PROVOCARE: 5 filme de pus pe lista unui maraton de o zi

Bucuria de a vedea câte filme-ncap în agenda unei zile neafectate de grijile jobului se trăieşte de obicei în vacanţe sau la festivaluri de film. De acum, însă, bucuria asta poate fi a oricărui cinefil care vrea să-şi petreacă o zi în cinema la un maraton de 5 filme (că mai mult nu cred că poate duce), în baza unui abonament.
De fapt, cu Grand Unlimited vezi câte filme vrei, oricând, la Grand Cinema & More! Plăteşti 49 de lei pe lună (sau 588 de lei o singură dată) pentru un abonament nelimitat la film, valabil timp de un an, care-ţi permite să vezi filmele din program – inclusiv in ziua premierei – chiar şi de mai multe ori, în zile diferite, fie că e weekend sau zi lucrătoare.

Îţi las propunerile mele din luna asta, să-ţi fie de ajutor:

EU, TONYA

Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Bobby Cannavale şi Mckenna Grace joacă impecabil în filmul care spune povestea din spatele scandalului care a afectat lumea patinajului internaţional după Olimpiada de Iarnă din 1994, ce a curmat cariera senzaţionalei Tonya Harding, acuzată că a pus la cale sabotarea violentă a rivalei Nancy Kerrigan. Regizorul Craig Gillespie arată o Tonya din toate unghiurile fiinţei, eroină, victimă şi călău în carieră şi viaţa personală, marcată de relaţii abuzive, sacrificii financiare, complexe, aşteptări, muncă multă şi vise mari. Iar din felul în care alege să-i spună povestea, ca şi cum te-ar convinge că e un documentar din care nu-ţi poţi alege decât calitatea de martor la o călătorie spre maturitate şi eşec din cauza celor mai nepotrivite alegeri din cele mai bune intenţii, toate într-un mediu toxic, indiferent de vârstă, regizorul şi actorii te invită mai degrabă la introspecţie şi renunţarea la reacţie înaintea informării şi contextualizării poveştilor pe care le vezi în ziare.

READY PLAYER ONE: Să înceapă jocul

Aventura 3D propusă de Steven Spielberg nu se adresează doar pasionaţilor de jocuri video sau celor care înţeleg ce poate aduce tehnologia, ci tuturor celor care s-au întrebat vreodată ce înseamnă de fapt competiţia şi cum se poate schimba ea în anumite medii, în special în realitatea virtuală. Aşadar, indiferent dacă ai citit sau nu romanul bestseller omonim al lui Ernest Cline, o să a zice povesti cu gaşca după ce vezi ce fac şi ce vor unii în lupta din universal online OASIS creat de James Halliday (Mark Rylance) care, după moartea sa, în 2045 promite prin testament întreaga avere celui care găseşte un indiciu important acolo, lucru care poate schimba de fapt toată lumea, într-un fel sau altul.

PACIFIC RIM 2: Revolta

Chiar dacă unicul motiv pentru vizionarea acestui film este pentru mine prezenţa unui personaj care se numeşte Mako Mori, pentru că efectele speciale, scenariul şi regia nu au mişcat niciun cadru care să mă impresioneze în vreun fel, tot aş recomanda experienţa asta. Nu de alta, dar dincolo de conflictul global dintre monștrii extratereștri și supermașinile construite de om pentru a-i învinge, poate lua naştere conflictul dintre opiniile din grupul tău şi cine ştie, poate vii cu idei mai bune decât are rebelul Jake Pentecost ce vrea într-un final să onoreze sacrificiile făcute de tatăl său în slujba binelui şi să conducă o revoltă împotriva celor care ameninţă umanitatea.

DEATH WISH

E greu să nu comentezi în timpul unui film cu Bruce Willis, dar e bine să încerci, fiindcă de data asta se chinuie să fie un credibil medic chirurg devenit erou al propriei răzbunări, situaţie în care ajunge după ce-i este măcelărită familia. Nu te aştepta să fie nici pe jumătate ca originalul din 74 (care n-a fost oricum vreo lumină), sau ca medicul Paul Kersey să aibă carisma lui John Wick, fiindcă e un film fără miză, ideologie sau morală, cu împuşcături şi câteva efecte speciale decente, ca o sesiune de joc în care intri pentru relaxare şi mai ales pentru a te molipsi de energia debordantă a unui actor care face tot posibilul să-l îndrăgeşti.

MARIA MAGDALENA

Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Tahar Rahim şi Chiwetel Ejiofor te poartă într-o poveste spusă pe acordurile imaginate de Jóhann Jóhannsson (Arrival, Sicario, The Theory of Everything), în nişte cadre pe care ţi le-ai salva în galeria Pinterest la orice oră, urmărind viaţa tinerei care alege să-l urmeze pe Iisus şi să-şi schimbe destinul trasat de familie. Te poate duce cu gândul la orice abandon de sine în favoarea oricărui cult de care-ai auzit vreodată, însă, toate scenele biblice pe care le ştii au un mult mai simplu sens spiritual, explorat şi pe alocuri explicat psihologic, fără să ştirbească nimic din devoţiune sau spiritualitate. Rooney Mara şi Joaquin Phoenix par să aibă o viaţă armonioasă de cuplu după filmările la proiectul ăsta care i-a apropiat enorm, şi poate detaliul ăsta monden o să vă facă să le vedeţi cu alţi ochi prestaţiile. Însă, omul care-ţi fură ochii e Tahar Rahim (Iuda Iscariotul), un superb actor francez pe care-l poţi vedea după asta şi într-o miniserie reuşită care se numeşte The Looming Tower.

Dacă n-ai loc de filme în agendă până după Paşti, notează-ţi data premierei filmului ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ regizat de Tom Barton-Humphreys: 13 aprilie.

Vocea lui Victor Rebengiuc te va însoţi într-o formidabilă călătoria în România pe care n-ai văzut-o niciodată aşa de aproape, ţinut de legendă, rai pentru o mulţime de specii care acum se pierd sau pier din cauza deciziilor şi acţiunilor oamenilor care-l locuiesc.

Nu uita să arunci un ochi pe site-ul Grand Entertainment pentru mai multe detalii despre abonamentul care e o premieră lăudabilă în peisajul cinematigrafelor autohtone. Până pe 31 mai, abonamentul Grand Unlimited permite şi accesul în sala Grand Ultra (şi pe fotoliile premium), dată după care biletele pentru fotoliile premium şi sala Ultra vor fi disponibile posesorilor Unlimited pentru o extra-taxă de 6 lei. Cel mai sănătos lucru pe care-l poţi face pentru bugetul tău de distracţie la cinema e să îţi faci cont de utilizator pe www.grandentertainment.ro, devenind automat membru al programului de fidelitate Grand Entertainment, şi să accesezo de acolo abonamentul, iar dacă ai deja cont, activezi de acolo opțiunea Grand Unlimited.

Dacă te ţine fizicul să vezi 5 filme într-o zi, lasă într-un comentariu agenda cinefilă personală de #MustSee, cu tot cu justificarea curiozităţii pentru titlurile alese (indiferent de momentul premierei sau prezenţa pe lista de distribuţie de la noi). Entuziasmul îţi poate aduce un premiu chiar aici: un maraton de 5 filme la Grand Cinema & More *invitație dublă!
Ai vreme până pe 8 aprilie. UPDATE: CÂȘTIGĂTORUL ESTE IULIA DROMERESCHI!

SHARE