PREVIEW Festivalul Internațional de Film București in 2012

COMUNICAT: JAN HARLAN, PREȘEDINTELE JURIULUI CELEI DE-A 8-A EDIȚII A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM BUCUREȘTI

Festivalul Internațional de Film București, ajuns la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 19-25 martie 2012 și îl are drept invitat de onoare și Președinte al Juriului pe producătorul britanic de origine germană Jan Harlan, din a cărui filmografie fac parte titluri precum Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut sau A.I. Artificial Intelligence.
Cumnat al legendarului Stanley Kubrick, Jan Harlan vine la București în dublă calitate: pe lângă misiunea de a juriza filmele alese de Andrei Crețulescu, directorul artistic al festivalului, Jan Harlan va prezenta și o scurtă retrospectivă Kubrick ce stă sub semnul aniversar al Portocalei mecanice (în 2012 se împlinesc 40 de ani de la premiera oficială a filmului), prezentat în capitală într-o versiune restaurată digital.


Alături de aceasta, mini-retrospectiva Kubrick de la București va mai include filmele The Shining (1980, ecranizare a romanului omonim scris de Steven King), prezentat în versiunea Director’s Cut, restaurată digital în 2007, Barry Lyndon (laureat cu patru premii Oscar în 1976), restaurat digital în 2011 și documentarul Stanley Kubrick: A Life in Pictures (narat de Tom Cruise), care cronichează viața și cariera regizorului cu ajutorul unor inedite fotografii și filme de familie, precum și a intervențiilor foștilor săi colaboratori.
Conceput ca un festival axat pe cinema-ul independent, care încurajează curentele și perspectivele alternative ce nu-și găsesc, de obicei, locul în programele cinematografelor românești, care descoperă noi talente și promovează tineri cineaști, Festivalul Internațional de Film București este cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj.

——————————————————————————————————————–
Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundatia Culturala CHARTA în parteneriat cu “NOI” MEDIA – PRINT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Ministerului Culturii și Patrimoniului National și al Primăriei Municipiului București.