Proiecții KineDok în iulie 2018

  KineDok powered by One World Romania coace în luna iulie 16 proiecții de film documentar în 11 orașe din țară. Verificați harta KineDok a lunii și porniți de îndată către cea mai apropiată proiecție.

  Nu e de mirare că în luna lui cuptor cele mai populare și mai proiectate filme vor fi “Funne: Visând la mare” și “Mulțumesc pentru ploaie” – două documentare care au în comun elementul acvatic. Dacă și voi visați la mare, ploaie sau măcar un duș rece, poftiți într-unul din orașele în care rulează cele mai răcoroase documentare ale noastre:  Miercurea Ciuc, Timișoara, Reșița, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc și multe altele. Fiind tot în căutare de umbră și răcoare, pe durata verii Clujul își mută proiecțiile în Parcul Feroviarilor, iar la Arad ne găsiți în curtea Bibliotecii Județene “A.D. Xenopol”, unde veți puteți viziona documentare la iarbă verde.

  Nu mergem însă la picnic și joacă până nu învățăm puțină istorie. La Târgu Mureș vom proiecta documentarul “Campionul din Balcani” – un eveniment cu o semnificație deosebită pentru că îi vom avea ca invitați pe protagoniștii filmului: ‘campionul’ însuși – Kincses Előd, care este avocat și apărător al drepturilor omului și soția sa, doamna profesor universitar doctor Kincses-Ajtay Maria. Alături de ei vom revizita evenimentele petrecute în acel ‘martie negru’ din 1990 la Târgu Mureș când a avut loc conflictul interetnic dintre unguri și români care a marcat puternic întreaga regiune. Előd Kincses, pe vremea aceea vicepresedinte al Consiliului Județean de Uniune Națională Mureș, a fost un punct focal al conflictului. Forţat de tensiunile din țară, Kincses a stat 6 ani în exil la Budapesta despărțit de familia lui, după care a revenit încercând să își integreze principiile și viziunea în noul context politic. Vom discuta cu soții Kincses despre trecut, despre prezent, despre istoria noastră, a tuturor, dar și despre istoria familiei lor profund marcată de evenimentele de atunci. Vă invităm la o discuție cu siguranță captivantă, probabil tulburătoare și posibil provocatoare chiar în orașul în care s-a petrecut totul – joi, 4 iulie, de la orele 20:30 la J’ai Bistrot Târgu Mureș.

  Despre KineDok:

  KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde suntinvitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
  PROGRAM  PROIECȚII  1 – 31 iulie 2018:
  Alba Iulia
  20 iulie 20:00 – Poștașul Cumsecade – Casa Forum – Asociaţia Forum Apulum

  Arad
  11 iulie 20:00 – Bestia e încă vie – CitiZenit – în curtea Bibliotecii Județeană „A.D. Xenopol” 

  Cluj Napoca
  Parcul Feroviarilor – Funne: Visând la mare14 iulie 20:00 –

  Curtea de Argeş
  2 iulie 18:30 – Funne: Visând la mare – Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu” – Invitat: Mariana Moise, directoare Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Curtea de Argeș

  Iași
  10 iulie 19:30 – Mulţumesc pentru ploaie  – MERU

  Miercurea Ciuc
  2 iulie 20:00 – Funne: Visând la mare – Centrul Cultural Judeţean Harghita
  23 iulie 20:00 – Mulţumesc pentru ploaie  – Centrul Cultural Judeţean Harghita

  Odorheiu Secuiesc
  10 iulie 17:00 – Funne: Visând la mare – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc

  Reșița
  14 iulie 20:30 – Funne: Visând la mare– Muzeul Cineastului Amator

  Satu Mare
  11 iulie 21:00 – Funne: Visând la mare – Zeppelin Pub

  Târgu Mureș
  4 iulie 20:00 – Campionul din Balcani – Jai Bistrot – Invitat: Elod Kincses, protagonistul filmului
  11 iulie 20:00 – Funne: Visând la mare – Jai Bistrot
  18 iulie 20:00 – Hotel Răsărit  – Jai Bistrot
  25 iulie 20:00 – Poștașul Cumsecade – Jai Bistrot 

  Timișoara
  2 iulie 20:30   – Mulţumesc pentru ploaie  – Aethernativ
  16 iulie 20:30 – Funne: Visând la mare– Aethernativ