Pisici indispensabile pentru eroine din filme și seriale

Sunt rare personajele feline care au un rol major în construcția unui personaj feminin pe ecrane. În viața reală părinții de pisici nu-și pot imagina viața fără companionul preferat. Dar, de multe ori în filme și seriale, pisicile sunt accesorii folosite pentru a aduce un plus de drăgălășenie sau pentru crea stereotipul de crazy cat lady. Cu toate acestea, sunt câteva excepții care merită apreciate.

Holly Golightly și Cat

Cine nu-și amintește de scena memorabilă din fața Tiffany’s New York în care personajul jucat de Audrey Hepburn își bea cafeaua de dimineață admirând vitrina magazinului? Holly Golightly din „Mic dejun la Tiffany” nu ar fi fost completă fără motanul Cat. Simbol al independenței, motanul subliniază reticența ei în a se lega de oameni. Până și faptul că refuză să îi dea un nume pentru că “nu îi aparține” ei, deci “nu are dreptul” întărește imaginea unei femei fără atașamente. Momentul de turnură în atitudinea ei față de angajamentul emoțional este realizat tot cu ajutorul motanului. Mai întâi îl aruncă în stradă pe o ploaie torențială ca să îi arate lui Paul, cel care tocmai o ceruse în căsătorie, că nu se leagă de nimeni. Apoi își dă seama că a făcut o greșeală și pornește în căutarea lui Cat.

Chiar dacă în film nu are un nume propriu, în viața reală motanul Orangey a avut o carieră lungă în filme, datorită disciplinei sale pe platourile de filmare. A câștigat și două premii Patsy (echivalentul Oscarurilor pentru animale), unul chiar pentru rolul din „Mic dejun la Tiffany”.

Sabrina Spellman și Salem

În serialul „Sabrina, vrăjitoarea adolescentă”, Salem este motanul vorbăreț, frecvent obraznic, dar mereu amuzant și pus pe șotii. Fiind de fapt un vrăjitor puternic pedepsit să trăiască timp de 100 de ani ca pisică deoarece a condus o inițiativă de a domina întreaga lume, se comportă egoist și nechibzuit. Afecțiunea pentru Sabrina, însă, iese la suprafață, el reușind mereu să-i fie un prieten devotat. În anumite aspecte, Sabrina și Salem sunt asemănători. Amândoi au o dualitate care câteodată naște conflicte interioare: Sabrina trăiește între două lumi, cea a muritorilor și cea a magiei, pe care trebuie să le împace cum poate mai bine, iar Salem este prins între condiția restrictivă de pisică și adevărata sa identitate de vrăjitor.

Relația de camaraderie dintre cei doi este esențială pentru serial, fapt pentru care Salem este singurul personaj, în afară de Sabrina, care apare în toate cele 163 de episoade pe parcursul a șapte sezoane.

Alice și pisica Cheshire

Ce-i drept, Cheshire nu este motanul lui Alice, însă, el îi influențează parcursul în Țara Minunilor. Dramatizarea din 2010, regizată de Tim Burton, restrânge mult personajul misterios și bizar în comparație cu romanul lui Lewis Carroll. Totuși, el păstrează un rol important pentru dezvoltarea personajului principal. Astfel, Chess apare în momente cheie ale aventurii lui Alice în Țara Minunilor. La început acționează ca o călăuză la începutul peripețiilor ei în noua lume „nebună” și îi arată drumul spre Pălărier și Iepurele Alb. La petrecerea cu ceai, unde Alice este așezată între el și Pălărier, echilibrează excentricitatea celui din urmă prin atitudinea sa imperturbabilă.

Spre final, își încheie misiunea față de Alice prin salvarea Pălărierului de la decapitare, astfel asigurând cale liberă pentru personajele principale să o înfrunte pe Regina de Cupă și să aducă echilibrul înapoi în Țara Minunilor.

Nici pe departe un caracter perfect, Cheshire ne arată că a fi de partea Binelui nu este întotdeauna pentru cei cu caractere ireproșabile, ci poate fi un proces declanșat de persoane cu toate calitățile unui lider, ca Alice în acest caz.

Bonus

Dacă ai ajuns până aici, meriți un bonus cu pisici: caută documentarul Kedi (2016), fă-ți un ceai relaxant și pregătește-te să descoperi orașul Istanbul cu ajutorul pisicilor maidaneze care îl populează.