Astăzi începe ZAIN – Festivalul de creativitate de la Cluj. “The Future of Work”

Cea de a 5-a ediție a Festivalului de creativitate ZAIN de la Cluj începe astăzi și  se va desfășura până duminică, 2 octombrie. Motto-ul “The Future of Work” este tradus prin prezentări și expoziții din mai multe domenii ale industriei creative: producție și design de mobilier, fashion  design, design de accesorii, ilustrație, graphic design, aplicații interactive și  lighting design, reconstituind traseul de la lucrul manual la produsul digital, cu accente pe inovație, meșteșug și tehnologie. 

Expoziția centrală din Piața Unirii cuprinde zona cu instalații curatoriate și alte  evenimente la care este invitat să participe publicul larg.  

În display sunt 8 instalații-capsulă imersive în care expun duo-urile și trio-urile  creative Ami Amalia x arhitecta Adela Marius (E.PRETEXT) – “Tot e alb pe  câmp, pe dealuri, împrejur, în depărtare” / Monom (arhitecta & designer-ul de  bijuterii Georgiana Ciceo) x Alexandra Mihali, specialist în artă scenografică &  organizare de evenimente de mare anvergură – “Siaj” / Lucian Broscățean X Agnes Keszeg x Mihai Plătică, cu instalația “Field of View” / Vilegiatura  (Andreea Bogdan – fotograf și Florina Dascăl – arhitecta) x Diana Papuc, art  director cu “Trenul Express Vilegiatura” / Arboritm x arhitecta Anda Gheorghe,  cu instalația “Obiecte necesare” / Askia, cu instalația “Kameleon”, co/rizom Alina Șerban x Andrei Georgescu x Nadja Zerunian, cu meșteșug readus în  contemporan “Monștri mici” / Ilustratorul Alexandru Nimurad cu “Moon Tarot”.  

Evenimentele conexe ZAIN sunt traduse prin shop-ul efemer ZAIN de la fosta  Casă Municipală de Cultură Cluj – Piața Unirii, nr. 24 / Small Talks – talk-uri  publice pe subiecte legate de creativitate și tehnologie, la Meron Roastery  sâmbătă, 1 octombrie de la 11:00. 

Conferințele organizate de Centrul Cultural Clujean sunt completate de expoziția  Culturepreneurs, la Casa Municipală de Cultură, cu designerii selectați de ZAIN  în urma unui proiect-concurs realizat în vara anului trecut și de un eveniment de  networking.  

Casa TIFF găzduiește secțiunea Meșteșug (în) Contemporan, un melanj de  gourmet, de filme documentare, de obiecte de uz zilnic și de artă contemporană, realizate de meșteșugari, designeri și artiști, numitorul comun fiind  sustenabilitatea. Lunet Eyewear este prezent aici cu un vernisaj Chromatic  Tetrachord (Variable Geometry) iar designerul de corpuri de iluminat Dia Buga este prezentă cu “Lumină în mișcare”. 

Community Events – Open Doors la Tito Atelier, Vilegiatura x Chic Utility Open  Studio, Slow Design Collective la Andra Handaric Studio, peste 25 de  evenimente despre care puteți afla mai multe detalii pe pagina de Facebook:  ZAIN – design expressions, Instagram: @zain.expressions & în hyperlink-urile  hashtag-urilor. 

Aici este întregul program al festivalului: https://www.zain.ro/ 

#ClujFutureOfWork #UIAProject 

Ediția ZAIN Expressions 2002, “The Future of WorK” este parte din proiectul Cluj Future of Work  finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Cluj The Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca,  creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din  Primăria Cluj-Napoca. 

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Municipiul Cluj-Napoca și Centrul  Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Zona Metropolitană Cluj, Clusterul  de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan (Transylvanian Furniture Cluster),  Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, TIFF, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca /  UAD și ZAIN – Design. 

Toate evenimentele din cadrul festivalului, se vor desfășura în condițiile de siguranță impuse de  situația socială actuală. 

Festivalul de creativitate de la Cluj este finanțat de: Uniunea Europeană, Urban Innovative  Actions (UIA), Primăria Municipiului Cluj-Napoca și susținut de UniCredit Bank România.

Parteneri: IARMAROC.com, Mushu_roi, Bârlog Berărie Artizanală, Da Pino – băcănie și  gastronomie italiană, VISUIN – nut (a) house, MERON – Home of Coffee şi Tepaso. 

Parteneri media: igloo, G4media, Modernism, The Woman şi Revista Atelierul. Promovat de KISS  FM.