BalKaniK Festival, aplauze fără număr

Am aplaudat de vineri până duminică. Moderat, dar sincer. Shantel & Bucovina Club Orkestar, Kiril Djaikovski ft TK Wonder & Ghetto Priest, Mahala Rai Banda, Taraful Haiducilor,Čači Vorba, Kottarashky and The Rain Dogs, Django Lassi, Balkan Taksim, proiectul Akuiaku și focurile Crispus au făcut lumea să se simtă bine de tot la ediția cu numărul 4 a Balkanik Festival.
„Am așteptat „10 ani să ajungem aici”, a spus Shantel pe scena din Grădina Uranus. Da, 10 ani în care românii s-au obișnuit cu ideea că sunt din Balcani sau, cel puțin unii, au ajuns la concluzia că „e o chestie trendy să spui că ești din Balcani și să te mândrești cu asta”… mai ales dacă muzici de genul ăsta au rupt topurile pe la radiourile din Vest. Indiferent de motive, de gusturi, de trenduri (în special mult-hulitul manelism al așa-zisei muzici popcorn de la radiourile comerciale) sau de „grupurile” care păreau parcă venite prin încolonare de la Eden, Control, Panic sau alte locuri în care se mai combină mainstream balkanik dub cu pop și electro, lumea a venit frumos gătită, răbdătoare, politicoasă și pusă pe distracție.

A fost cu bâlci, cu mâncare bunicică și la prețuri decente, băuturăidem, comercianți și expozanți de treabă, lucruri faine de văzut, cumpărat, testat. Fără panaramă, uitături nasoale, îmbrânceli sau alte alea, cum s-ar fi așteptat cârcotașii care doar auzind numele de Uranus fac alergie.
O ediție reușită, mai cool și mai matură decât precedentele, un spectacol vesel și o atmosferă super prietenoasă și prietenească.
Să vină și următoare, cu sunet și mai bun, trupe și mai îndrăznet alese, că drumul e deschis, pavat și pregătit să aducă oameni cu mințile deschise, urechile pregătite și picioarele rezistente la toate încordările combinațiilor World Music.

caruta