrescu și Paul Oppenkamp, așa că ar fi păcat să ratezi o astfel de experiență.

Cinele Film Food sunt experiențe culinare pregătite cu ingrediente LIDL.

Titlul documentarului Buddha sare după zid vine de la o supă din înotătoare de rechin specifică culturii chineze Fujian, considerată o delicatesă. Filmul urmărește călătoria chef-ului David Yárnoz în Taiwan, unde a deschis un restaurant spaniol. Ajuns acolo, se împrietenește cu Kai Ho, un chef local, și împreună încearcă să găsească noi modalități prin care să inoveze preparate clasice.

După proiecție, ești așteptat la Da Pino, la cina pregătită de chef Radu Dumitrescu. Crezul lui culinar e că gustul trebuie cultivat în copilărie și ingredientul trebuie să fie vedeta.

Cină prezentată de URSUS

Așteptându-l pe Dalí ți-l prezintă pe Fernando, un bucătar talentat care fuge din Barcelona în satul Cadaqués după ce ia parte la niște manifestări împotriva dictatorului Franco. Acolo se angajează ca chef principal al restaurantului El Surreal, deschis de un fan al artistului suprarealist, care nu-și dorește decât ca acesta să vină să ia masa acolo într-o zi.

Responsabil pentru experiența culinară de după proiecția filmului este chef Florin Dumitrescu, cunoscut din postura de jurat al unor show-uri televizate ca „MasterChef” sau „Chefi la cuțite” și considerat unul dintre cei mai talentați și carismatici bucătari din România.

Cină prezentată de LIDL

Gustul dulce al succesului este bazat pe autobiografia lui Yazid Ichemrahen, care la 22 de ani a reușit să ajungă unul dintre cei mai apreciați chefi patiseri ai generației sale, în ciuda unei copilării foarte grele. Este o incursiune fascinantă în povestea lui de viață, care îți arată, în același timp, ce presupune să faci patiserie la cel mai înalt nivel.

Imediat după ce a terminat liceul, chef Paul Oppenkamp a plecat în jurul lumii pe vase de croazieră de lux, ca să înțeleagă mai bine industria gastronomică. La doar 24 de ani a ajuns executive chef pe The World, cel mai mare vas rezidențial din lume. Acolo a cunoscut-o pe soția sa, Mihaela, împreună cu care a deschis în 2012, în București, the ARTIST, devenit rapid unul dintre cele mai apreciate restaurante de fine dining din România. Oppenkamp va pregăti cea de-a treia cină specială din cadrul Film Food.

Cină prezentată de Nespresso