Asociația Macaia anunță lansarea proiectului TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, o activare participativă prin artă care propune o radiografiere subiectivă și colectivă a fenomenului de bullying în România, din anii ’90 și până în prezent, prin intermediul unor cercetări sociologice și psihologice amănunțite, menite să ofere o perspectivă de ansamblu asupra amplorii și cauzelor sale. Proiectul interdisciplinar se va folosi de aceste informații pentru a oferi o serie de intervenții artistice și terapeutice, concretizate în ateliere de auto-cunoaștere, reziliență, comunicare și gestionare a propriilor emoții. De asemenea, echipa multidisciplinară va realiza și o instalație artistică participativă și comunitară, punând în relație fenomenul de bullying cu consumerismul și cu anxietatea climatică. Alături de proiecții de film, scrierea a trei noi texte de teatru focalizate pe fenomenul de bullying, producția unui spectacol de teatru participativ, cu reprezentări la București și la Tulcea, cât și coagularea unei numeroase comunități online, TRANZIȚIE: Călătoria Eroului este un efort complex și susținut de a oferi tinerilor care se confruntă cu acest fenomen o voce și un instrumentar psihologic, social și artistic de care să se poată folosi pentru a-i gestiona și combate nu doar efectele, ci și rădăcinile.
Fenomenul de bullying în sine nu este nou, însă amploarea sa, multitudinea de contexte și de direcții în care se manifestă și confuzia părinților și a profesorilor în legătură cu modul în care acesta poate fi prevenit au ajuns la cote alarmante, potrivit studiilor realizate la nivel global. Potrivit unui raport OMS din 2020, 1 din 2 copii este victimă a bullyingului în România; 1 din 4 copii este umilit repetat în grupul de egali; 3 din 4 copii sunt excluși în mod repetat din cercul de colegi; 4 din 10 copii au fost răniți de colegi.
Proiectul TRANZIȚIE: Călătoria Eroului își propune așadar o investigație multidisciplinară care să ducă la o conștientizare și o adresare pe multiple căi a acestor fenomene traumatizante. Proiectul prevede și un dialog public care chestionează factorii (de mediu, economic, climatici), care influențează dezvoltarea emoțională a copiilor și adolescenților și care îi face să se confrunte cu turbulențe comportamentale ca reacții la standardele nerealiste de frumusețe promovate online, inutilitate și lipsă de sens ca reacție la anxietatea climatică și a amprentei pe care consumerismul exacerbat și lipsa unei comunități asertive, puternice le au asupra lor.
Pornind de la această bază solidă de cercetare și comunicare, TRANZIȚIE: Călătoria Eroului își propune până în luna noiembrie a acestui an un calendar impresionant de activități venite în sprijinul persoanelor afectate de aceste fenomene, a profesorilor, lucrătorilor sociali și adulților în postura de a-i susține și călăuzi pe tineri, abordându-i totodată cu empatie și pe cei care perpetuează aceste comportamente, care sunt totodată surse și consecințe ale agresiunii și traumei, din multiple direcții. O trecere în revistă a activităților include cinci ateliere de combaterea bullyingului prin artă pentru cadre didactice și lucrători de tineret din cadrul ONG-urilor, zece ateliere pentru combaterea bullyingului pentru copii, alte zece astfel de ateliere pentru adolescenți și nu în ultimul rând, zece ateliere de art-terapie pentru dobândirea rezilienței climatice, care sunt deja în derulare în București, Tulcea și în jud. Ilfov. În urma acestor ateliere și pornind de la poveștile și trăirile exprimate de participanți, va fi realizat și un spectacol de teatru participativ bazat pe trei texte dramaturgice noi, folosind instrumentele psiho-dramei, cu reprezentații la București și Tulcea.
Nu în ultimul rând, instalația artistică propusă în cadrul proiectului va reuni povești din comunitate legate de bullying, care pot fi înscrise în cadrului unui Open Call care se va derula în perioada proiectului, începând cu luna august și până pe 1 noiembrie. De asemenea, până pe 28 august, obiecte semnificative pentru poveștile personale despre bullying pot fi aduse la sediul Asociației Metropolis (str. Mătăsari nr. 54, sect. 2, București), pentru a fi integrate în instalație.
Alături aceste povești și obiecte, sound design și cele trei texte dramaturgice, acestea vor fi incluse într-un performance teatral participativ, unde publicul intervine activ și intră în joc de rol, influențând finalul spectacolului prin alegerea făcută și experimentând rolurile de complice, victimă sau agresor. Dând oportunitatea participanților de a co-crea experiența scenică, performance-ul va culmina cu un într-un eveniment cultural inspirat de comunitatea căruia i se adresează și conceput ca o platformă pentru exprimare creativă și pentru vindecare emoțională.
Componenta online este un alt aspect important abordat, întrucât hărțuirea și umilirea în mediul digital au proliferat mai mult decât în oricare alt aspect al vieții tinerilor, iar stabilirea unor platforme comunitare și canale de comunicare și de informare prin intermediul Instagram și Twitch adresează problema la sursă.
Din iulie 2020 până în prezent, Asociația Macaia, prin colectivul Plastic ArtPerformance Collective, pune în centrul discuției și a explorărilor creative concepte și practici din sfera eco-performance-ului, pentru prima oară în spațiul cultural și artistic românesc. Colectivul curatoriază, concepe și produce creații audio, video, foto și activări comunitare. Proiectul pornește din expertiza și experiența colectivului in demersuri de conștientizare și intervenții culturale din ultimii ani, ducând mai departe arta in spațiul public, co-creată împreună cu comunități locale. TRANZIȚIE: Călătoria Eroului este așadar continuarea unui demers susținut de educație alternativă, art-terapie și activism artistic ecologic, canalizând aceste experiențe înspre o problemă complexă, arzătoare și care necesită o abordare multifațetată și empatică.
Echipa artistică a proiectului este formată din: Alina Tofan (director artistic, actor, dramaturg, art-terapeut/trainer), Ana Sorina Corneanu (actor, dramaturg, trainer), Mara Căruțașu (actor, dramaturg, trainer), Larisa Tofan (artist vizual/scenograf), Ștefan Blănică (sound designer), Marieke Leene (artist new media), Paul Ruben Grec (asistent ateliere/actor), Alexandra Cojocaru (fotograf), Andreea Dorobăț (fotograf), Amelia Motea (producător).
Mai multe informații despre programul proiectului sunt disponibile pe Facebook: https://www.facebook.com/kinodiseea și pe Instagram: https://www.instagram.com/calatoria.eroului.tranzitie.
TRANZIȚIE: Călătoria Eroului este un proiect al Asociației Macaia, în parteneriat cu KINOdiseea – International Children Film Festival, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
- Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Inspectoratul Școlar Municipiul București.
- Parteneri: Asociația Copii pentru Viitor, Asociația Micile Bucurii, Asociația Urban Lab Valea Jiului, Asociația GEYC, Asociația pentru Sănătate Relațională RECONECTAT, Goethe Institut.
- Parteneri media: AIVI Media Hub, Daily Magazine, Happ.ro, The Institute, Radio România Cultural, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Munteanu.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România va fi adoptat pe...