Vampirii pe val. Pana cand?

in care se arata o incercare de raspuns la leapsa Andrei de pe voxpublica, unde a adunat o serie de opinii despre invazia asta vampiroida de pe ecrane si se intreaba: cand naiba o sa se termine?

raspunsul meu: cand devine prea obositoare. in curand. si va reveni cu siguranta, intr-o alta forma, dupa varcolaci, zombi, printre telepati si telekinetici. pentru ca vampirii sunt nemuritori:)

in urma cu patru ani, ma minunam intr-un articol de felul in care inflorise vampiro-turismul. multi dintre japonezi, in special, vizitau bulgaria, serbia, irlanda, romania (transilvania, de fapt), atrasi de povestile cu vampiri. peste tot pe net aparusera de vanzare din ce in ce mai multe carti, tricouri, filme de serie b, postere, colti, bijuterii, pana si o Biblie a vampirilor. industria porno specula si ea momentul si lansa pe banda rulanta intalniri seducatoare dintre vampiroaice si tineri virilissimi. cea mai nasoala chestie se intampla la vremea aia pe unele forumuri si in rubrici de anunturi din ziare americane unde niste dezaxati ofereau “muscatura imortalitatii” celor care se credeau diferiti chiar la nivel organic, apreciau somnhul de zi si starea de veghe noaptea, preferau fripturile in sange si se simteau izolati in familie si in societate…

au aparut intre timp specialisti in “vampire studies”, o parte dintre ei psihologi, care avertizau parintii sa fie mult mai atenti la starea mentala a copiilor lor si la intalnirile lor internetice.

buffy se terminase, era nevoie de o noua abordare a zonei asteia vampiroide, care sa poate atinge mai multe “obiective”: sa linisteasca putin creierele adolescentine si sa le arate atata ratacitilor cat si celor care-i resping calea spre o mai usoara integrare in grup; sa ajunga mai usor la alte categorii de public intr-o forma atractiva pt a putea deveni cu adevarat un business profitabil. si ar mai fi cateva.

ideea e ca imagini vampirice se tot gasesc in literatura, de lilith si chupacabra, de la homer si legendele romane la povestile pagane din secolul 12, la byron, stoker, anne rice, interesant e felul in care s-au schimbat – mai mult sau mai putin inteligent – si uneori necesar, de la nosferatu la blade si de la buffy la regina din new orleans

e simplu sa spui ca la vremuri intunecate poti veni pe ecrane cu personaje similare, insa nimeni nu s-ar fi hazardat sa puna nemuririi un chip oribil, sa duca in atentia publicului niste villainsi cu coltii sangeranzi chiar daca bine facuti si sexi. rice a pus in capul unui vampir indoiala, charlaine harris (the southern vampire mysteries – adaptate in true blood) i-a dat solutia: sange sintetic, L.J. Smith (Vampire Diaries) a plusat cu fraternitatea si amorul, iar stephenie meyer (twilight) a mai bagat si punctu’ de vedere al unui varcolac.

vampirul evului mediu era o creatura masculina pe care n-o puteai vedea in oglinda, traia intr-un cimitir si se hranea cu sobolani si oameni si putea oricand sa se transforme intr-un liliac, iar daca aveai de gand sa-l ucizi iti trebuia un intreg arsenal: apa sfintitta, usturoi, tepusa de lemn sau o capcana din argint in care sa-l tii pana venea soarele sa-l carbonizeze. cum naiba sa ajunga asa pe ecrane acuma?

vampirii de sex feminin bantuiau mai rar prin europa, salasul lor, mainly, fiind in malaezia si filipine, erau frumoase rau dar teribil de sangeroase – hranindu-se numai cu sangele copiilor. aveau si ele nevoie de reabilitare. si eu as fi ales-o pe salma hayek pentru asta, fara nicio indoiala!

vampirii de dupa ’90 sunt mult mai complicati. toti sunt imuni la cei mai agresivi virusi, sunt excelenti hipnotizatori, arata bine, dar daca vrei sa le vii de hac – pot fi ucisi cu lanturi de argint. toti vampirii in varsta (peste 3-400 ani cel putin) sunt mai agresivi, impulsivi, mai dispretuitori fata de rasa urmana, mai puternici, mult mai atasati de distractii si de placerea sangelui, in vreme ce aia mai tineri sunt mai culti (citesc carti, asculta muzica buna sau scriu jurnale), sunt mai degraba pasibili sa se transforme in bine gratie amorului cu o muritoare, sa evolueze umanoid gen, sa consume sange sintetic sau se se abtina de la sangele de om cumva. deh, ADN-ul a tot evoluat.
nota: unica exceptie din randul vampirilor in varsta, prezentati in ultimii 5 ani vulgului, unicul vampir demn de toata admiratia e godric din true blood.

insa, dincolo de clasificarea cat se poate de simpla, vampirii deceniului astuia (aia din carti reeditate, seriale, lungmetraje, nu aia din viata reala), sunt niste personaje mult mai diverse si mult mai credibile, iar povestile lor sustin tot felul de idei si apeleaza la diferite zone de emaptie, de la cultura la cultura.

o teorie de genul “vampirii au invandat cultura pop pentru ca femeile vor sa faca sex cu barbatii gay” tine daca te uiti doar la robert pattinson, ian somerhalder, paul wesley, alexandr skarsgard si stephen moyer.

femeile vor sa faca sex si exprima asta din ce in ce mai mult. punct. insa, nu de asta fete si femei, baieti si barbati deopotriva sunt mai mult sau mai putin prinsi de enetertainmentul pe baza de vampiri. sunt din ce in ce mai multe bancuri cu vampiri, aluzii haioase in serialele de comedie sau spectacolele de stand-up, si toate tintesc mai degraba popularitatea fenomenului si sexoshenia vampireasca nu fenomenul in sine, pe care astfel il incurajeaza:)

ce vrea sa ne invete invazia vampiroida? simplu: toleranta si evolutia intru unitate. daca se vede altfel deseori e pt ca lectiile de spirit si mentalitate sunt cele mai simple si nu pot ajunge la popor decat prin glam, personaje sexi pe care sa le admire sau pe care sa-i antipatizeze si teme legate de relationare.
e in mare parte si lectia serialelor cu personaje cu puteri speciale. iar faptul ca aceste tipuri de productii tv/ cinema se suprapun temporal nu e deloc o coincidenta.

actiunea productiilor astora se intampla in niste comunitati MICI si are impact global. 
fie ca vampirii sunt perceputi la nivel de chimie, sa zicem, zburatori, nemuritori atragatori, evoluati, puternici, cruzi, sau ca o reprezentare a evolutiei, e cert ca ne vor zambi de pe micile si marile ecrane cu mesaje de unitate si antidiscriminare cel putin pana in 2013. si sunt sigura ca in zona de antropologie culturala si psihologie sociala se pot combina niste lucrari la mare arta si interes pe subiectul asta.

revenind la lucruri din astea mai de budoar, ca sa-i raspund Andrei, cel mai sexi vampir pt mine ramane deocamdata Eric Northman din True Blood, interpretat admirabil de sarmantul Alexandr Skarsgard (l-a luat de departe pe Brad Pitt), iar cel mai enervant si mai idiot e S. Salvatore (Wesley) din Vampire Diaries.