„Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” – Premiul One World Romania 11

Sâmbătă seara, la Cinema Eforie, în sala plină, juriul de liceeni al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania a decernat premiul celei de-a 11-a ediții. Filmul declarat câștigător este documentarul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” („The Other Side of Everything”), realizat de Mila Turajlić.

Cei cinci liceeni – DalesiaAdaPetraMihai și Ioana au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiție astfel:
„Subiectul documentarului ne-a dus cu gândul la istoria recentă a țării noastre și ni s-a părut relevant pentru modul în care se învață la școală. A fost ca o lecție de istorie de care probabil nu vom avea parte în viitorul apropiat la școală.
De asemenea, personajul principal ne-a inspirat, iar modul în care lupta pentru lucrurile în care chiar credea ne-a impulsionat să avem și noi încredere în propriile opinii și să luptăm pentru ele. Filmul prezintă mai multe planuri care conviețuiesc: societatea dezbinată, istoria zbuciumată și casa cu povestea ei.”

Regizoarea Mila Turajlić, prezentă în București în primul weekend al festivalului, le-a transmis publicului și juraților o înregistrare video de mulțumire, pe care o puteți urmări mai jos. O ultimă proiecție în cadrul festivalului a filmului „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” a avut loc duminică, începând cu ora 18:30 la CinemaPRO.

Duminică, 25 martie, s-a încheiat cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Am petrecut 10 zile grozave, în ciuda condițiilor meteo neprietenoase. Au fost 10 zile pline – am proiectat 90 de filme, s-au dezbătut subiecte actuale alături de cei peste 100 de invitați care ne-au vizitat și ne-am bucurat de public implicat și numeros.

În săptămâna care urmează (26 martie – 1 aprilie) vor fi disponibile online 7 filme documentare din selecția celei de-a 11-a ediții a festivalului One World Romania, prin platforma CINEPUBCinepub este o platformă de distribuție de film online, gratuită, fondată în 2015. Anul acesta ne-am bucurat de parteneriatul încheiat cu Cinepub, unde sunt disponibile și înregistrările a câteva evenimente conexe din perioada festivalului – Cross Talk Radu Jude & Alexandru SolomonAndrei Rus în dialog cu Ivana Mladenovic și Adi Schiop și Arhivele de film ale fostului bloc comunist.

Cele șapte filme găzduite de Cinepub până pe data de 1 aprilie sunt: „Copiii libertății”„Mamă copil”„Fiecare zid e o poart㔄Cântecele angajate ale lui Colette Magny”„Nu e bine să vorbești”„Revoltele studenților cehi” și „Pacea să fie cu voi”. Toate cele 7 documentare sunt disponibile gratuit, exclusiv pe teritoriul României.

„Copiii libertății” a fost inclus în secțiunea „Învăț și dezvăț” a festivalului. Este un film pentru părinții frământați de întrebări despre formule de educație alternativă capabile să ofere copiilor mai mult spațiu de reflecție și decizie decât sistemul de stat. Problema cea mai arzătoare care iese la iveală: cum va putea un copil educat alternativ să fie integrat ulterior în sistemul mainstream? Este educația alternativă o fabrică de inadaptați? Documentarul este disponibil aici: https://youtu.be/N1A9-9rymnM.

Până la următoarea ediție a festivalului, Asociația One World Romania continuă programele sale tradiționale pe tot parcursul anului: One World Romania la ȘcoalăKineDokCivil Society Pitch și proiectul de redescoperire a arhivelor Studioului Alexandru Sahia. Ne puteți urmări pe site-ul www.oneworld.ro sau pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/one.world.romania.