Muzeul la îndemâna (copiilor)

    Propunem un proiect în care muzeele devin prietenoase cu copii, în care cei mici își găsesc locul și fac activități care le plac, îi entuziasmează, îi pasionează și le redă bucuria de a ocupa un spațiu istoric cu poveștile lor contemporane, copilărești și imaginative. Un proiect în care să mergi la muzeu e cool și are sens!

    Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea fac accesibile muzeele copiilor în cadrul proiectului ”Muzeul la îndemână” cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Pe parcursul anului 2018 echipa proiectului a proiectat și realizat în cadrul muzeelor instalații/ stații interactive/ jocuri care oferă ocazia copiilor să interacționeze în mod direct și participativ cu patrimoniul din cele trei muzee pornind de la tema Centenarului.

    Astfel, echipa de specialiști a selectat obiecte originale din expozițiile muzeelor, care ilustrează evenimente, simboluri și semnificații despre evenimentele istorice de acum 100 de ani. În urma unui proces de documentare, cercetare și interpretare a patrimoniului, specialiștii au conceput și realizat câte o instalație interactivă pe care copiii o pot explora pentru a afla informații noi, a descoperi sensurile obiectului original la care fac referire și, în cele din urmă, a da sens unor obiecte serioase expuse pentru adulți, dar care devin pretext de învățare și joc pentru copii. Instalațiile au fost realizate fizic de Nod Makerspace, iar puzzleurile cu hărți, de Benett Publicis.

    Fiecare expunere are specific propriu, astfel încât, în Muzeul Hărților, de exemplu, se propune un joc pentru copii de 6-14 ani care pornește de la formarea unor puzzle-uri cu hărți vechi care ilustrează evoluția reprezentării catografice a provinciilor românești și importanța lor în istoria cartografiei. Jocul propune un sistem de tipul indiciu-cheie în care un zar cu ani istorici semnificativi îndreaptă atenția către o hartă expusă într-un colț de muzeu. Scopul jocului este familiarizarea cu acest tip de imagine-obiect, harta, și trezirea curiozității copiilor pentru aceasta prin oferirea de informații și chei de descifrare.

    Casa Avramide din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”  constituie punctul de plecare pentru o instalație interactivă în formă de căsuță, pentru copii de 0-5 ani, plasată în holul casei istorice care a aparținut prosperului întreprinzător tulcean din secolul al XIX-lea. Căsuța reia elemente reale din Casa Avramide, atât în ceea ce privește fațada sau alte elemente de arhitectură, dar și elemente de mobilier și chiar personaje istorice în miniatură, sub formă de păpuși. Copiii pot intra în căsuță și pot explora istoria casei și familiei care a locuit aici, folosind zaruri cu care pot creea povești.  În Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea se propune un joc de cărți pentru copiii de 6-14 ani în care, pornind de la picturi care reprezintă diferite etnii prezente în Dobrogea, se formează echipe de personaje care aparțin aceleiași etnii. Jocul poate fi jucat în muzeu, iar sursa de inspirație se află chiar pe pereții muzeului.