Greenpeace România spune: stop exproprierilor abuzive pentru cariere miniere!

0
42
views

Organizațiile non-guvernamentale Greenpeace România și Bankwatch România, împreună cu 18 proprietari de gospodării și terenuri din Runcurel, județul Gorj, au formulat astăzi o plângere prealabilă pentru revocarea HG 960/09.12.2015, care permite exproprierea abuzivă pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord.

Emisă în pofida semnalelor de alarmă transmise de ONG-uri în ultima jumătate de an, hotărârea permite Complexului Energetic Oltenia să exproprieze 134 de gospodării fără negociere justă cu proprietarii, uzând de statutul de utilitate publică. Conform hotărârii, Complexul Energetic Oltenia este absolvit de la plata acestor exproprieri, banii fiind alocați de la bugetul de stat.

Acum o săptămână, în urma unei vizite la Runcurel, cele două organizații de mediu au transmis premierului Dacian Cioloș o solicitare pentru revocarea HG 960/2015, precum și un memoriu din partea a 24 de localnici nemulțumiți de perspectiva unor prejudicii inacceptabile.

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace declară: „Oamenii nu cer decât negocieri corecte, să își poată asigura mijloacele de trai în altă parte. Hotărârea 690/2015 le anulează această șansă, facilitând încălcarea drepturilor de proprietate și încălcarea demnității.

Alexandru Mustață, coordonator de campanii, Bankwatch, declară: “Exploatarea industrială a cărbunelui a început acum 40 de ani în Runcurel și de atunci localnicii trăiesc într-un sat bȃntuit de poluare. În ultimii ani utilajele s-au apropiat amenințător de casele lor, în unele cazuri Complexul Energetic folosind terenuri fără acordul proprietarilor. Hotărȃrea de Guvern este actul final prin care acești oameni sunt umiliți, goniți din satul lor fără a primi suficient în schimb pentru a o lua de la capăt.

Până în acest moment, peste 1500 de persoane au semnat o petiție prin care îi cer premierului revocarea HG 960/2015, iar numărul de semnături continuă să crească. Petiția este disponibilă aici.

În cazul unui refuz din partea guvernului privind revocarea hotărârii, în urma plângerii prealabile formulate astăzi, ONG-urile vor contesta actul în justiție.

Complexul Energetic Oltenia a cerut guvernului sa emită hotărâri similare pentru extinderea mai multor cariere de lignit, precum Roșia, Pinoasa sau Jilț Sud.