Asociația One World Romania lansează DVD-ul Sahia Vintage III

Miercuri, 1 martie, – începând cu ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona, Asociația One World Romania lansează cel de-al treilea DVD din seria „SAHIA VINTAGE”. La evenimentul de lansare vor fi proiectate două dintre scurtmetrajele documentare incluse pe DVD – „Adolescența” (Florica Holban, 1965) și „Pe malul Ozanei” (Copel Moscu, 1984). Proiecțiile vor fi urmate de un ceai oferit de Cărturești și o discuție la care vor participa Maria Iordănescu, Iulian Tănase, Adina Brădeanu, Alexandru Solomon și foști angajați ai studioului Alexandru Sahia.


Cel de-al treilea dvd al seriei – „SAHIA VINTAGE III: Copii” – cuprinde zece scurtmetraje documentare care prezintă o serie de ipostaze ale copilăriei și adolescenței trăite în România în perioada 1957-1986.

Cum arată viețile copiilor care au traversat comunismul românesc? Putem descoperi copii cu profiluri complexe în documentarul Sahia – copii care privesc lumea cu naivitate, care cresc sub ochiul camerei, pun sub semnul întrebării lumea și regulile adulților? Este copilul protagonist de documentar mai mult decât un subiect politic prins într-una dintre instituțiile formatoare ale epocii ale căror consecințe se simt încă în prezent? Dar cum ne amintim noi experiențele copilăriei trăite în această perioadă și cât din amintirile noastre se suprapun pe versiunile de copilărie documentate de filmele perioadei? Acestea sunt doar câteva dintre temele deschise de filmele incluse pe DVD – unele dintre ele urmând să fie dezvoltate după proiecția de miercuri, 1 martie 2017.

Dvd-ul „SAHIA VINTAGE III” este deja disponibil la vânzare în librăria Cărturești Verona. Și cum Festivalul One World Romania are loc tot în martie, primele 10 persoane care achiționează „SAHIA VINTAGE III” din această librărie în perioada 22 februarie – 1 martie vor primi și câte un abonament care oferă acces la toate filmele si evenimentele din cadrul festivalului (13-19 martie).

Mai multe detalii despre festival găsiți pe www.oneworld.ro.

Lista filmelor incluse pe DVD-ul Sahia Vintage III:

Să zâmbească toți copiii (Márta Mészáros, 1957)
Cei mici despre lumea mare (Gabriel Barta,1960)
Școala de la Meri (Jean Petrovici, 1964)
A cui e vina ? (Florica Holban, 1965)
Adolescența (Florica si Paul Holban, 1970)
Craiova văzută din car (Titus Mesaroș, 1964)
Ședință cu părinții (Paula si Doru Segall, 1980)
Abecedarul (Paula si Doru Segall, 1983)
Pe malul Ozanei (Copel Moscu, 1984)
Absolventii (Paula și Doru Segall, 1986)

În decembrie 2014, la 25 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, Asociația One World Romania a început proiectul de redescoperire a producției Studioului de film documentar Alexandru Sahia – o instituție asociată, în memoria colectivă, cu producția națională de documentar a României comuniste.

Seria SAHIA VINTAGE este o încercare de arheologie a producției și a culturii instituționale a studioului. Dvd-urile incluse în serie sunt menite să deschidă o perspectivă nouă asupra practicii documentare, dar și a vieții cotidiene, în România comunistă. Alături de titluri clasice ale documentarului românesc, fiecare dvd oferă un număr de producții mai puțin cunoscute sau complet uitate ale studioului, însoțite de o broșură introductivă (bilingvă, română-engleză) ce cuprinde note pe marginea filmelor și a contextului de producție.

Organizator: Asociația One World Romania, Cărturești
Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România