Changing enviroments. Anuala NAC – Neo Art Connect, Hala Laminor. 30 mai – 2 iunie 2024

Neutral Nature Aesthetic Inspiration Mood Board Photo Collage - 13

15.000 de mp de artă și știință, Anuala NAC 2024, Neo Art Connect, ediția a doua, la Hala Laminor (30 mai – 2 iunie 2024).
Vernisaj joi, 30 mai, ora 19:00.
Curatoare Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Joi, 30 mai, ora 19:00, la Hala Laminor, se deschid porțile expoziției sinteză a Anualei de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024. Ediția a II-a.

Timp de patru zile, Changing enviroments (tema ediției) devine  cel mai mare eveniment de acest gen de până acum cu spectacole, conferințe, filme și performance.

Curatoriată inovator, NAC beneficiază în acest an de 15.000 de metri pătrați dedicați artei și științei, peste 100 de artiști români și străini, cunoscuți publicului sau emergenți, instalații interactive, lucrări de realitate augmentată și  inteligență artificială, secțiuni noi, conferințe și spectacole.

Evenimentul este organizat de galeria Galateca, Asociația culturală NeoArt România și UNITH2B architects.

Printre elementele de atracție ale acestui eveniment expozițional se numără artiști internaționali premiați la prestigiosul festival austriac Ars Electronica în 2023, precum Ayoung Kim sau Julia Rommel; prezența lui Klaus Obermaier, unul dintre cei mai mari experți și artist new media, pionier în interacțiunea tehnologiilor cu artele performative, a muzicii și a instalațiilor;  instalația creată special pentru NAC 2024 de studioul creativ RIZI utilizând AI și care oferă publicului posibilitatea să interacționeze cu cinci dintre cele mai inteligente personalități feminine din istoria României, primele în lume în domeniile lor, denumită BRIGHT WOMEN ROUNDTABLE.

Vor mai putea fi descoperite lucrări inedite de la Muzeul Tehnic Profesor Inginer Dimitrie Leonida din București, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța, alături de instalații ale unor importanți artiști români sau grupuri artistice precum Kinema Ikon, Andrei Bodnar și Andrei Cozlac, sau Elena Adorian Aronoaie, Vlad Țenu, Mihai Zgondoiu, Alina Rizescu, Dan Adrian Ionescu, Dorin Cucicov sau secțiuni curatoriate de membrii ai boardului NAC 2024 precum Horea Avram sau Ana Negoiță.

Pentru NAC 2024 zona de arhitectură a fost extinsă, sub coordonarea echipei UNITH 2B architects, respectiv Hildegard Brandl și Anca Brandiburg, care realizează și arhitectura de expoziție și care s-au alăturat în calitate de co-organizatoare ale acestei ediții curatoarelor și inițiatoarelor Neo Art ConnectAnca Boeriu și Andreea Sandu.

NAC Kids este o zonă dedicată micilor exploratori și include ateliere de artă, arhitectură, robotică, concursuri sau expoziții educaționale, toate cu acces gratuit.

Întregul program al Anualei se regăsește  în cadrul platformei neoartconnect.ro.

În acest an rețeaua NAC conectează 10 județe: Constanța, Bihor, Arad, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași, Prahova, Vâlcea și Bacău cu evenimentul din București, până pe 30 iulie.

Changing Environments” este tema aleasă pentru acest an și creează un  spațiu  de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre. “,  Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArt Romania

Co-organizatori: UNITH2B

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: HolcimAQUA Carpatica , Sâmburești

Parteneri media:

Radio România CulturalModernismRevistaArtaPropagartaAgenția de C˚ArteCuratorial.roAici a StatBizRomânia PozitivăMetropola TV

Plăcut de Radio Guerilla