ELECTRIC FENCE – proiectul care ne poate castiga EUROVISIONUL

O fi in tiganeste piesa asta, chestie care enerveaza multa lume, dar mie imi place la nebunie.  Vocea Elenei Vasile este bestiala, fata are un extraordinar simt al ritmului, compozitia este impecabila, inspirata, catchy, te ridica de pe scaun, te leagana in toate colturile camerei, indiferent ca esti raver, iubitor de dub, hispster international sau manelist sub acoperire din Crangasi.  I-auzi aici, Europa, melodie de melodie, ia vezi Europa show de show (daca pun un Dj marfaaaaa sa faca treaba pe scena, daca aduc dansatori contemporani mixing gipsy style music, daca apeleaza la niste visualuri inspirate). Nu suna doar balcanic, suna mondial de bine. Si merita sa se auda si sa se vada, cu maxima mandrie, peste tot. Trupa asta face muzica buna, si ar trebui sa avem ca natie curaj sa-i expunem in cel mai misto mod cu putinta. Da, inspira petrecere, dar are poveste, incorporeaza o multime de elemente muzicale care ne aduc aminte de diversitatea noastra caracteristica, nu ne uniformizeaza, ne reprezinta!!

De ce-mi place? E simplu: am ascultat-o de cel putin 20 de ori azi si nu ma plictiseste nicio secunda, are ceva care ma insoteste energetic pe tot parcursul zilei, ma face sa zambesc, ma face sa ma bucur. DOES IT LIGHT YOUR FIRE? DESPRE ASTA E VORBA ÎN 2012 LA EUROVISION dacă nu stiaţi.

Electric Fence se numara printre cei cincisprezece finalisti ai selectiei nationale Eurovision din acest an. Elena Vasile si colegii sai de trupa au ales sa intre in competitie cu “Sun-ta”, o piesa cantata in limba rromani, un experiment care s-a dovedit a fi de succes. “Sun-ta” (tradus “I-auzi” in romana) s-a clasat pe locul 5 la preselectia ce s-a desfasurat la inceputul acestei saptamani, juriul trebuind sa alega dintre 97 de piese inscrise in competitie!

Electric Fence a luat nastere 2009, pornind de la proiectul Raza. Au refuzat stereotipurile, au refuzat sa se alinieze trendurilor si s-au remarcat printr-un sound original si actual, o fuziune de muzica rock, cu elemente de indie-alternative, sonoritati electro sau influente etnice si, bineinteles, prin aparitiile live. Impletirea dintre virtuozitate si energie debordanta, setlist-ul inspirat si nu in ultimul rand, calitatile de exceptie ale vocalistei si ale instrumentistilor au contribuit la creearea unui melanj surprinzator si atragator, care i-a propulsat pe scena live alternative din Romania. Electric Fence a bifat pana acum aparitii la festivaluri ca B’ESTFEST si Peninsula, precum si numeroase concerte in Bucuresti si in marile orase ale tarii.

Despre cum a luat nastere piesa Sun-ta, trupa a declarat: “A fost mai intai o vioara. O prietena draga noua, Lavinia incerca sa traga o tema de vioara pe o piesa de-a noastra, Elena ii fredona diverse chestii si asa a aparut tema, care nu putea fi in alta piesa… era puternica si plina de personalitate, era Şun-ta. In jurul ei a venit o trompeta, un ţambal, tobe, tonuri… David e imblanzitorul de sunete. Mai era nevoie de o linie de voce. Aici a intrat in scena Elena. O revolta, un strigat, un protest… dar nimic trist, nimic indoielnic. O combinatie care ne-a uimit pe toti atunci. Am adaugat forta cu chitara si am inceput sa ne gandim cum sa punem totul in cuvinte. Si nu iesea nimic, limba engleza era usor superficiala pentru ce-am fi vrut noi, limba romana ne impunea limite. Am sunat un prieten. Aurel Sorin Sandu, actor la teatrul Masca, cetatean roman de etnie rroma, cum ii place lui sa spuna. De-atunci avem Sun-ta, o piesa electro-rock-pop in limba rromani de care noi suntem foarte mandri .”

Selectia Nationala Eurovision 2012, in urma careia se va alege melodia care va reprezenta Romania la Eurovision 2012 in Baku, va avea loc pe 10 martie 2012. Pana atunci, Sun-ta poate fi ascultata si pe pagina de Facebook a trupei Electric Fence – http://www.facebook.com/electricfenceculture