Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră va avea premiera în cinematografe în luna noiembrie

  Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje regizate de Luiza Pârvu, Radu Jude, Andrei Crețulescu și Iulia Rugină, va fi lansat în cinematografe în luna noiembrie.

  SCURT PE 4

   

  Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele O lume nouă, Trece și prin perete, Kowalski și Să mori de dragoste rănită. Realizate de patru regizori diferiți și produse de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, moarte, pe diferite tonuri. În plus, filmele au o origine similară: sunt realizate independent, fără finanțare de stat, și toate sunt „produse ale prieteniei” – echipele de filmare, actorii, co-producătorii au lucrat exclusiv din dragoste pentru povești și pentru viziunea autorilor lor.

  Ideea omnibusului s-a născut la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2014, unde cele patru scurtmetraje au avut premiera națională în cadrul Zilelor Filmului Românesc. „Împachetarea” lor într-un omnibus de lung-metraj și lansarea acestuia pe marile ecrane din toată țara poate însemna descoperirea lor de către un public larg, care până acum n-ar fi avut șansa de a vedea acest gen de filme decât în festivaluri.

   

  O lume nouă (co-producție România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranți români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă… Protagoniști sunt Florin Penișoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean și Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leșe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale.

  Trece și prin perete (regia și scenariul Radu Jude), distins cu Mențiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeț, Ion Arcudeanu și Gabriel Spahiu sunt protagoniștii acestei istorii inspirate de Cehov.

  Kowalski (regia și scenariul Andrei Crețulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – și ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Dorian Boguță, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariție specială.

  Să mori de dragoste rănită, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, cu Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora și Eugen Matei Lumezianu în distribuție. Câștigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezența extraordinară, într-o ipostază cu totul neașteptată, a Angelei Similea.

  Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, proiect realizat cu participarea HBO România și cu sprijinul Jameson România, este distribuit în cinematografe de Freealize și  are avanpremiera națională în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc (19 septembrie, ora 23:45, Cinema Studio – București și Cinema Victoria – Cluj Napoca).