Expoziţia „Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie” la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

  Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu Ambasada Georgiei în România vă invită miercuri, 4 aprilie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei The Georgian Alphabet. Living Culture of Three Writing Systems / Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie. Proiectul este realizat de Guvernul georgian în scopul promovării valorilor culturale naţionale şi a fost prezentat în oraşe precum Paris, Bruxelles, Varşovia, New York etc. Expoziţia este deschisă în perioada 5 – 22 aprilie iar vizitarea este inclusă în biletul de acces în muzeu.

  În anul 2016, alfabetul georgian a fost înscris de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În prezent există trei sisteme de scriere care au apărut ca urmare a evoluţiei limbii scrise pe teritoriul Georgiei. Expoziţia prezintă aceste alfabete şi felul în care coexistă datorită funcțiilor lor culturale și sociale diverse, care reflectă aspecte ale identității şi diversității culturale georgiene. .

  Din cel mai vechi alfabet, Mrgvlovani, au rezultat ulterior sistemele de scriere Nuskhuri şi Mkhedruli. Scrierea Mkhedruli (intitulată și scriere “seculară” sau “militară”) este folosită în viața de zi cu zi, iar celelalte alfabete sunt întâlnite în documentele mai vechi, în special ale  Bisericii Ortodoxe din Georgia, în texte religioase, psalmi și imnuri, pe inscripțiile icoanelor și frescelor. Dincolo de frumuseţe şi originalitate, utilizarea continuă a acestor alfabete de către comunitățile locale le oferă acestora un sentiment de continuitate.

  Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari. La vernisaj, accesul este gratuit.  

  La finalul evenimentului de deschidere, oaspeţii vor fi invitaţi la un pahar de vin georgian.

  Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 800 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile româneşti dar și țările Europei și alte continente. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.