Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală împlinește o lună: 16 mii de spectatori din 10 țări s-au bucurat de cele 8 spectacole digitale din platformă

0
62
views

Începând de astăzi, 8 iulie, de la ora 19:30, seria de 10 filme scurte care prezintă conceptul și construirea proiectului teatral „Caragiale e de vină!”, pe texte de Matei Vișniec, cu Oana Pellea și Mircea Rusu în rolurile principale – va fi prezentată pe platforma online Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală cu o frecvență bilunară.

Acest making-of inedit oferă acces privilegiat spectatorului în laboratorul de creație, ca să poată urmări transformarea textului prin scenografie, viziune regizorală și joc actoricesc într-un spectacol care se pregătește, cu speranță, să fie jucat pe o scenă reală în toamna acestui an. Demarat în condiții de lockdown și criză sanitară, proiectul teatral ”Caragiale e de vină!” a valorificat virtuțile mediului online și facilitățile digitale, iar filmele deschid o perspectivă holografică asupra demersului și invită spectatorii virtuali să însoțească creația artistică până în momentul premierei.

Primul capitol din seria de 10 filme, lansat în #StagiuneVirtuală pe 8 iunie, poartă titlul Timp de învățare și este un dialog între Oana Pellea și Mariana Cămărășan, regizoarea spectacolului. Vor urma: Adevărul și numai adevărul, Vedeți că ați pierdut o portocală, Trenul vine direct spre noi, Ceva-ceva se întâmplă, De ce suntem atât de buni? De ce suntem așa de răi?, Mersul vremurilor, Viitorul nu este o știință exactă, Nu vi se pare că nu se mai termină?, Soluția sunt eu, Caragiale e divin – în care vor prezenta perspectiva lor actorii Mircea Rusu, Cristina Casian, Florina Gleznea, Richard Bovnoczki, Ionuț Grama, dramaturgul Matei Vișniec, scenograful Vladimir Turturica, light-designer-ul Ștefan Vasilescu, graficiana Amalia Iorgoiu, video–artistul Vlad Lăzărescu și regizoarea Mariana Cămărășan. Toate aceste imagini și povești din culise vor însoți în #StagiuneaVirtuală spectatorul curios până la premiera pe o scenă reală a spectacolului, pregătită, în funcție de evoluția pandemiei, pentru toamna acestui an.

La o lună de la lansare, în platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală au fost încărcate și oferite publicului patru piese de teatru (Absolut! – Teatrul Act, cu Marcel Iureș, N(AUM) – Asociația Goong, cu Oana Pellea, Bravul Soldat Svejk – Teatrul Radu Stanca Sibiu, cu prilejul FITS 2020) precum și un produs teatral original online nativePreview Caragiale e de vină! – pe texte de Matei Vișniec, cu Oana Pellea și Mircea Rusu. În secțiunea Muzică, spectatorii pot vedea Making-of SoNoRo DaDa, iar în secțiunea Conversații pot fi urmărite dialogul de la lansarea platformei, între Oana Pellea, Marcel Iureș, Constantin Chiriac, Răzvan Popovici și Steven van Groningen și dialogul prilejuit de lansarea preview-ului ”Caragiale e de vină!”, cu Matei Vișniec, Oana Pellea, Mircea Rusu, Vladimir Turturica și Cristina Bazavan. Aproximativ 16.000 de spectatori virtuali unici au urmărit spectacolele din #StagiuneaVirtuală în această lună, din România și alte 9 țări din întreaga lume.

Platforma Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020. Valorificând facilitățile oferite de mediul digital, Stagiunea Virtuală extinde accesul publicului, de oriunde din România și din afara țării la creații artistice valoroase și promovează totodată artiștii în această perioadă, propunând o soluție pentru continuarea activității lor în contextul creat de criza sanitară. Platforma este actualizată cu o frecvență săptămânală cu proiecte sau noutăți. Materialele video înregistrate și cu acces gratuit pentru public vor fi disponibile pentru perioade de timp limitate, care vor fi anunțate la lansarea fiecărui proiect.

 

 

Raiffeisen Bank s-a implicat în sprijinirea artei și culturii romanești încă din anii 2000, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale si turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.