Poveste despre mâncare și suflet/ Soul Food Stories la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

  Documentarul Poveste despre mâncare și suflet / Istoria za hranata i dușata / Soul Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013), nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) și la San Francisco (2014) se vede la Divan Film Festival.

  TRAILER

  Care-s modurile prin care mâncarea aduce laolaltă oamenii și ne îmbogățește viața?  Ce obiceiuri culinare comune avem de sărbători și nu numai în spațiul balcanic? Află din povestea locuitorilor din Satovcha (un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii şi religii diferite: bulgari ortodocşi, turci musulmani, pomaci şi romi evanghelişti). Despărţiţi de un trecut plin de conflicte, oamenii şi-au făcut drumul unii spre ceilalţi cu ajutorul unui mijloc simplu, mâncarea. Acum farfuriile de pe masă sunt încărcate cu mândrie, identitate de neam, prietenie şi un trecut comun, dar toate acestea vin cu un preţ…

  ALTE 2 TITLURI noi și interesante care rulează la cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară sunt Pădurea și Copiii preotului. 

  Coproducţia sârbo-română Pădurea (2014), în regia lui Sinișa Dragin, e inspirată de un fapt real: prima vizită în România a Preşedintelui Iugoslaviei Iosip Broz Tito, în 1941 și cadoul primit din partea comuniștilor – un tablou al pictorului român Ion Andreescu, Crângul desfrunzit. Mai târziu, prin anii ’60, când criticul de artă Radu Bogdan primește permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul că pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relațiile diplomatice dintre Iugoslavia și România.

  padurea still

  Pădurea a câștigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internațional Visions du Reel, Elveția.

  TRAILER

  Copiii preotului/ Svecenikova djeca (r. Vinko Bresan, 2013) spune povestea lui Fabian, un tânăr preot care încearcă să mărească numărul de nașteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmată găurind prezervativele enoriașilor. Planul se dovedește a fi de succes, dar după o vreme încep să apară tot felul de probleme.

  TRAILER

  Filmul a câștigat trei premii la Festróia 2014, Pula Film Festival 2013 și Thessaloniki Film Festival 2013.

  The-Priests-Children stills

  Din programul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară vor face parte și mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor:  Miramare (Croația- Elveția, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) și Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).

  Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

  Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Puteți trimite oricând mesaje pe pagina de Facebook a festivalului.

  ***

  Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul CNC şi ICR.

  Parteneri media: Zile și Nopți, Cațavencii, Esquire, cinemagia.ro, cinemarx.ro, filmreporter.ro, aaRc.ro, liternet.ro.