Roy Andersson: o experiență specială pe TIFF Unlimited

Să vezi un film de Roy Andersson e o experiență ce nu poate fi comparată cu nimic altceva în cinema-ul de azi”, scrie The Independent. Regizorul suedez are o viziune cu totul specială asupra lumii, un amestec de comedie neagră și absurd, curată bizarerie, dar profund umană și emoționantă.

Timp de 25 de ani a regizat doar videoclipuri, iar asta se vede și în filmele lui, gândite ca o succesiune de tablouri fascinante: „Ambiția mea e să regizez fiecare scenă cu extrem de multă precizie”.

După Ruben Östlund (poți vedea 5 dintre filmele lui pe unlimited.tiff.ro), continuăm aventura suedeză cu trilogia Living a lui Roy Andersson. Trei filme multi-premiate, pe care – cel mai probabil – nu le vei uita niciodată.

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Doi vânzători ambulanți încearcă, fără prea mare succes, să vândă dinți de vampir și măști de petrecere. O călătorie în 46 de vigniete originale, amuzante, extraordinare tablouri în mișcare despre absurdul și frumusețea vieții umane.
Leul de Aur, Festivalul de la Veneția, 2014; Propus de Suedia la Oscar
VEZI FILMUL

You, the Living

„Bucurați-vă voi, cei vii…”, un vers din Goethe l-a inspirat pe Andersson să exploreze grandoarea și miicimea vieților noastre, într-un film realizat din schițe tragicomice, cu personaje diferite: un psihiatru care nu mai crede în vindecare, o groupie cu inima frântă, un tâmplar, un om de afaceri la frizer sau un cuplu care se ceartă.
Premiera mondială în Un Certain Regard, Cannes 2007
VEZI FILMUL

Songs from the Second Floor

Proprietarul unui magazin de mobilă își dă foc propriei afaceri pentru a încasa asigurarea și viața lui ia complet altă turnură. O comedie neagră, absurdă, impecabil realizată, despre relația noastră cu eșecul, concentrată în replica unui personaj: „Nu e ușor să fii om”.
Premiul Juriului, Cannes 2000
VEZI FILMUL