OMUL PASĂRE @ HBO

Indiferent dacă vă pasionează sau nu zborul, vă pasionează sigur experiențele oamenilor sau mai bine-zis poveștile de viață ale celor care fac lucruri speciale sau spectaculoase și adună cunoștințe și amintiri demne de împărtășit și respectat, altfel nu v-ați uita la TV – sau, mai ales, la filme documentare. Așa că n-ar trebui să ocoliți întâlnirea cu MAMI, protagonistul documentarului românesc intitulat OMUL PASĂRE care va fi difuzat de HBO pe 23 octombrie.
Frumos mai e MAMI (Mihăiță Nicolae – cel mai în vârstă polit român, încă în activitate) ca om, zic Mavrodineanu & Grecea – co-regizorii acestui film în care și-au pus tot sufletul. Ce frici are, dacă nu frica de zbor la 79 de ani? Cum e viața lui de multiplu campion național la planorism? Cum trăiește cel mai experimentat instructor de planoare din România? O să aflați din acest documentar. Dar, dacă aveți răbdare, minte deschisă și gânduri line, o să vă apuce dorul de aer curat, dorința de-a vă (re)cultiva o pasiune și nevoia de-a vă face curat prin viață sau măcar de-a vă ține familia aproape.
OMUL PASĂRE e primul lungmetraj și primul documentar realizat de Alexandru Mavrodineanu (un operator foarte bun și un regizor isteț – poate i-ați văzut scurtmetrajele „Lecţia de box”, Muzica în sânge” – dacă nu, căutați-le, că-s ok, și vă spun mai multe despre zona lui de confort decât filmul ăsta) și prima lui lecție mare: așa cum sarea nu s epune doar pe-o roșie într-o salată de 3, nici emoșia nu se pune doar pe cadre care-ți sunt stilistic cele mai apropiate.

Omul pasare MAMI

***
COMUNICAT DE PRESĂ

Producția originală HBO Europe, Omul pasăre, regizată de Alexandru Mavrodineanu și coregizată de Mihai Grecea, va fi difuzată în premieră pe 23 octombrie, de la ora 20:00, la HBO.

Omul pasăre este “Mami” Mihăiță Nicolae care dorește să câștige pentru a zecea oară campionatul național de planorism. Indiferent dacă va câștiga sau nu, participarea lui va marca încă un record pentru aviație și va însemna un armistițiu în lupta sa cu timpul.

“Îi admir și îmi place să îi susțin pe cei care în lupta zilnică reușesc să încline balanța înspre pasiune și bunăvoie. Mami, după părerea mea, este un exemplu aproape didactic de un asemenea om, aproape un arhetip, și dorința mea este ca aceste modele să fie împărtășite cu un public cât mai larg. Poate că un procent dintre spectatori, fie el cât de mic, se va simți inspirat sau va prinde curaj să facă ce îi sugerează sufletul, îmbogățind astfel societatea cu un spirit mai liber., a declarat Alexandru Mavrodineanu, regizorul filmului.

Până în acest moment, HBO a produs în România zece documentare originale: Nunți, muzici și casete video (r. Tudor Giurgiu), Apocalipsa după șoferi (r. Alexandru Solomon), Australia (r. Claudiu Mitcu), Lumea văzută de Ion B. (r. Alexander Nanau), Circul Vesel (r. Claudiu Mitcu),The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad),Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc), Vorbitor (r. Radu Muntean și Alexandru Baciu), Anul dragonului (r. Iulian Ghervas și Adina Popescu) și continuă seria acestora cu producția Omul pasăre, regizată de Alexandru Mavrodineanu și coregizată de Mihai Grecea.

Momentul în care Alexandru Mavrodineanu, prieten cu Mami și fost elev de-al său, a venit în decembrie 2012 să mă întrebe cum mi s-ar părea un film despre Mami, mi-a răsturnat perspectiva. Prin perdeaua de fum care îl înconjura pe erou, am început să-l descopăr pe omul Nicolae Mihăiță. Cu Alex făcusem echipă bună pe teritoriul aeronautic, așa ca am primit cu optimism propunerea de a face împreună un film despre cel mai în vârstă pilot activ din România.”, a declarat Mihai Grecea.

Omul pasăre este un documentar produs de HBO Europe în România. Producția va fi disponibilă și pe HBO GO, începând cu 23 octombrie.

***
“Oamenii împinşi de curiozitate m-au interesat întotdeauna. Mami este un om care inspiră, este un spirit viu. L-am cunoscut ca prieten al tatălui meu. M-a contaminat şi m-a învăţat să zbor, la propriu, mi-a instalat microbul în mine. El a fost pilot de meserie, dar i-a plăcut să stea printre mecanici când nu zbura. Uita să mănânce. De mic a fost fascinat de aviaţie, de mic era un ales. Nu le-a spus părinţilor când s-a înscris la şcoala de aviaţie. Acum este instructor voluntar la Aeroclubul de planorism. A zburat peste 60 de ani şi are recorduri nedoborâte de peste 10 ani. Sute, mii de elevi au zburat pentru prima dată singuri fiind instruiţi de el. Predă lecţii de zbor cu mare pasiune. Filmul este un omagiu, dar respectă regulile filmului, să înţeleagă oamenii ce se întâmplă. Numai oamenii curajoşi şi cu spirit de aventură au curajul să se expună pe parcursul filmărilor şi în public. Nu ştiu cât curaj transmite filmul, dar sper să fie cât mai mulţi oameni inspiraţi” –  Alexandru Mavrodineanu. (puterea.ro)

 banner hbo