Soluția propusă de Sadhguru și de mișcarea Salvează Solul la problema degradării globale a terenurilor agricole – prezentată la COP15

Sadhguru îndeamnă 195 de națiuni să vină cu „acțiuni țintite” pentru a salva solul

Sadhguru se află în prezent într-o #CălătoriePentruSol, singur pe motocicletă timp de 100 de zile, pe o distanță de 30.000 km. Acesta a zburat la Abidjan, în Coasta de Fildeș, pentru a se adresa reprezentanților din 197 de națiuni la cea de-a 15-a sesiune a Conferinței Părților (COP15) a Convenției Națiunile Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD). În discursul său, Sadhguru a rezumat un obiectiv general și anume asigurarea unui conținut organic de minim 3-6% în solul agricol și a oferit o strategie pe trei axe pentru a realiza acest lucru. Soluția prezentată de Sadhguru este citată mai jos.

——————————————————————————-
Declarația lui Sadhguru
Sadhguru: Adunarea tuturor țărilor lumii la summitul COP15 din Coasta de Fildeș este o oportunitate cheie pentru a dubla eforturile de politică guvernamentală menite să inverseze degradarea terenurilor agricole din întreaga lume și, astfel, să îndepărteze umanitatea de pe calea către dispariția solului.

Pentru a salva solul la scară largă trebuie să determinăm o mișcare populară adânc înrădăcinată. În ciuda naturii complexe a problemei ecologice cu care ne confruntăm, o mișcare populară de succes poate fi creată numai dacă putem concetra acțiunea de remediere într-o direcție unică, articulată într-un mod succint și simplu. Istoria noastră de acțiuni ecologice dezvăluie foarte puține succese fără echivoc – în mare parte pentru că nu am reușit să transformăm explicațiile științifice complexe în acțiuni simple, ușor de înțeles.
Protocolul de la Montreal din 1987 este adesea apreciat ca fiind cel mai de succes acord internațional de până acum, iar asta s-a întâmplat pentru că s-a concentrat asupra unui singur lucru: să oprească epuizarea stratului de ozon.

În același mod, există multe nuanțe științifice cu privire la modul de abordare a problemei degradării terenurilor în diferite tipuri de condiții de sol, în diferite zone agro-climatice și în diferite contexte ale tradițiilor culturale și economice. Cu toate acestea, se poate condensa un obiectiv general și anume să se asigure un conținut organic de minim 3-6% în solul agricol. Acest lucru ar face ca solul nostru să fie viu și să prospere în mod durabil pe toate terenurile agricole.

Acest obiectiv general de asigurare a unui conținut organic de minim 3-6% pentru solul agricol poate fi atins, la rândul său, printr-o strategie pragmatică pe trei axe:
  • 1.Trebuie să devină motivant pentru agricultori să atingă pragul minim de 3-6% conținut organic, oferind stimulente atractive pentru a ajunge la acest prag. Astfel de stimulente ar crea o cursă motivantă în rândul agricultorilor. Trebuie remarcat faptul că ar trebui să existe un program etapizat de implementare pe un număr de ani – prima fază fiind aceea de a oferi motivație, urmată de o a doua fază de furnizare de stimulente și, eventual, de o a treia fază cu unele metode adecvate de descurajare.
  • 2.Trebuie să facilităm stimulentele sub formă de credite de carbon pentru agricultori. Procesele actuale prin care agricultorii se pot folosi de beneficiile creditului de carbon sunt mult prea complexe și, prin urmare, necesită o simplificare semnificativă.
  • 3.Trebuie să dezvoltăm un însemn al calității superioare pentru alimentele cultivate în soluri care au nivelul țintă de conținut organic de 3-6%. Adițional, ar trebui să comunicăm în mod clar și diferitele beneficii pentru sănătate, nutriționale și preventive ale consumului de astfel de alimente. Ca rezultat al acestei inițiative, oamenii ar fi mai sănătoși, mai productivi și mai rezistenți, ceea ce duce la câștiguri în zile-om și la un stres mai mic asupra sistemelor noastre de sănătate. Prin urmare, este evident că un astfel de însemn pentru hrana de calitate superioară ar avea mult mai mult înțeles decât sistemul actual care încearcă doar să facă distincția între așa-numitele produse „ecologice” și cele „non-ecologice”.

Nu mai avem mult timp. Dar, din fericire, știm ce să facem. Odată cu dezvoltarea politicilor guvernamentale adecvate, putem da ceasul înapoi de la dispariția iminentă a solului. Pentru a facilita această sarcină de evoluție rapidă a politicii guvernamentale în întreaga lume, mișcarea Salvează Solul creează un manual de recomandări pentru fiecare dintre cele 193 de țări. Mai multe detalii pot fi obținute de pe site-ul mișcării savesoil.org/ro.

Haideți să realizăm asta!

Sadhguru

———————————————————————————–
Pe Twitter, Sadhguru a spus: „Cel mai important lucru este să recunoaștem solul ca o entitate vie și să-l menținem în viață. Peste 85% dintre națiunile planetei încă privesc solul ca pe o substanță inertă. Această abordare trebuie să se schimbe imediat dacă vrem să salvăm Solul. -Sg” #UNițiPentruSol #SalveazăSolulLaCOP15 #UNited4Land #UNCCDCOP15 #SaveSoilAtCOP15
Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD, i-a mulțumit în tweetul său lui Sadhguru pentru angajamentul acestuia de a salva solul. El a împărtășit: „«Problema noastră este că 70% din teren este arat și 4,2% este pavat… Adevărata reparație de care avem nevoie este pe terenul agricol. Menține solul în viață: #UNCCDCOP15 trebuie să se încheie cu acțiuni implementabile.» @SadhguruJV, îți suntem recunoscători pentru angajamentul tău.” #SalveazăSolul #ViațăPământMoștenire #SaveSoil #LandLifeLegacy
Sadhguru se va întoarce în Orientul Mijlociu după sesiunea COP15 pentru a-și relua călătoria care a început pe 21 martie în Londra. El a ajuns în Orientul Mijlociu în mai, călătorind prin Europa și Asia Centrală, unde mișcarea Salvează Solul a obținut bunăvoința și sprijinul extraordinare din partea guvernelor și cetățenilor.
Pentru a urmări discursul lui Sadhguru la UNCCD COP15, click aici.
Pentru imagini, videoclipuri și date despre sol, vă rugăm să vizitați:
Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, vă rugăm să sunați la XYZ sau să scrieți la:
——————————————————————————
 
Despre Sadhguru

Sadhguru este un yoghin, mistic și vizionar. El a primit trei premii prezidențiale în India, inclusiv unul pentru munca sa în domeniul mediului, precum și cel mai înalt premiu civil anual al țării pentru servicii excepționale și remarcabile.

De-a lungul anilor, întemeietorul Fundației Isha a lansat, de asemenea, inițiative ecologice de amploare care au creat un plan de dezvoltare economică durabilă din punct de vedere ecologic.

El a vorbit la Organizația Națiunilor Unite, Forumul Economic Mondial, Banca Mondială, Camera Lorzilor din Marea Britanie, TED și în nenumărate companii globale și a fost, de asemenea, invitat să prezinte la Oxford, Stanford, Harvard, Yale, Wharton și MIT, printre alții.

Despre Planetă Conștientă – Mișcarea Salvează Solul

Mișcarea Planetă Conștientă – Salvează Solul este o mișcare civilă globală menită să încurajeze o abordare conștientă pentru salvarea solului și a planetei noastre. Aceasta este, în primul rând, o mișcare populară. Scopul său este de a atrage sprijinul a peste 3,5 miliarde de oameni (peste 60% din populația cu drept de vot a lumii) pentru a face din problemele ecologice o prioritate electorală pentru guvernele de pe tot globul.

Mișcarea își propune să îndemne și să sprijine guvernele în formularea de politici care să abordeze sănătatea solului în țara lor și să facă activitățile agricole mai prietenoase cu solul pentru a opri și inversa degradarea continuă a solului la nivel global. Recomandarea principală a mișcării Salvează Solul este ca guvernele din întreaga lume să legifereze politici care să impună un conținut organic de minim 3-6% în toate solurile agricole din țara lor.

Lideri mondiali, influenceri, artiști, experți în domeniu, agricultori, lideri spirituali și ONG-uri sunt printre cei care au promis să ofere sprijin pentru a reînvia relația umanității cu solul.

Aflați mai multe la SaveSoil.org/ro