Bucharest International Dance Film Festival 2022 (BIDFF) anunță filmele ce vor concura în competițiile națională și internațională de scurtmetraje, precum și alte evenimente organizate sub tema festivalului, (UN)SAFE ZONES – ZONE (NE)SIGURE.
26 de filme au fost selectate din cele peste 330 de proiecte depuse de cineaști și coregrafi din întreaga lume.
Competiția de scurtmetraje românești cuprinde cinci producții cinematografice create de regizori si coregrafi cu experiențe și interese diverse. Artiștii și artistele prezentați/te de festival privesc corpul ca o forță reacționară – corpul devine oglinda unor realități ascunse, tăcute, care se luptă să iasă la suprafață și să se facă auzite. Cum poate corpul să restabilească un echilibru necesar într-o societate presărată de zone ipotetice si (ne)sigure? – este una din întrebările asupra căreia ne invită să reflectăm cinci scurtmetraje surprinzătoare, reunite în secțiunea HYPOTHETICAL ZONES:
- „Dancen” (r. Corina Andrian)
- „I had been sleepwalking when I saw all those colors” (r. Bogdan Balla)
- „You who never arrived” (r. Marius Olteanu)
- „PIETÀ” (regie și coregrafie Oana Maria Moczulski)
- „It’s a clown’s life” (r. Ioachim Stroe)
Competiția românească va fi prezentată pe 9 septembrie, la Fabrica Grivița, în intervalul 21:00 – 22:30. Accesul spectatorilor este gratuit.
În Competiția internațională se regăsesc 21 de titluri, ce surprind prezența corporală și aparențele ei subsumate unui univers al zonelor (ne)sigure, acolo unde se împletesc realitatea și imaginarul. Regizori și coregrafi din 25 de țări prezintă publicului documentare diverse, provocatoare sau poetice, animații, experimente performative, juxtapuneri de formă, lumină, culoare și mișcare, prin care călătorim în ținuturi și contexte primejdioase, ne imaginăm noi moduri de a ne mișca și privim multifațetat conceptul de graniță – geopolitică, emoțională, estetică și transpersonală. Structurate în patru secțiuni tematice, scurtmetrajele din Competiția internațională sunt:
- „Tehura” (r. Wei Li, c. Nahema Charles, CA/FP)
- „Isn’t It a Beautiful World” (r. Joseph Wilson, UK)
- „SHE” (r. Emil Dam Seidel, c. Dorotea Saykaly, SE/DK)
- „PASSAGE” (r. Ann Oren, DE)
- „La Nostra Terra” (r. Thomas Born, c. Dalton Jansen, IT)
Filmele vor putea fi vizionate în aer liber pe 8 septembrie la Grădina cu filme – Cinema & More, în intervalul 21:00 – 22:30. Accesul se face pe bază de bilet.
- „Amani” (r. Alliah Fafin, c. Taïgue Ahmed, CA/TD)
- „Quiver” (r. Joanna Różniak, c. Benedykt Król, PL)
- „Trumpets in the Sky” (r. Rakan Mayasi, PS/LB/FR/BE)
- „Techno, Mama” (r. Saulius Baradinskas, c. Kipras Chlebinskas, LT)
- „TARJETA ROJA” (r. & c. Ana Albornoz, CL)
Filmele vor putea fi vizionate pe 9 septembrie la Cinema Elvire Popesco, în intervalul 18:30 – 20:00. Accesul se face pe bază de bilet.
- „The Wall” (r. Vladyslav Detiuchenko, c. Vladyslav Detiuchenko, UA )
- „Fist” (r. Thomas Bos, c. Erik Bos, NL)
- „Variedades” (r. Marlyn Attie și Mauro Colombo, c. Marlyn Attie, PA)
- „Hanging On” (r. Alfie Barker, UK)
- „Ag:Au” (r. Alex Cantouris, UK)
- „Abyss” (r. Google’s Image Recognition AI și Jeppe Lange, DK)
Filmele vor putea fi vizionate pe 10 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului, în intervalul 18:30 – 20:00. Accesul se face pe bază de bilet.
- „Shells” (r. Marie Magdalena Kochová, c. Jarek Lambor, CZ)
- „Neon Phantom” (r. Leonardo Martinelli, c. Soraya Bastos, BR)
- „Sauna” (r. Anna Lena Spring și Lara Perren, CH)
- „Nicholas Brothers: Stormy Weather” (r. Michael Shevloff și Paul Crowder, USA)
- „SOAP” (r. & c. Ting-tong Chang și Hsuan-kang Tsai, TW)
Filmele vor putea fi vizionate în ultima zi a festivalului, pe 11 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, în intervalul 20:30 – 22:00. Accesul se face pe bază de bilet.
Juriul ediției din acest an este format din Omari ‘Motion’ Carter, creator de filme de dans din UK, alături de scenarista și regizoarea Monica Stan (RO), precum și de actrița și activista pentru drepturile omului, Katia Pascariu (RO).
BIDFF încurajează excelența, noutatea și discursul artistic curajos și oferă premii în valoare de 1.500 de euro, pentru Cel mai bun film internațional și Cel mai bun film românesc.
Într-o lume în criză, formatele artistice suferă mutații obligatorii: filmul iese din cinematograf, dansul părăsește scena, iar realitatea este transformată radical de imaginația artiștilor.
Astfel, alături de /SAC @ MALMAISON, BIDFF prezintă Expoziția BIDFF VR ‘22, o selecție de șapte lucrări cinematografice imersive, premiate internațional: „After the Fallout” (r. Sam Wolson & Dominic Nahr, CH/USA,), „Anandala” (r. Kevin Mack USA), „Glimpse” (r. Benjamin Cleary & Michael O’Connor, UK/FR/IE,), „Kusunda” (r. Felix Gaedtke & Gayatri Parameswaran, DE/NP/SW/CH/TW), „Red Tail Ep.1” (r. Fish Wang, TW), „Reeducated” (r. Sam Wolson, USA/KZ), „Replacements” (r. Jonathan Hagard, JP/ID/DE).
Vernisajul Expoziției BIDFF VR va avea loc pe 8 septembrie (18:00 – 20:00). Expoziția va rămâne deschisă publicului în zilele de 9, 10 și 11 septembrie, în intervalul orar 14:00 – 21:00. Accesul se face pe bază de bilet, cu programare prealabilă.
Expoziția BIDFF VR este susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim.
„Bucharest International Dance Film Festival reușește în fiecare an să surprindă publicul cu producții spectaculoase în care arta se îmbină perfect cu tehnologia și filmul prinde viață cu ajutorul realității virtuale. Ne bucurăm să continuăm acest parteneriat de tradiție cu BIDFF și să fim parte dintr-un proiect tot mai relevant și necesar peisajului cultural românesc”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.
În cadrul BIDFF Community, cea mai nouă secțiune a festivalului, au fost comisionați artiști români pentru a crea experiențe dedicate comunităților din București. Astfel, prin intermediul unui parteneriat cu Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului, BIDFF prezintă “Dans pe film pentru vârsta a patra”, la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice “Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, o selecție curatoriată de Paula Dunker. Tânărul scenarist Adrian Ionescu va purta publicul printr-o călătorie în timp în cartierul Obor pe 9, 10 și 11 septembrie, prin facilitarea unor “Tururi ghidate în Bucureștiul cinematografic”.
Detalii despre evenimente, program, acces și bilete sunt disponibile pe website-ul festivalului la PROGRAM BIDFF ‘22 ( http://www.bidff.ro/romana#program-2022)
„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN* și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022** și se va desfășura în perioada 8 – 11 septembrie la București.
*****
BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective
Partenerii și gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul Țăranului, CINEMAX Veranda, Grădina cu filme – Cinema & More, /SAC @ MALMAISON, Centrul Național al Dansului București, Fabrica Grivița, ADO – Asociația Artă pentru Drepturile Omului, Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: All About Romanian Cinema, Bookhub, Cinefilia, Cinemap, Ediția de dimineață, E-Zeppelin, Films in Frame, IQAds, Modernism.ro, MovieNews, Munteanu, Observator cultural, PlayU.ro, Spotmedia, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
**Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro . Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
„Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, nominalizat la...