Super motive pentru care să mergi la Divan Film Festival 2014

64 de filme, peste 100 de invitați, concerte Ioan Gyuri Pascu și Mambo Siria (Nea Mărin Şchiopu). PLUS PLUS PLUS bucate alese. Hai la DIVAN!

Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară aduce 19 filme românești, reclame și animații de arhivă în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), de văzut pe îndelete în perioada 26 -31 august 2014. O vară de neuitat/ Un été inoubliable, celebrul film al lui Lucian Pintilie, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani, va rula joi, 28 august, în prezența regizorului.

 

Recomand meniurile pe baz de film și prietenie. Și asta după ce-am fost la DIVAN și m-am molipsit cu buna dispoziție și relaxarea locului și m-am „pricopsit” (adică m-am îmbogățit) cu niște prieteni super ultra mega minunați și cu niște amintiri de continuă povestire 🙂

afis divan

AȘA CĂ VĂ INVIT CU DRAG SĂ VEDEȚI TOT CE-ARE DIVANUL DE OFERIT 🙂

Duminică (r. Sânziana Nicola, 2013, 13′) se numără printre scurtmetrajele proiectate miercuri, 27 august 2014, şi prezintă povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a maşinii, alături de sora lui, cu care nu se înţelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi îşi dau seama că au aceeaşi problemă. În Tatăl nostru (Sergiu Lupşe, 2014, 8′) povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să îşi pună problema rugăciunilor divine, iar Ţipătul ( 2012) lui Sebastian Cosor este o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch. Kazimir şi Returcele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezenţa unei părţi a echipei, vineri, 29 august.

Joi, 28 august, de la ora 11.00 va avea loc deja tradiţionala proiecţie pentru copii: De-aş fi Harap Alb, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu – Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului Povestea lui Harap-Alb.

Proiecţia primului film independent realizat cu voluntari, Usturoi, o coproducţie româno-americană regizată de Luciano Alexandru, se va întâmpla vineri, 29 august 2014, şi va fi precedată de un spectacol culinar susţinut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film). Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turceşti, va fi susţinut miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

Dintre filmele româneşti de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară fac parte: Haplea (1927), unul dintre primele filme româneşti de animaţie, documentarul din 1944 intitulat Dunărea distruge şi clădeşte, o coproducţie Austria – România, plus reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe(1973), Prestanţă (1977) şi Arhimede (1970) .

Nu vor lipsi nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova va concerta în cadrul Galei de Deschidere, marţi, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecţia filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26-31 august 2014.

Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul  TV 1000.
Parteneri instituţionali: CNC, ICR, Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană
Parteneri: Energobit, Metro, Boromir
Parteneri media: Radio România Cultural, 1 Music Channel, Caţavencii, Zile şi Nopţi, TV Mania, Liternet, CinemaRx, Filmreporter, All About Romanian Cinema, Sub25, Cinefan, Getlokal, Cooperativa Urbana, InFestival, Altcine.com