Filmul „Câini” a adunat peste 15.500 de spectatori în România. La mulți înainte!

N-ați apucat încă să vedeți filmul Câini? E cel mai bun lungmetraj de debut al ultimilor 5 ani, pe bune. Și poate fi văzut săptămâna aceasta în București la Hollywood Multiplex, Movieplex, Băneasa Grand Cinema & More, CineGlobe Titan, AFI Cinema City Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Park Lake, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Europa. În țară, Câini rulează la Adjud, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Galați, Gura Humorului, Iași, Odobești, Onești, Oradea, Oravița, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Sibiu, Slobozia, Târgu Jiu, Târgu-Mureș, Timișoara, Vulcan.
A reușit să strângă peste 15.500 de spectatori până acum, dar tare ar merita să bată toate recordurile. E pe locul 8 în box-office și pe locul 3 în topul întrărilor după primul weekend de difuzare (după cum ne arată datele de pe cinemagia.ro).

Câteva lucruri de știut despre „Câini”:

  • e scris cu vână și inspirație de Bogdan Mirică (scenaristul serialului UMBRE – ajuns la sezonul 2, unde și regizează câteva episoade), un tip cu școală londoneză, experiență în publicitate, TV și cinema, deștept foc, amuzant, cu simț estetic și viziune;
  • e îndeajuns de sumbru fără să te înspăimânte, suficient de apăsător încât să-ți cheme transpirația și aproape plin de cadre pe care-ai vrea să le instagramezi pentru posteritate; are emoție, subtilitate, simboluri și mister mixate din imagine și scenariu în dozele potrivite, cât să-l aducă la o fină graniță între thriller și western;
  • e cu actori extrem de buni care fac niște roluri remarcabile. Povestea lui Roman, băiat de București (Dragoș Bucur) care se hotărăște să vândă pământul moștenit de la bunicul lui dubios (care-și făcuse o rețea serioasă de traficanți cu care a speriat generații de polițiști și politicieni) și se trezește într-un mare impas din cauza amenințărilor directe și indirecte din partea mafiotului Samir (Vlad Ivanov), fiind sfătuit să plece din locul ăla chiar și de polițistul care-i știe toate mișculațiile (Gheorghe Visu), ia o turnură dramatică, de-ți face părul măciucă (indiferent dacă ești atent la toate detaliile și intuiești exact ce se întâmplă sau nu); Vlad Ivanov și Gheorghe Visu sunt împreună și separat protagoniștii unor scene memorabile, cu replici care-ți rămân lipite de timpan multă vreme, de-ți vine să le lipești și tu pe câte-un meme de dat la prieteni ca pildă;
  • e un film făcut cu 800.000 de euro care a reușit să impresioneze în toate festivalurile de până acum, unde-a concurat cot la cot cu filme cu bugete și ambiții mari;
  • e  o lume care te bântuie și pe care o (re)descoperi altfel decât la știrile de la ora 5 și haterelile de pe Facebook, lumea oamenilor mai negri-n cerul sufletului decât pericolul haitelor de câini hămesiți, mânați de interese meschine, pentru care crima face parte dintr-un stil de viață moștenit sau însușit pentru supraviețuire și se confundă cu libertatea și puterea asupra vieții lor și mai ales a celorlați; da, e filmul în care câinele rău (Cara pe numele ei real și Poliția pe ecran) e mai blând decât omul cel mai de temut (Samir/ Vlad Ivanov);
  • e unul din puținele filme românești în care autorul nu explică, nu judecă, nu sugerează, ci te împinge cu totul dincolo de ușa deschisă către larga câmpie a rălui din și de lângă oameni. Știi faza aia din filmele-n care câte-un personaj intră într-un tablou cu peisaj? Ei bine, fix așa o să te simți după primul cadru din „Câini” și nu mai ieși din lumea aia de-acolo până la ultima secundă a genericului de final;
  • e genul ăla de film pe care-l poți vedea și de 5 ori fără să te plictisești, cu găști diferite, și de fiecare dată oftezi altfel.
GHEORGHE VISU SI BOGDAN MIRICA
GHEORGHE VISU SI BOGDAN MIRICA

COMUNICAT DE PRESĂ

Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, premiat la Cannes, TIFF și Sarajevo și nominalizat la European Discovery 2016, la Premiile Academiei Europene de Film, a fost văzut până în prezent de peste 15.500 de spectatori în România, în cinematografe și în proiecții speciale. Filmul rulează pe marile ecrane de vineri, 23 septembrie, având o distribuție impresionantă: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, alături de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec. Trailer oficial: aici. 

Ecourile în presa românească, ca și în cea internațională, sunt puternice: „De public şi de festival în egală măsură, filmul Câini face cunoscut încă un regizor român talentat şi îl aduce pe Bogdan Mirică foarte aproape de vârful ierarhiei cineaştilor din ţară”, scrie Pressone.ro. „Este un exerciţiu de stil cum nu s-a mai văzut în cinemaul românesc. Câini face parte din categoria acelor prime filme de o incredibilă prospeţime şi inspiraţie, pe care autorului îi e foarte greu să le depăşească mai târziu”, notează Adevărul. „Un debut proaspăt, revigorant, care nu face concesii spectatorului, ci îl invită într-o atmosferă neliniştitoare”, potrivit Ziarului Metropolis.

În paralel, filmul pleacă prin țară spre orașele fără cinematograf, iar primele proiecții speciale vor avea loc la Hațeg (Sala de spectacole, fostul Cinema Dacia, 28 septembrie, 19:30), Carei (Sala Deak Endre a Centrului Cultural, 29 septembrie, 19:30), Zalău (Casa Municipală de Cultură, 30 septembrie, 18.30 și 20.30), Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”, 1 octombrie, 19:00).

Acțiunea filmului este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Câini marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. În această toamnă, filmul este proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia.

caini_foto-ionut-dobre

***

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, Doha Film Institute, cu participarea HBO România.