LA SOURCE DES FEMMES deschide Festivalul International de Film Bucuresti

COMUNICAT: RADU MIHĂILEANU DESCHIDE CEA DE-A 8-A EDIȚIE A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM BUCUREȘTI

RADU MIHAILEANUPrezentată în premieră mondială în competiția de la Cannes 2011, coproducția franco-belgiană LA SOURCE DES FEMMES va fi proiectată în deschiderea celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film București în prezența autorului, regizorul francez de origine română Radu Mihăileanu.
LA SOURCE DES FEMMES este povestea unor femei care locuiesc într-un sat dintr-o regiune deşertică, ce se hotărăsc să facă o grevă a sexului pentru că soţii lor refuză să le facă viaţa mai uşoară şi să aducă apa în sat. Povestea este inspirată dintr-un fapt real din Turcia, dar filmul a fost realizat în Maroc, deoarece reprezintă, într-o anume măsură, „povestea de iubire” a autorului cu această ţară.
Potrivit publicaţiei americane The Hollywood Reporter, filmul lui Radu Mihăileanu este „o nouă mostră de world cinema cu succes la public, o fabulă modernă care arată emanciparea femeilor în lumea arabă”. La rândul său, Variety a subliniat că „filmul are un farmec aparte, amestecă comedia cu melodrama şi exotizează Orientul Mijlociu”. Regizorul adaugă: „Se vorbeşte despre vălul femeilor musulmane, dar nu despre ele ca fiinţe. De când am auzit povestea asta, care se întâmpla în Turcia, m-am gândit că trebuie să găsesc un subiect universal, și astfel să le aduc un omagiu”.
Mihăileanu – care va susține, în timpul vizitei sale la București, și un masterclass – a debutat în lungmetraj cu TRAHIR, laureat cu Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal.
Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, TRENUL VIEŢII (TRAIN DE VIE), care a primit Premiul FIPRESCI la Veneția și Premiul publicului la Sundance.
Radu Mihăileanu și-a reconfirmat talentul și dragostea pentru temele sale favorite – exilul și identitatea națională – cu TRĂIEŞTE! (VA, VIS ET DEVIENS), recompensat cu Label Europa Cinemas și Premiul publicului secțiunii Panorama în cadrul Festivalului de la Berlin și cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original în cadrul Galei César 2005.

În 2009, Mihăileanu a scris și a regizat CONCERTUL (LE CONCERT), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, premiat cu César-ul pentru Cel mai bun sunet și Cea mai bună coloană sonoră și laureat al Galei Gopo 2010 la categoriile Montaj, Scenografie, Machiaj/coafură și Muzică originală. Cel mai recent film semnat Radu Mihăileanu, LA SOURCE DES FEMMES, este distribuit în România de Independența Film.

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 19-25 martie 2012.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Culturala CHARTA în parteneriat cu “NOI” MEDIA – PRINT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Ministerului Culturii și Patrimoniului National, al Primăriei Municipiului București și al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).